مذاکرات هستهای بازی اعداد تبدیل شده است
روزنامه انگلیسی دیلی تلگراف در گزارشی مدعی شده است که مذاکرات هسته ای تبدیل به بازی اعداد شده و پیچیدگی آن را به اصرار بیش از اندازه طرفین بر تعداد سانتریفیوژها نسبت داده است.
به گزارش فارس روزنامه انگلیسی دیلی تلگراف در گزارشی مذاکرات هسته ای را بازی اعداد خوانده و علت عدم حصول به توافق را تمرکز بیش از اندازه طرفین به موضوعی بی اهمیت یعنی تعداد سانتریفیوژها معرفی کرده است.
این گزارش مدعی شده است که تعداد سانتریفیوژها به عنوان وسیله ای که برای اولین بار در دهه پنجاه مورد استفاده قرار گرفت، نمی تواند موضوع مهمی باشد. با این حال به نظر می رسد این موضوع محوری ترین بحث مذاکرات را به خود اختصاص داده است. در حال حاضر ایران ۱۹ هزار ۵۱۴ سانتریفیوژ فعال در دو سایت هسته ای در اختیار دارد. در پایان مذاکرات نیز با دو گزینه مواجه خواهیم بود: ایران همین تعداد سانتریفیوژ را نگاه می دارد و یا آنها را به چند هزار عدد کاهش می دهد.
سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که چطور تعداد سانتریفیوژ و کم و زیاد آن می تواند کلیت احتمال توافق را زیر سوال ببرد؟ دیلی تلگراف پاسخ این سوال را در سیاست داخلی آمریکا و ایران می داند، پاسخی که ارتباطی با دعاوی مطرح شده از جانب طرف غربی یعنی حفظ امنیت و جلوگیری از اشاعه مسابقات تسلیحاتی در خاورمیانه ندارد.
بنا بر این گزارش ایران علت پافشاری خود بر حفظ سانتریفیوژها را تامین سوخت مورد نیاز نیروگاه بوشهر و سایر نیروگاه هایی خوانده است که در آینده احداث خواهد کرد، اما در حال حاضر روسیه تامین کننده سوخت نیروگاه بوشهر است.
دیلی تلگراف مدعی شده است که طراحی راکتور بوشهر به گونه ای است که سوخت تولیدی سانتریفیوژهای ایرانی نمی تواند برای آن کاربرد داشته باشد. بنابراین اصرار ایران برای حفظ تعداد بالای سانتریفیوژهای خود بیش از آن که جنبه فنی داشته باشد، واجد اهمیتی سمبلیک و نشانی از غرور ملی خواهد بود.
به همین ترتیب، در واشنگتن نیز اوباما ناگزیر است که جمهوری خواهان بدبین کنگره نسبت به مذاکره با ایران را از بالا بردن نقطه گریز هسته ای ایران مطمئن سازد. اوباما برای این که بتواند رضایت جمهوری خواهان را جلب کند ناگزیر است که ایران را برای کاهش تعداد سانتریفیوژهای خود به ۴هزار عدد، یعنی غیر فعال کردن حدود ۸۰درصد از سانتریفیوژهای خود تحت فشار قرار دهد.
دیلی تلگراف در نهایت اصرار بر کاهش تعداد سانتریفیوژها به بهانه دور کردن ایران از ساخت سلاح هسته ای را راهبردی اشتباه خوانده است چرا که حتی اگر ایران چنین تصمیمی هم داشته باشد، مسلما از سانتریفیوژهای مستقر در سایت هایی که تحت نظارت مستمر نمایندگان آژانس بین الملل انرژی اتمی هستند، برای این هدف استفاده نخواهد کرد.
نظر شما :