سلاح های ایرانی لبنانی ها را نجات می دهد
اعتماد / سید علی موسوی خلخالی: سرانجام سمیر مقبل، وزیر دفاع و معاون نخست وزیر لبنان در راس هیاتی بلندپایه به تهران سفر کرد تا هدیه تسلیحاتی ایران را که در وضعیت فعلی ارتش لبنان نیاز شدیدی به آن دارد، دریافت کند. هدیه یی که- در سایه بی مهری طرف های غربی که بیش از 9 ماه است قرار است نیازهای ارتش لبنان را برآورده کنند- برای لبنانی ها اهمیت بسیاری دارد. به ویژه که لبنان به جبهه یی در مواجهه با داعش و متحد آن، جبهه النصره، تبدیل شده و ارتش لبنان به دلیل کمبود تجهیزات نظامی نتوانسته پیشرفت های لازم را در مقابله با آنها به دست آورد.
سمیر مقبل در حالی به تهران سفر می کند که فشارهای عربی و غربی به دولت و ارتش لبنان برای خودداری از دریافت این هدیه گرانبهای تسلیحاتی بالاست. در راس آنها ایالات متحده امریکا و عربستان سعودی قرار دارند که رسیدن این تسلیحات به ارتش لبنان را از یک سو دهن کجی به خود می دانند و از سوی دیگر از این می ترسند که با ورود این تسلیحات دامنه نفوذ آنها در لبنان به شدت کاهش یابد.
عربستان از 9 ماه پیش هدیه یی سه میلیارد دلاری را به دولت لبنان داده که به موجب آن بنا بوده است که دولت فرانسه بر اساس این مبلغ تجهیزات نظامی مورد نیاز ارتش لبنان را تامین کند. حتی به این منظور امیر سلمان بن عبدالعزیز، ولیعهد عربستان به پاریس سفر کرد و توافقات لازم را در این زمینه انجام داد و حتی معاهده های لازم را به امضا رساند. اما دولت فرانسه تاکنون حتی یک فشنگ هم به ارتش لبنان تحویل نداده است. فرانسوی ها تقصیر را به گردن عربستانی ها و لبنانی ها می اندازند. روزنامه لبنانی النهار به نقل از دیپلمات های فرانسوی می نویسد که آنها می گویند اولاکارخانه های اسلحه سازی فرانسه توانایی ساخت سلاح های مورد نیاز ارتش لبنان را ندارند. مثلاآنها خیلی تلاش کنند می توانند ماهی دو تا سه تانک سفارشی ارتش لبنان را به آن تحویل دهند. ثانیا، فرانسوی ها چیزی در انبارهای خود ندارند که بتوانند به ارتش لبنان تحویل دهند. ثالثا، روند حقوقی و قانونی آن زمان می برد و در این زمینه دولت عربستان هم همراهی لازم را نمی کند. رابعا، عربستان هیچ گونه پولی در اختیار دولت فرانسه و کارخانه های سازنده این سلاح ها قرار نداده است تا ساخت یا تحویل این سلاح ها را در دستور کار خود قرار دهد. خامسا، تحویل این سلاح ها باید زیرنظر کامل ایالات متحده باشد، واشنگتن از اینکه این سلاح ها در نهایت تحت کنترل حزب الله در آید نگران است و از سوی دیگر می ترسد که تل آویو نیز بابت آنها گلایه کند. اما و اگرهای فرانسه خشم عربستانی ها را برانگیخته است. آنها احساس می کنند که فرانسوی ها به آنها توهین کرده اند. آنها ادعاهای فرانسوی ها را بی پایه و اساس می دانند و می گویند وقتی که ما تضمین کرده ایم که این سلاح ها در خارج از عرف های تعریف شده روابط عربستان و غرب استفاده نشوند، دیگر تردید غرب برای چیست. وزارت دارایی عربستان نیز می گوید تا زمانی که چیزی به ارتش لبنان تحویل داده نشود، نمی تواند بدون سند پولی را به دولت فرانسه تحویل دهد. این فقط فرانسه نیست که به تعهدات خود عمل نکرده است. آلمان و ایتالیا و اسپانیا نیز به هیچ کدام از وعده های تسلیحاتی خود عمل نکرده اند.
حال در این وضعیت ارتش لبنان می رود که نیاز مبرم تسلیحاتی خود را از ایران تامین کند. مساله یی که به اعتقاد بسیاری از تحلیلگران می تواند محبوبیت ایران را نزد افکار عمومی لبنان بسیار افزایش دهد و جایگاه عربستان و غرب را در لبنان به شدت تضعیف کند. مساله یی که بازتاب آن را می توان در جریان های سیاسی طرفدار عربستان به خوبی دید. جریان 14 مارس از اینکه ارتش لبنان این سلاح ها را از ایران تحویل بگیرد به شدت شکایت دارد. در حالی که جریان هشت مارس بسیار از این موضوع استقبال کرده و حزب الله لبنان به صراحت آن را هدیه یی گرانبها دانسته است. رییس مجلس و وزارت امور خارجه لبنان نیز از این هدیه تسلیحاتی بسیار استقبال کرده اند.
هفته گذشته ولید جنبلاط، رهبر دروزی های لبنان و دبیرکل حزب سوسیالیست پیش رو و یکی از رهبران بارز جریان 14 مارس از دریافت این سلاح ها انتقاد کرده و گفته بود در حالی که امریکا و متحدان عربش با دریافت این تسلیحات مخالفت کرده اند و حتی تهدید کرده اند که در صورت انجام این کار کمک های تسلیحاتی خود را قطع می کنند، بهتر است ما از دریافت این سلاح ها خودداری کنیم. ایالات متحده امریکا نیز هفته پیش گفته بود که ایران مورد تحریم تسلیحاتی قرار دارد و نمی تواند هیچ گونه سلاحی را به خارج صادر کند. دیوید هیل، سفیر امریکا در لبنان در دیدار با مقام های سیاسی لبنانی با بیان این ادعا همچنین مخالفت واشنگتن را با به سرانجام رسیدن این هدیه نظامی اظهار کرده و گفته بود که امریکا به هیچ وجه دوست ندارد لبنان از دایره نفوذش خارج شود.
حزب الله، مهم ترین جریان پرنفوذ سیاسی لبنانی ادعاهای امریکا و طرفداران لبنانی اش را رد کرده و گفته است که دولت و ارتش لبنان می توانند به هر شکلی که صلاح بدانند سلاح های مورد نیاز خود را تامین کنند. علی حسن خلیل، وزیر دارایی لبنان تاکید کرد که بیروت می تواند سلاح های ایرانی را دریافت کند و تحریم ها نمی توانند بهانه یی برای عدم پذیرش آنها باشند و از این نظر هیچ مانع قانونی وجود ندارد.
امریکا پیش از این نیز با هدیه تسلیحاتی روسیه به لبنان مخالفت کرده بود اما گفته می شود ارتش لبنان با رد این مخالفت سلاح های مورد نیاز خود را از این کشور گرفته بود.
ایالات متحده امریکا نیز از دست کم یک سال پیش وعده داده است که برخی از تجهیزات نظامی مورد نیاز ارتش لبنان را برآورده کند و از جمله بالگرد و تانک های پیشرفته در اختیار آن قرار دهد که البته تاکنون به هیچ کدام از وعده های خود عمل نکرده است.
روزنامه السفیر لبنان با استقبال از هدیه تسلیحاتی ایران نوشت که بیروت حق خود می داند در وضعیت حساس کنونی و در حالی که کشورهای غربی اعم از امریکا و فرانسه به هیچ کدام از تعهدات خود مبنی بر دادن سلاح های مورد نیاز ارتش لبنان عمل نکرده اند، هدیه تسلیحاتی ایران را با آغوش باز بپذیرد و از آنها در مبارزه با تهدیدهای تروریستی استفاده کند.
به نوشته روزنامه النهار شهر جرود همچنان تحت محاصره داعش و جبهه النصره قرار دارد و نیاز مبرم به مواد غذایی و دارویی و وسایل گرمایشی دارد. این در حالی است که وضعیت عرسال نیز چندان رضایت بخش نیست. این روزنامه می نویسد که ارتش لبنان انتظار دارد تا ابتدای زمستان حمله یی همه جانبه را برای آزادی مناطق تحت محاصره داعش آغاز کند و برای این کار به سلاح های جدید نیاز بسیار دارد. به نوشته این روزنامه در حال حاضر ارتش لبنان همه امید خود را به سلاح های ایرانی بسته و امیدوار است که حالاکه غربی ها به تعهدات خود عمل نکرده اند، با سلاح های ایرانی بتواند از خود در برابر تروریست دفاع کند و مناطق اشغالی را آزاد کند و تروریست ها را از مرزهایش براند.
در همین رابطه سمیر مقبل، وزیر دفاع لبنان روز جمعه، ساعاتی قبل از عزیمت به تهران در گفت وگو با ایرنا ایران را کشوری تاثیرگذار در منطقه توصیف کرد و گفت: «ملت بزرگ ایران را به خوبی می شناسد. ایران و لبنان برای برقراری صلح و امنیت در منطقه تلاش و با یکدیگر همکاری می کنند. ما خواستار همکاری با تهران برای تثبیت امنیت و ثبات در منطقه هستیم و می خواهیم همه ملت ها در آرامش، محبت و امنیت زندگی کنند و این مهم ترین خواسته دو کشور است.»
مقبل را در این سفر سه روزه هفت تن از ژنرال های ارشد ارتش لبنان همراهی می کنند. بر اساس برنامه قرار است وی از کارخانه های اسلحه سازی ایران نیز بازدید کند و از نزدیک در جریان توانایی ها و پیشرفت های نظامی ایران قرار بگیرد.
در همین رابطه روزنامه لبنانی المنار جزییات هدیه تسلیحاتی ایران به ارتش لبنان را به این شرح منتشر کرد: تیربار دوشکا، مهمات دوشکا، توپ 120 میلیمتری، مهمات توپ 120 میلیمتری، توپ و مهمات توپ 60 میلیمتری، موشک انداز ضد زره تاو، موشک تاو، گلوله توپ 155 میلیمتری، دوربین دید در شب، گلوله تانک «تی 55»، مهمات تانک «تی 55» و مهمات تانک «تی 62». لیست ارسالی از طرف جمهوری اسلامی ایران بر اساس پیشنهاد هیات نظامی لبنانی که به ریاست سمیر مقبل در حال حاضر در تهران به سر می برد، قابل افزایش است.
ایران چه تجهیزاتی به ارتش لبنان هدیه داد؟
تلویزیون المنار لبنان در گزارشی لیست پیشنهادی تجهیزات نظامی اهدایی جمهوری اسلامی ایران به ارتش لبنان را منتشر کرد. به گزارش فارس، در حالی که هدیه نظامی روسیه به ارتش لبنان همچنان در حالت تعلیق به سر می برد و هدیه سه میلیارد دلاری پادشاه عربستان برای تجهیز ارتش لبنان با سلاح فرانسوی در هاله یی از ابهام به سر می برد، اعلام آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای تجهیز بدون قید و شرط ارتش این کشور مخالفت و سراسیمگی جریان های نزدیک به غرب در لبنان را به دنبال داشت.
شبکه خبری المنار در گزارشی از محتوای نامه سفارت ایران در بیروت به مقامات لبنانی پرده برداشت و تاکید کرد که تهران در نامه مذکور لیست تجهیزات نظامی اهدایی اش به ارتش لبنان را ارایه کرده است. براساس این گزارش لیست تجهیزات نظامی اهدایی جمهوری اسلامی ایران به ارتش لبنان بدین شرح است: تیربار دوشکا، مهمات دوشکا، توپ 120 میلیمتری، مهمات توپ 120 میلیمتری، توپ و مهمات توپ 60 میلیمتری، موشک انداز ضد زره تاو، موشک تاو، گلوله توپ 155 میلیمتری، دوربین دید در شب، گلوله تانک «تی 55» و مهمات تانک «تی 55» و مهمات تانک «تی 62».
این گزارش حاکی است که لیست ارسالی از طرف جمهوری اسلامی ایران بر اساس پیشنهاد هیات نظامی لبنانی که قرار است ظهر شنبه (دیروز) به ریاست «سمیر مقبل» وزیر دفاع لبنان به تهران سفر کنند، قابل افزایش است. این گزارش حاکی است که با وجود استقبال حزب الله، وزیر امور خارجه و رییس پارلمان لبنان و همچنین بسیاری از شخصیت های جریان هشت مارس از هدیه نظامی ایران به ارتش لبنان، اما «دیوید هیل» سفیر امریکا در بیروت در دیدار با برخی مقامات لبنانی از مخالفت واشنگتن با به سرانجام رسیدن این هدیه نظامی سخن گفته است، زیرا امریکا به هیچ روی دوست ندارد که لبنان از دایره نفوذش خارج شود.
نظر شما :