روسیه: حالا جمهوری اسلامی را بیش از پیش درک می‌کنیم

۲۵ مرداد ۱۳۹۳ | ۱۴:۱۳ کد : ۱۹۳۷۱۱۸ سرخط اخبار

به گزارش خبرگزاری فارس، «سرگی ریابکوف» معاون «سرگی لاوروف» وزیر خارجه روسیه، با حضور در برنامه تلویزیونی «سخن روز» شبکه عربی «روسیا الیوم» در خصوص مسئله هسته ای ایران و مذاکرات ایران و گروه 1+5 صحبت کرد و با انتقاد شدید از سیاست تحریمی آمریکا گفت که کشورش امروز بیش از پیش، دوره سخت سالها تحریم ایران را درک می کند و سیاست تحریم آمریکا را محکوم می کند. وی معتقد است که حتی اگر در مذاکرات با ایران درباره آنچه آمریکایی ها خطر موشکی ایران می نامند، به پیشرفتی برسند، آمریکا بهانه ای جدید برای توجیه استقرار سامانه سپر موشکی در غرب اروپا دست وپا خواهد کرد.

فرصت ها برای حل مسئله هسته ای ایران بیش از پیش است/ الان که تحریم شده ایم ایران را بیشتر درک می کنیم

ریابکوف در این مصاحبه در پاسخ به اینکه افق این مسئله چگونه دیده می شود و نظرتان درباره سخنان بدبینانه رهبر جمهوری اسلامی ایران و اینکه غرب حاضر نیست امتیازی به ایران بدهد چیست گفت: فکر میکنم که فرصت های این مشکل طولانی و دشوار، اکنون بیش از پیش است. باید بگویم که ما در مذاکراتی که در بهار و تابستان جاری برگزار شده، پیشرفتهایی کرده ایم. بزودی مذاکره را طبق توافق، در سبتامبر (شهریور) از سر می گیریم هرچند که زمان و مکانش هنوز نامعلوم است اما همه تلاش میکنند که روند مذاکره دنبال شود.

معاون وزیر خارجه روسیه این حقیقت را پنهان نکرد که «سیاست آمریکا و فشارها و تحریم هایی که هنوز اجرا می شود، رسیدن به نتیجه مطلوب را دشوار کرده است» و افزود: ما نارضایتی خود از سیاست تحریمی آمریکا با همه اشکالش را پنهان نمی کنیم. ما هم اکنون هدف تحریم های آمریکا قرار گرفته ایم. برای همین ما بیش از گذشته دوره سختی را که جمهوری اسلامی طی این سالها پشت سر گذشته درک می کنیم و اینکه چقدر برایش سخت است که در سایه این وضعیت به توافقاتی برسد.

وی در خصوص سخنان رهبری نیز گفت: نمی خواهم درباره سخنان رهبر انقلاب ایران اظهارنظری بکنم. ما با توجه کامل آنچه در این خصوص می گویند دنبال می کنیم و آن را سخنان مهمی حساب می کنیم و از همه زوایا آن را تحلیل می کنیم و شاهدیم که رهبران سیاسی و معنوی ایران به یافتن راهکارهای لازم پایبند هستند. اما یافتن راهکار اصلا راحت نیست اما روسیه در مقام یک کشور از اعضای گروه شش گانه (1+5) و کشوری که روابط حسن همجواری با ایران دارد، نهایت تلاش خود را می کند که به دستیابی به راهکاری که مرضی طرفهای مختلف باشد، کمک کند؛ راهکارهایی که حقوق ایران را نکاهد یا به منافعش صدمه نزند و در عین حال مرضیّ شش کشور هم باشد. این همان مسیری است که در مذاکرات پاییز امسال دنبال خواهیم کرد و امیدواریم که بتوانیم تا ۲۴ اکتبر به نتایج دلخواه برسیم.

بحرانهای خاورمیانه بر روند مذاکرات هسته ای با ایران موثر است

معاون وزیر خارجه روسیه در پاسخ سوالی دیگر مبنی بر اینکه بحران های منطقه چه تاثیری بر موضوع هسته ای ایران دارد، گفت: البته که بحرانی که همه خاورمیانه را گرفته، ریشه اش در افزایش تروریسم و گرایش های افراطکارانه است و حتما بر مسیر مذاکرات تاثیر دارد. ما اکنون شاهد نوعی کش وقوس در موضع بسیاری از کشورهای عربی درباره تحولات آینده هستیم... اما ما برای حصول نتایج مثبت تلاش می کنیم... ممکن نیست و نباید راه حل ها از خارج تحمیل شود. کشورهای منطقه و مردمشان باید خودشان راه خروج را از طریق گفت وگو و از طریق آشتی ملی پیدا کنند. هر اقدام تروریستی با هر توجیهی و انگیزه ای، ایدئولوژیک باشد یا دینی یا سیاسی، ما آن را قاطعانه رد می کنیم. تروریسم باید ریشه کن شود. اگر شرکای ایرانی ما توانستند با گروهم 1+5 به راهکاری برسند، ما اطمینان داریم که به ثبات منطقه کمک می کند... آنچه ما را نگران می کند، رویارویی شدید شیعه و سنی و مذاهب مختلف در بسیاری از کشورهای منطقه است. طبیعتا ایران هم در این منطقه است و ارتباطات زیادی با این کشورها دارد.. ما اطمینان داریم که رهبران ایران سیاست مسئولیت پذیرانه ای دارند.. و در نهایت کار جاری برای مسئله هسته ای ایران به آرام شدن اوضاع کشورهایی که شاهد منازعه هستند، کمک می کند.

تحریم سلاح جدید آمریکاست/تحریم های آمریکا روسیه را نمی ترساند

ریابکوف در پاسخ به این سوال که اختلافات روسیه و آمریکا درباره مسئله هسته ای ایران مخفی نیست، و آمریکا اخیر روسیه را به تحریم جدید تحریم کرد گفت: ما -ابتدا بگویم که- قاطعانه این تحریم ها و هر تلاشی برای تحریم را یا تهدید به تحریم را که ابزاری برای اهداف سیاسی است محکوم می کنیم. ما در روابط با ایران اقدام به کار خلاف قانون نمی کنیم. همینطور طرف ایرانی... بنابراین ادعاهای آمریکا مردود است.. تحریم سلاح جدیدی در دست آمریکا شده است که بیش از پیش هجومی تر می شود که آن را با تأنی به کار نمی برد بلکه برای اهداف تنگ نظرانه و خودخواهانه و مغرضانه در کشورهای مختلف استفاده می کند. طبیعی است که پاسخ به این نوع [سیاست] سخت خواهد بود و... تدابیر مشابهی برایش در نظر گرفته می شود. شیوه های غیرهمسانی هم در حرکت های پاتکی وجود دارد که باید تاکید کنم این گزینه ما نیست.

وی افزود: ما نمی خواهیم وارد گرداب تحریم های فزاینده شویم. ما راهکار هر مشکل در روابط کشورها و روابط بین الملل را در هر درجه ای از دشواری باشد، فقط در گفت وگو می بینیم و از طریق توازن منافع. اما تاسف برانگیز، این است که همکاران آمریکایی این همگرایی را رد می کنند... تحریم های آمریکا ما را نمی ترساند. این چیزی است که سران روسیه بارها تکرار کرده اند.

حتی اگر در مذاکرات با ایران درباره موشک ها هم به توافقی برسیم آمریکا بهانه دیگری برای توجیه سپر موشکی می آورد

ریابکوف در پاسخ به سوال آخر درباره اینکه حل و فصل مسئله هسته ای ایران چگونه بر مسئله گفت وگوی شرکای غربی درباره استقرار سامانه سپر موشکی [آمریکا] در [غرب] اروپا تاثیر می گذارد، گفت: این مسئله را از مدتها پیش در تماسها با همکاران اروپایی بررسی کرده ایم و همه به یاد داریم یکی از توجیهات این مسئله –آنطور که ادعا می کردند- طبق گفته مسئولان آمریکایی، تهدید موشکی فزاینده ایران بود. تمایل دارم تاکید کنم که وقتی تلاش میکنیم راهکاری برای مسئله هسته ای ایران بر اساس مذاکره پیدا کنیم و تلاش ما این است که بُعد مسالمت آمیز برنامه هسته ای ایران را مورد اطمینان خود قرار دهیم، آنگاه طرح امکان ظهور تهدید موشکی ایران برای ما مسخره است. بنابراین می بینیم که بسیاری از طرح های آمریکا در این خصوص بر اساس بهانه هایی با پایه هایی کاملا شکننده است. اما در خصوص برنامه موشکی ایران، تاکید می کنم که ایران در این حوزه، کاری نمی کند که مخالف قانون و توافقنامه ها یا تصمیم های هیئت های ناظر بر سیستم های صادراتی باشد چرا که ایران قدرت دفاعی خود را تحکیم می کند و از همین رو طبیعی است که تفسیر کنیم که استقرار سامانه دفاع موشکی (آمریکا) در نبود تهدید موشکی ایران، دنبال اهدافی دیگر است و این اهداف قبل از هر چیزی، تلاش برای تضعیف توان ملی بازدارندگی روسیه است. ریشه مشکل در اینجاست... وحتی اگر با ایران در مذاکرات به پیشرفت هم برسیم، آمریکا برای استقرار سامانه سپر موشکی دنبال بهانه های جدیدی خواهد گشت و این امر نگران کننده است.

کلید واژه ها: مسئله هسته ای ایران سپر موشکی


نظر شما :