بازرسان آژانس از مهارتهای جاسوسی برخوردارند
ایرانی است و به ایرانی بودنش افتخار می کند و مردم کشورش را بهترین مردمان می داند.
روحیه ضد آمریکایی اش غیر قابل انکار و ملموس است و اذعان دارد که در زمان مسوولیتش "از ابتدا دو کشور آمریکا و شوروی را در توافق ها و قراردادها از مغزش بیرون کرده است" و البته این روحیه در سال های بعد از انقلاب هم استمرار داشته است.
اکبر اعتماد اولین مدیر اتمی ایران می گوید که بعد از حادثه 11 سپتامبر 2001 به خاطر این که نمی خواسته مورد پرسش یا انگشت نگاری قرار گیرد به آمریکا نرفته است.
وی معتقد است قبل از این که 1+5 در مذاکرات هسته یی از ایران چیزی بخواهند" مجلس شورای اسلامی نحوه و سطح غنی سازی را در چارچوب قانون مشخص کند".
رییس پیشین سازمان انرژی اتمی کشور هم چنین تاکید کرد که با وجود همکاری های ایران با آژانس "اگر 1+5 دست از ضایع کردن حق ایران طبق ان. پی. تی برنداشت، ادامه حضور در آژانس توجیهی نخواهد داشت".
اعتماد که در سال های پس از انقلاب اسلامی ترک وطن کرده است درباره فضای سیاسی اجتماعی حاکم بر کشور می گوید: مشغول شدن مردم به مباحثی مثل طلا، سکه و دلار نشان دهنده آن است که مردم خود را در سرنوشت کشور مهم نمی دانند و از سوی دولت به خوبی به بازی گرفته نشده اند.
این که 1+5 باید حق غنی سازی را برای ایران به رسمیت بشناسد، صحیح نیست
اکبر اعتماد در گفت وگو با ایسنا که حدود سه ساعت به طول انجامید در پاسخ به این پرسش که فکر می کنید اختلاف نظر ایران و 1+5 درباره این که ایران می گوید به رسمیت شناختن حق غنی سازی باید در چارچوب بیانیه ای رسمی در آغاز مذاکرات و همکاری صورت گیرد، در حالی که 1+5 می گوید این مساله می تواند به عنوان نتیجه ی مذاکرات و همکاری باشد، گفت: معتقدم این حرف که 1+5 باید حق غنی سازی را برای ایران به رسمیت بشناسد، صحیح نیست. حق غنی سازی در خاک ایران در چارچوب "ان. پی. تی" (معاهده منع گسترش سلاح های هسته یی) تصریح شده است. باید ایرانی ها به دنبال این باشند که آن چه در "ان. پی. تی" تحت این عنوان آمده است از سوی 1+5 و به ویژه آمریکا مورد احترام و پذیرش قرار گیرد. این گونه نباشد که افکار عمومی ایران فکر کنند که ایران به دنبال گرفتن حق مسلم و اساسی خود از آمریکا و دیگر کشورهاست.
بعید می دانم به طور کامل تحریم ها را از ایران بردارند
وی درباره احتمال رفع تحریم های یک جانبه و بین المللی از سوی 1+5 به ویژه آمریکا در نتیجه همکاری و مذاکرات در آینده خاطرنشان کرد: احتمال این است که در تحریم ها تخفیف دهند، اما این که به طور کامل تحریم ها را از ایران بردارند، بعید می دانم.
اعتماد تاکید کرد که باید در گام نخست مساله نقل و انتقال پولی و بانکی تسهیل و تحریم ها در این بخش برداشته شود که البته گام مثبتی از سوی 1+5 خواهد بود.
مجلس شورای اسلامی نحوه و سطح غنی سازی را در چارچوب قانون مشخص کند
اگر 1+5 دست از ضایع کردن حق ایرات طبق ان. پی. تی برنداشت ادامه حضور در آژانس توجیهی نخواهد داشت
رییس پیشین سازمان انرژی اتمی کشور به مسوولان و تصمیم گیران ایران پیشنهاد داد که هرگونه امتیازخواهی 1+5 و آمریکا درباره غنی سازی در سطوح مختلف را خودشان از مسیرهای قانونی در ایران و بر اساس نیاز کشور تعریف کنند قبل از آن که آن ها این امر را بر ایران تحمیل کنند.
او پیشنهاد داد که "مجلس شورای اسلامی موضوع نحوه و سطح غنی سازی را در چارچوب قانون مشخص کند."
اعتماد در ادامه توضیح داد: به عنوان مثال ایران اعلام کرده است غنی سازی 20 درصدی را براساس نیاز انجام می دهد و چنان چه تولید آن در حد نیاز کافی باشد، دیگر تولید نمی کند و ادامه آن توجیه اقتصادی هم ندارد، بنابراین همین مساله را مسوولان می توانند در مجلس به تصویب برسانند که انجام غنی سازی در سطوح 20 یا 3.5 درصد هر زمان که کشور به آن نیاز داشت امکان پذیر شود و هر وقت که نیاز به غنی سازی داشت شروع به تولید کند. در مقابل آن ها (1+5) باید دست از ضایع کردن حق غنی سازی و به رسمیت نشناختن بردارند و اگر باز هم مانع تراشی کردند دیگر حضور ایران در ان. پی. تی و همکاری با آژانس توجیهی نخواهد داشت.
ایران هم باید "چماق و هویج" در برابر 1+5 داشته باشد
رییس پیشین سازمان انرژی اتمی کشور با اشاره به سیاست «چماق و هویج» که از ابتدای بحث هسته یی 1+5 نسبت به ایران به کار گرفته شده است، اظهار کرد: ما هم باید هویج و چماقی نسبت به آن ها داشته باشیم. هویج می تواند این باشد که ما بررسی کردیم و تصمیم گرفتیم غنی سازی را بر اساس نیاز و ظرفیت کشور انجام دهیم و آماده مذاکره و همکاری نیز هستیم. چماق نیز می تواند این باشد که اگر حق ایران در ان. پی. تی بخواهد ضایع شود و حقوقش به رسمیت شناخته نشود دیگر تعهد ایران نسبت به ان. پی. تی بی معنی خواهد بود و ایران تهدید کند که در این صورت ان. پی. تی را ترک خواهد کرد.
وی با بیان این که "اگر دست من بود در زمان شاه معاهده ان. پی. تی را امضا نمی کردم" ابراز عقیده کرد که تاکنون حضور در ان. پی. تی هیچ امتیازی برای ایران نداشته است.
درباره این که چرا غنی سازی می کنیم؟ چرا نیروگاه اتمی بوشهر 18 سال طول کشید؟ مردم چیزی نمی دانند!
اعتماد در پاسخ به این پرسش که اما خروج از ان. پی. تی به لحاظ سیاسی و بین المللی برای غرب به معنی تلاش یک کشور برای ساخت بمب هسته یی تعبیر می شود؟ گفت: اگر با قدرت عمل کنیم و فقط حرف نزنیم چنین اتفاق و برداشتی صورت نمی گیرد.
او با بیان این که متاسفانه ما به خوبی از اقدامات و سابقه خود حفاظت و حمایت نمی کنیم، تصریح کرد: چرا به اسراییل بمب اتم داده می شود و بارها و بارها به کشورهای منطقه حمله می کند، اما هیچ کاری به او ندارند، اما ایران که در دو قرن اخیر به هیچ سرزمینی حمله نکرده است، دائم مورد تهدید و حمله است و می گویند اگر ایران بمب در اختیار داشته باشد خطرناک است. کدام یک از تروریست هایی که در منطقه و دنیا اقدام های جنایت کارانه انجام می دهند ایرانی بودند؟ این که دنیا نسبت به ایران این گونه تصوراتی دارد یا علیه ما آن ها را می پروراند به خاطر ضعف ما در بیان واقعیات ایران از سوی مسوولان و رسانه هاست. متاسفانه درباره این که چرا غنی سازی می کنیم؟ چرا نیروگاه اتمی بوشهر 18 سال طول کشید؟ مردم چیزی نمی دانند. مردم اطلاعاتی کلی در اختیار دارند و این کافی نیست در حالی که افکار عمومی و دیدگاه مردم در انتقال مواضع هسته یی ایران بسیار مهم است.
اعتماد گفت: اگر می خواهند در مذاکرات امتیازی دهیم، خودمان درباره آن در کشور تصمیم گیری کنیم و اجازه ندهیم این مساله در مذاکرات سیاسی از ما خواسته شود.
آژانس نباید اطلاعات خود را از سرویس های جاسوسی دریافت کند
رییس پیشین سازمان انرژی اتمی درباره «شفافیت کامل» که از سوی حسن روحانی برای تعامل با 1+5 عنوان شده است؟ گفت: درباره «شفافیت» در چارچوب ان. پی. تی مقرراتی وجود دارد که فکر می کنم ایران به همه تکالیف خود در سال های گذشته عمل کرده است. در حال حاضر مراکز هسته یی اعلام شده ایران به آژانس تحت نظارت پادمان جامع آژانس هستند و آن چه درباره مراکز و فعالیت های اعلام نشده مبتنی بر اسناد و اطلاعات سازمان های جاسوسی برخی کشورها در ایران مطرح می کنند، قابل پذیرش نیست. چون آژانس نباید اطلاعات خود را از سرویس های جاسوسی دریافت کند. آژانس نهادی تخصصی است که باید اطلاعات دقیق را خودش بر اساس سند و مدرک قابل قبول به دست آورد.
از ابتدا نباید پارچین را به آژانس نشان می دادند
وی درباره درخواست آژانس برای بازدید از سایت نظامی پارچین خاطرنشان کرد: پارچین یک مرکز نظامی است و در چارچوب مراکز هسته یی که آژانس اجازه بازدید و بازرسی از آن را دارد، نیست. بنابراین آژانس فرای وظایف اش درخواستی را مطرح می کند. هیچ کشوری مراکز نظامی اش را تحت نظارت بازرسان آژانس قرار نمی دهد و این اشتباه است.
اعتماد تصریح کرد: از ابتدا نباید آن جا (پارچین) را به آژانس نشان می دادند، چون یک دفعه که نشان دهیم، باز هم این درخواست را مطرح می کنند.
"شفافیت کامل" یعنی خواسته ها و درخواست های آژانس از ایران حد و مرز نشناسد و هر جا که خواستند سرک بکشند
رییس پیشین سازمان انرژی اتمی کشور ادامه داد: یک بعد "شفافیت" این است که آژانس تا کجا حق بازرسی و نظارت دارد؟ معنای "شفافیت کامل" این است که خواسته ها و درخواست های آژانس از ایران حد و مرز نشناسد و هر جا که خواستند بتوانند سرک بکشند. در حال حاضر آژانس از تمامی مراکز و مواد هسته یی ایران بازدید و بازرسی می کند و دوربین های شان نصب است، بنابراین فراتر از آن مربوط به مراکز و فعالیت های نظامی ایران می شود.
او با اشاره به موضوع "لپ تاپ ایرانی" تصریح کرد: به بهانه مطالبی که در آن لپ تاپ آمده است به ایران فشار می آورند و صحبت از بازرسی برخی مراکز غیرهسته یی دارند که به عقیده من مطالب "لپ تاپ" می تواند به راحتی امری ساختگی باشد.
بازرسان آژانس از توانایی و مهارت های جاسوسی برخوردارند
اعتماد تصریح کرد: برخی کشورها از طریق بازرسان آژانس به دنبال کسب اطلاع درباره فعالیت های ایران در مراکز نظامی و هسته یی هستند. تمام بازرسان آژانس اطلاعات در اختیارشان را از فعالیت کشورها به کشورهای شان منتقل می کنند. آن ها (بازرسان) از توانایی ها و مهارت های جاسوسی برخوردارند.
با هر نوع سازش کاری مخالفم
رییس پیشین سازمان انرژی اتمی کشور درباره نحوه تعامل ایران با آژانس و دنیا تاکید کرد: «سازش کاری» غلط است، اما «درست کاری» خوب است. من با هر نوع سازش کاری مخالفم.
آمریکایی ها می دانند که ایران نمی خواهد سلاح اتمی بسازد
موضوع هسته یی بهانه خصومت با نظام حاکم بر ایران است
اعتماد در پاسخ به این پرسش که رابطه ایران و آمریکا وابسته به حل موضوع هسته یی است یا حل پرونده هسته یی منوط به بهبود رابطه ایران و آمریکاست؟ با بیان این اعتقاد که "مشکل رابطه ایران و آمریکا وابسته به موضوع هسته یی نیست و به داستان گروگان گیری در سفارت آمریکا در سال 1358 بازمی گردد" افزود: آمریکایی ها از همان موقع تحریم ایران را شروع کردند. موضوع هسته یی بهانه است. آن ها می دانند که ایران نمی خواهد سلاح اتمی بسازد.
وی با بیان این که دلایل کافی وجود دارد که شورای امنیت سازمان ملل بدون دلیل قانونی و حقوقی علیه ایران قطعنامه تحریمی صادر کرده است، گفت: شورای امنیت مسایل صلح و امنیت بین الملل را بررسی می کند و اگر بمب ساختن یک کشور تحت این عنوان قرار می گیرد، چرا این شورا درباره اقدام هند، پاکستان و اسراییل ایرادی نگرفت؟ در حالی که درباره ایران می گویند ما شک داریم روزی اقدام به ساخت سلاح کنید و به همین خاطر علیه ما قطعنامه صادر کردند!
اعتماد خاطرنشان کرد: موضوع هسته یی بهانه خصومت با نظام جمهوری اسلامی ایران است که از سوی آمریکا دنبال شد، بنابراین اگر خصومت با نظام ایران تخفیف پیدا کند، شاید به سمت حل مساله هسته یی برویم، در غیر این صورت موضوع هسته یی هم غیر قابل حل و فصل است.
او اضافه کرد: معتقدم آمریکا الان در مرحله بدی قرار دارد و دچار گرفتاری های اقتصادی و سیاسی مهمی است و در صورت تمایل ایران ممکن است پای میز مذاکره حاضر شود و کوتاه بیاید.
زبان نرم آقای روحانی در نزدیک شدن رویکردهای ایران وآمریکا موثر است
وی در پاسخ به این پرسش که حضور رییسان جمهور اعتدال گرا و لیبرال در ایران و آمریکا تا چه اندازه در نزدیکی رویکردهای دو طرف موثر است؟ گفت: به طور قطع این مساله مهم است. زبان بین المللی و نرم آقای روحانی بسیار موثر است. ادبیات سیاسی آقای روحانی موجب نوعی امیدواری در دنیا شده است و این امیدواری توجه دنیا به مواضع ایران و اعتماد به آن ها را ایجاد می کند. از سویی اوباما هم با توجه به گرفتاری هایش در آمریکا به سمت تعامل گرایش دارد. اما در این میان لابی های مقتدر در آمریکا ازجمله نظامی گرها و صهیونیسم ها ایجاد اختلال می کنند.
اعتماد درباره بی اعتمادی و بدبینی ایرانی ها به آمریکا و این که برخی معتقدند اقدامات اخیر آمریکا فریب است با تایید این مطلب اظهار کرد: به همین دلیل مسوولان کشور نباید سیاست «چماق و هویج» آمریکا را فراموش کنند و بدانند که این سیاست را کنار نمی گذارد.
رییس پیشین سازمان انرژی اتمی کشور درباره این که ایران در سال های گذشته در چارچوب سیاست های «تهاجمی» و «مقاومتی» سیاست هویج و چماق خاص خود مبنی بر پیگیری و پیشبرد برنامه هسته یی و از سویی مذاکرات سیاسی را دنبال کرده است و به قطعنامه های شورای امنیت نیز بی توجه بود، تاکید کرد: به نظر من آن چه ایران در پیشبرد برنامه هسته یی اش انجام داده است، چندان «چماق» محسوب نمی شود. به جای این ها ایران باید بر حقوقش در ان. پی. تی تاکید کند، چون در سال های گذشته همکاری ایران با آژانس علاوه بر این که حداکثری بوده است هیچ فایده ای برای ما نداشته است و باید نسبت به ادامه این همکاری و یا حتی خروج از آن به طور جدی وارد بحث شویم.
او ادامه داد: طرح موضوع های سیاسی و منطقه یی در مذاکرات با وجود این که می تواند موثر باشد، اما باز هم برای تهدید آن ها به رعایت و شناسایی حقوق هسته یی ایران طبق ان. پی. تی کافی نیست.
فتوای مقام رهبری برای اولین بار در سیاست ایران نرمش ایجاد کرد و هوشیارانه بود
اعتماد در پاسخ به این پرسش که برای نشان دادن حسن نیت بیش تر در ادامه همکاری با آژانس، موضوع فتوای مقام معظم رهبری در ممنوعیت ساخت و استفاده از سلاح هسته یی مطرح شده است؟ خاطرنشان کرد: این ها همه درست، اما آمریکایی ها فقط زبان زور و تهدید را می فهمند و در این مسیر نباید آسان گرفت. مگر اسراییل هر روز ایران را تهدید نمی کند و یا آمریکا مدام از گزینه های روی میز صحبت نمی کند، بنابراین معتقدم ایران هم باید از اهرم های فشار مثل خروج از ان. پی. تی به طور جدی استفاده کند.
وی درباره فتوای مقام معظم رهبری در بحث هسته یی و اشاره رییس جمهور آمریکا به آن به ویژه در سخنرانیش در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل با بیان این که "گفته های مقام رهبری در این باره تازگی دارد و برای اولین بار در سیاست ایران نرمش ایجاد کرد" گفت: این مساله راهی را برای جلو بردن بحث هسته یی باز کرد، به این معنا که اگر بخواهیم وارد تعامل و همکاری با غرب شویم آن تعامل به معنای شکست نیست و معتقدم این موضع گیری هوشیارانه ای بود که از سوی مسوولان ایران به کار گرفته شد. این مساله در چارچوب سیاست های «نرم» است نه «ضعیف». امیدوارم که مفهوم اقدام ایران در تاکید بر فتوای رهبری به معنای امتیازدهی صرف به طرف مقابل نباشد. در عین حال که معتقدم داد و ستد و تعامل در این بحث طبیعی است.
"روشن نیست منظور آقای روحانی از حل مساله هسته یی در 3 تا 6 ماه چیست؟"
رییس پیشین سازمان انرژی اتمی کشور در پاسخ به این پرسش که اگر آمریکا پاسخ مناسبی به رویکرد جدید ایران در موضوع هسته یی ندهد پاسخ ایران چه خواهد بود؟ با طرح این موضوع که "روشن نیست منظور آقای روحانی از حل مساله هسته یی در 3 تا 6 ماه چیست؟" گفت: به لحاظ ملی حل مساله هسته یی یعنی لغو تمام تحریم ها علیه ایران و بازگرداندن پرونده هسته یی ایران از شورای امنیت به شورای حکام آژانس. به نظر من حل مساله هسته یی یعنی همین تعریف. اما اگر این تعریف مد نظر نباشد و صرفا به لغو تحریم های کم اثر پرداخته شود، مساله شکل دیگری می گیرد.
اگر ایران نشان دهد که امتیاز می دهد و عقب می نشیند آن ها تا گام آخر پیشنهادشان جلو می روند
وی درباره پیشنهاد سه مرحله ای 1+5 به ایران در مذاکرات آلماتی 1 و2 که در نهایت خواسته آن ها مبنی بر تعلیق غنی سازی 3.5 درصدی در ایران است و در ازای آن به رسمیت شناختن حق غنی سازی گفت: اگر ایران نشان دهد که امتیاز می دهد و عقب می نشیند آن ها تا گام آخر پیشنهادشان جلو می روند. معتقدم موضوع هسته یی تا به طور واقعی جنبه ملی پیدا نکند آن ها در مقابل ایران کوتاه نمی آیند. باید دلیل غنی سازی و ساخت نیروگاه و فعالیت های صلح آمیز هسته یی به طور شفاف برای مردم، نخبگان و تمامی مسوولان کشور توضیح داده شود تا اراده ملی به طور واقعی پشت قضیه قرار گیرد.
به مذاکرات ژنو خیلی خوشبین نیستم
اگر آمریکایی ها در نهایت به تعلیق غنی سازی تا 3.5 درصد برسند، مذاکره هیچ فایده ای ندارد
رییس پیشین سازمان انرژی اتمی در ادامه این گفت وگو درباره کوتاه آمدن 1+5 از درخواست تعلیق غنی سازی و توقف سایت فردو و انتقال مواد هسته یی از ایران به کشور ثالث در آخرین پیشنهادشان به ایران با اشاره به سه مرحله ای بودن پیشنهاد 1+5 تصریح کرد: اگر آمریکایی ها بخواهند طی سه مرحله بر اساس پیشنهادشان در آلماتی به تعلیق غنی سازی تا 3.5 درصد برسند، مذاکره هیچ فایده ای ندارد. از سویی اساسا من اراده ای در آمریکایی ها برای مذاکرات جدی نمی بینیم.
وی در پاسخ به این پرسش که پس شما نسبت به مذاکرات ژنو میان ایران و 1+5 بدبین هستید؟ گفت که "خیلی خوشبین نیستم."
نیروگاه بوشهر یک شروع خوب است
اعتماد در ادامه گفت وگویش با ایسنا درباره امضای پروتکل تحویل موقت نیروگاه بوشهر به ایران اظهار کرد: ما برای اولین بار یک نیروگاه اتمی در اختیار داریم که هزار مگاوات برق تولید می کند و این یک شروع خوب است. هم چنین با راه اندازی این نیروگاه ایران جایگاه بالایی در منطقه پیدا می کند چون اولین نیروگاه اتمی در منطقه و خاورمیانه را در اختیار دارد. البته آمریکایی ها و صهیونیست ها از سال های گذشته تاکنون همواره کشورهای حوزه خلیج فارس را نسبت به نیروگاه بوشهر تحریک کرده اند، اما نباید به این چیزها اهمیت داد.
ایجاد مسابقه تسلیحاتی تحت تاثیر برنامه هسته یی ایران حرفی احمقانه است
او درباره آن چه کشورهای غربی و آمریکایی مبنی بر ایجاد یک مسابقه تسلیحاتی در منطقه با هسته یی شدن ایران مطرح می کنند، گفت: این حرف ها چرند است. هر کشوری که امروز تصمیم می گیرد تکنولوژی هسته یی داشته باشد که به آسانی نمی تواند آن را فراهم کند. اگر ایران امروز این تکنولوژی را در اختیار دارد به 40 سال قبل باز می گردد.
وی ادامه داد: مگر وقتی اسراییل سراغ سلاح هسته یی رفت و آن را در اختیار گرفت سایر کشورهای منطقه به ویژه کشورهای عربی که در آن مقطع با اسراییل دشمنی داشتند، به سمت سلاح هسته یی رفتند؟ بنابراین این حرف احمقانه و غیرقابل قبول است.
آمریکایی ها آن طور که برخی فکر می کنند در سیاست عاقل و منطقی نیستند
رییس پیشین سازمان انرژی اتمی کشور با بیان این که بر خلاف بسیاری که فکر می کنند آمریکایی ها در سیاست منطقی و عاقل هستند، آن ها این گونه نیستند، در ادامه به مذاکراتش با آمریکایی ها در زمان رژیم گذشته بر سر پیشنهاد تشکیل یک مرکز «سوخت هسته یی منطقه یی» اشاره کرد و گفت: وقتی هنری کسینجر، وزیر خارجه وقت آمریکا بود این پیشنهاد را با ایران مطرح کرد که من با آن مخالفت کردم. بعد ها کسینجر برای مذاکره آمد و من در پاسخ گفتم که برای چند دقیقه فراموش کنید که وزیر خارجه آمریکا هستید. من می خواهم برای چند دقیقه با کسینجر، استاد روابط بین الملل دانشگاه هاروارد صحبت کنم و او پذیرفت و گفتم که شما فکر می کنید ایجاد یک مرکز سوخت هسته یی با کشورهایی مثل عراق، پاکستان، عربستان، سوریه، ترکیه و غیره با وجود اختلاف های قومی، مذهبی و تاریخی که میان این کشور ها در منطقه وجود دارد، امکان پذیر است؟ او کمی تامل کرد و در پاسخ پذیرفت که چنین امری امکان پذیر نیست و دیگر آن پیشنهاد مطرح نشد.
کار آقای روحانی برای مذاکره با آمریکا بسیار سخت خواهد بود
وی تاکید کرد: از این رو معتقدم کار آقای روحانی برای مذاکره با آمریکا بسیار سخت خواهد بود و مساله رابطه با آمریکا و حل مساله هسته یی صرفا با چند اقدام دیپلماتیک قابل حل و فصل نیست. ما به کسانی احتیاج داریم که زبان و فرهنگ آن ها را بشناسند و خوشبختانه در میان افراد نزدیک به آقای روحانی، افرادی مثل آقای ظریف برای این کار قابل قبول هستند.
اعتماد درباره واکنش کشورهای عربی منطقه و حوزه خلیج فارس به راه اندازی نیروگاه بوشهر گفت: راه اندازی نیروگاه تبلیغات سوء علیه نیروگاه اتمی بوشهر در منطقه را از بین می برد و اگر آمریکا با ایران به تفاهم هایی برسد دیگر لجاجت ها ادامه نخواهد داشت.
اگر ایران می خواهد با روسیه قرارداد جدید ساخت نیروگاه امضاء کند به خاطر فشارهای سیاسی است
او درباره قراردادها و تعامل آینده ایران با روسیه در بحث نیروگاه سازی اظهار کرد: اگر ایران می گوید می خواهد با روسیه قرارداد جدید ساخت نیروگاه امضاء کند، تحت تاثیر فشارهای سیاسی است و به حمایت آن ها در بحث هسته یی نیاز دارد. ما اگر می خواهیم نیروگاه اتمی داشته باشیم راهش این است که خودمان دست به ساخت نیروگاه های اتمی کوچک مثل طرح نیروگاه 360 مگاواتی دارخوین بزنیم، اما برای تست راکتور نیاز داریم هر چه سریع تر راکتور 40 مگاواتی اراک ساخته و آماده شود. شاید برخی بگویند خیلی طول می کشد، اما مگر نیروگاه اتمی بوشهر 18 سال طول نکشید!
اعتماد در پاسخ به این پرسش که چرا در تصمیمات و نظرات قبل و بعد از انقلاب شما روحیه ضد آمریکایی این قدر زیاد است؟ طوری که قبل از انقلاب هم با وجود روابط دیپلماتیک و سیاسی خوب میان ایران و آمریکا باز هم در تعامل با آن ها بسیار محتاط بودید؟ گفت: قبل از انقلاب در ارتباط با شوروی و آمریکا به کلی این دو را از مغزم پاک کرده بودم و کشورهای متوسط صنعتی مثل آلمان و فرانسه را برای همکاری در نظر داشتم. من ضد قدرتمندان دنیا هستم که همیشه می خواهند با اعمال قدرت خواست های خود را به کرسی بنشانند.
وی ادامه داد: البته در مذاکراتی که با آمریکایی ها بر سر سوخت داشتیم در نهایت آن ها از حرف شان عقب نشینی کردند. آمریکایی ها می گفتند قراردادشان با ایران در چارچوب یک برنامه بلند مدت و گسترده است و بسیاری از کشورها را در برمی گیرد و اگر ایران این قرارداد را قبول نکند، دیگران هم تبعیت نمی کنند. اما ما تنها با یک شرط آن را پذیرفتیم؛ این که در اجرای موافقت نامه، ایران به عنوان دولت "کامله الوداد" در موضوع اتمی شناخته شود، یعنی هر عملی با هر کشوری انجام دهند باید درباره ایران هم رعایت شود و آن ها این را پذیرفتند اما وقوع انقلاب موجب شد که آن قرارداد به تصویب دو طرف نرسد.
رییس پیشین سازمان انرژی اتمی کشور درباره نیاز ایران به 4 تا 5 راکتور تحقیقاتی در نقاط مختلف ایران برای تامین رادیودارو و رادیوایزوتوپ با تاکید بر نیاز کشور به این امر گفت: البته بهتر است راکتورهایی که قرار است ساخته شود از نوع آب سبک و مشابه راکتور تهران باشد.
اعتماد در ادامه با اشاره به انتخاب حسن روحانی به عنوان رییس جمهور در سال 92 گفت: آقای روحانی الان مقبولیت زیاد در میان مردم ایران دارد و اگر این مقبولیت نبود، هیچ وقت نمی توانست چنین تاثیری در فضای بین الملل داشته باشد، اما این مسیر باید ادامه یابد و راهش این است که پرونده افکار عمومی ایران را در آگاهی دادن به مردم در زمینه های مختلف به ویژه هسته یی نبندند. اگر افکار عمومی را کنار بگذارند دولت گرفتار می شود. امیدوارم آقای روحانی و مقام معظم رهبری با جوی که ایجاد شده اجازه دهند مسیر گفت وگو ها باز شود و فضای آزاد بحث و بررسی به ویژه در دانشگاه ها و رسانه ها ایجاد شود.
او درباره دیدارهایش با مقامات کشورمان در سال های گذشته اظهار کرد: هر کدام از مسوولان کشور که خواستند من را ببینند، به دیدارشان رفتم. مثلا چندین سال پیش وقتی آقای علی لاریجانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی بودند با وی دیدار کردم و آن دیدار بسیار خوب و رضایت بخش بود. من حرف هایم را بی دغدغه و آزادانه مطرح می کنم. هم چنین با رییسان سازمان انرژی اتمی ملاقات داشتم.
اولین مدیر اتمی کشور تاکید کرد که مهم ترین مطلبی که از مسوولان در دیدارهایم خواستم حفظ منافع ملی کشور در عرصه بین المللی بوده است. البته ممکن است با کشورهای خارجی منافع مشترک داشته باشیم، اما در برابر گردن کلفتی کشورهایی که می خواهند خواست شان را به ما تحمیل کنند، نباید کوتاه آمد و خوشحالم با وجود این که در یک دوره ای غنی سازی تعلیق شد در نهایت روند کار به پیشرفت ایران منجر شد.
اعتماد اضافه کرد: مساله هسته یی به خاطر دخالت های ناجوانمردانه خارجی در این موضوع به یک امر ملی تبدیل شد ولی به طور جدی این مساله برای مردم توضیح داده نشد. از سویی این که در کشور عده ای با هسته یی شدن ایران مخالفند و عده ای موافق، بحثی جداست، اما من دلم نمی خواهد خارجی ها خواسته شان را به ما تحمیل کنند.
او تاکید کرد: جدای از این که ایران ذخایر قابل توجه نفت و گاز در اختیار دارد، حرکت به سمت تکنولوژی و دانش هسته یی با توجه به تحرکی که در صنایع مختلف کشور ایجاد می کند، بسیار مطلوب و خوب است.
وی تاکید کرد که هر کشوری باید برای خود ترکیبی از انرژی های مختلف داشته باشد. ما در حال حاضر به طور 100 درصد به انرژی هسته یی نیاز نداریم اما مفید است که در سبد انرژی کشور همه نوع انرژی داشته باشیم.
اعتماد با انتقاد از افزایش مصرف گرایی در بین مردم ایران تصریح کرد که ما نمی توانیم در حالی که انگور از شیلی وارد می کنیم و گرفتار تجملات و مصرف گرایی شده ایم با تحریم ها مقابله کنیم. مشغول شدن مردم به مباحثی مثل طلا و سکه و دلار نشان دهنده آن است که مردم خود را در سرنوشت کشور مهم نمی دانند و از سوی دولت به خوبی به بازی گرفته نشده اند. اگر ملت در تمامی ابعاد سرنوشت خود از سوی دولت و حکومت به بازی گرفته نشود نمی توان انتظار پیشرفت و توسعه داشت.
گفت وگو از خبرنگار ایسنا، زهرا اصغری
نظر شما :