پیشنهادهای قابل توجه به ایران بدهید
بحث بر سر ماهیت پیشنهادهای هسته ای غرب به ایران و شکل احتمالی یک توافق میان دو طرف، موضوعی است که همواره درباره مذاکرات هسته ای ایران مطرح بوده است. در این باره، یک مقام ارشد سابق رژیم صهیونیستی، به تازگی از طرحی سخن گفته که بنا بر آن، می توان چشم انداز توافق با ایران را روشن تر کرد؛ وی از ضرورت یک توافق عمده در این زمینه سخن گفته است.
به گزارش «تابناک»، آموس یالدین، رئیس سابق اطلاعات نیروهای مسلح رژیم صهیونیستی گفته، غرب در راهبرد هسته ای خود نسبت به ایران مرتکب اشتباه شده، زیرا به جای ارائه پیشنهاد توافقی گسترده و مشتمل بر از میان برداشتن تحریم ها، پیشنهادی محدود و کوچک به ایران داده است.
به نوشته سایت «المانیتور»، یالدین که اکنون مدیر یک اندیشکده در دانشگاه تل آویو است، همچنین گفته، ایران تاکنون دو بار از خط قرمزهایی که توسط بنیامین نتانیاهو کشیده شده گذشته و بنا بر آن نتیجه گیری کرده عاقلانه تر آن است که چنین محدودیت ها و خط قرمزهایی از سوی مقامات اعلام نشود.
وی همچنین گفته، گمان می کرده پس از انتخاب دوباره اوباما، به جای ارائه پیشنهاد «کوچک در برابر کوچک» (ارائه امتیازات اندک در برابر ما به ازاهای محدود)، یک پیشنهاد «بزرگ در برابر بزرگ» به ایران داده خواهد شد.
با این حال، به جای ارائه یک پیشنهاد گسترده، ایالات متحده و شرکای مذاکراتی این کشور تنها اعلام کردند، حاضرند تحریم های وضع شده بر صادرات فلزات قیمتی و مواد پتروشیمی را از میان بردارند. در مقابل، از ایران خواسته شد، فعالیت تأسیسات «فردو» را تعلیق و غنی سازی اورانیوم در سطح ۲۰ درصد را نیز متوقف کند.
اما یالدین دیدگاه دیگری در این زمینه دارد. وی می گوید: در صورتی که ایران غنی سازی ۲۰ درصدی را متوقف کرده و ذخیره اورانیوم خود در سطح مذکور را نیز از کشور خارج کند، باید حق غنی سازی این کشور به رسمیت شناخته شود.
به گفته وی، چنین پیشنهادی باید پیش از این ها به ایران داده می شد؛ اما باید بازه زمانی برای پاسخ به آن محدود و مشخص باشد تا ایران نتواند از زمان آن برای پیشبرد برنامه های خود بهره گیرد.
در عین حال، یالدین درباره ادعاهای موجود درباره گذشتن ایران از خط قرمز هسته ای نیز اظهارنظر کرده و گفته، سازمان های اطلاعاتی آمریکا و رژیم اسرائیل می توانند در صورت رسیدن ایران به آستانه ساخت سلاح هسته ای، از این موضوع خبردار شوند. وی مدعی شده، هم اکنون ایران نزدیک چهار تا شش ماه تا رسیدن به چنین آستانه ای فاصله دارد و اگر این فاصله به یک ماه برسد، خطرناک خواهد شد.
به هر حال، این پیشنهاد در حالی از سوی این مقام سابق رژیم صهیونیستی مطرح می شود که موضع رسمی این رژیم و همچنین کشورهای غربی در قبال برنامه هسته ای ایران، به شدت با این رویکرد در تضاد بوده است. از سوی دیگر، این اظهارات تنها جنبه ای کلی از یک پیشنهاد را مطرح می کند و مشخص نیست، با وارد شدن موضوع به بعد عملی و کار شناسی، این طرح تا چه میزان قابلیت تحقق داشته باشد!
با وجود این، اظهارات یاد شده و همچنین برخی دیگر از موضع گیری های مشابه مقامات اسرائیلی، نشان می دهد که مخالفت هایی جدی نیز در درون این رژیم با مواضع نتانیاهو وجود دارد و همه مقامات این رژیم، موضوع ایران را از یک دریچه مورد توجه قرار نمی دهند.
نظر شما :