بودجه نظامی؛ اول آمریکا، دوم چین
«اژدهای سرخ» مسلح میشود
شرق: چین می گوید بودجه نظامی اش را درسال جاری میلادی 7/10 درصد افزایش داده تا به 115 میلیارددلار برساند. این میزان که برای نخستین بار فراتر از مرزهای یکصد میلیارددلار می رود در واقع چین را در رتبه دومین کشور بعد از ایالات متحده آمریکا می نشاند. این خبر در جریان گشایش دوره جدید مجلس نمایندگان خلق چین (پارلمان) اعلام شد که قرار است دولت جدید را معرفی و برنامه هایش را تایید کند.
کارشناسان همواره نسبت به عدم شفافیت هزینه های نظامی چین انتقاد می کنند و این باور در بین آنها وجود دارد که هزینه های نظامی چین در عمل بسیار بیشتر از آن چیزی است که اعلام می شود. حتی برخی در این باره احتمال می دهند که بودجه نظامی چین دوبرابر بودجه ای باشد که از طریق رسانه ها اعلام می شود. ارتش چین حدود 3/2 میلیون سرباز داشته و یکی از بزرگ ترین ارتش های جهان به شمار می رود. به رغم اینکه میزان افزایش کنونی کمتر از میزان آن در سال گذشته (2/11درصد) است اما این مساله از حجم نگرانی کشورهای همسایه چین نمی کاهد به خصوص اینکه اخیرا رابطه چین و ژاپن بر سر جزایر مشترک متشنج شده و از سوی دیگر فیلیپین و ویتنام نیز در همین رابطه نگرانی هایی در دریای شرقی و جنوبی دارند. البته چین می کوشد از طریق رسانه ها این نگرانی ها را تخفیف داده و آنها را برطرف کند. چین افزایش بودجه نظامی خود را امری طبیعی و هماهنگ با افزایش قدرت اقتصادی و جایگاه بین المللی اش می داند که به گفته پکن دایره و حوزه منافع استراتژیک چین را گسترش داده و با چالش های متنوع و جدیدی مواجه کرده است. این کشور در همان حال یادآور می شود که سیاست نظامی اش صرفا دفاعی بوده و هدفش حمایت از حاکمیت و امنیت خاک و وحدت اراضی چین بوده و هرگز تهدیدی برای دیگران نخواهد بود.
به نظر کارشناسان، رشد مستمر میزان بودجه نظامی چین طی سال های گذشته به برنامه فضایی این کشور ارتباط دارد که تحت اداره ارتش است. از آن گذشته به روند نوسازی سریع نیروهای ارتش به خصوص نیروی دریایی برمی گردد که درحال نوسازی و تولید انواع جدیدی از زیردریایی های سبک است. چین درماه سپتامبر گذشته نخستین ناو هواپیمابر خود را در عمل به کار گرفت. از سوی دیگر کارشناسان نظامی می گویند ارتش چین مشغول گسترش و توسعه موشک های بالستیک است که بتواند کشتی ها و ناوهای جنگی دشمن را در مسافتی با هزاران مایل هدف قرار دهد. شوگوانگ یو، پژوهشگر «انجمن مبارزه برای محدود کردن تسلیحات چین» می گوید روند نوسازی نظامی چین باید در همه سطوح باشد. از جمله توسعه سیستم های دفاعی مثل کشتی های جنگی و جنگنده، بمب افکن ها و هواپیماهای انتقال دهنده سربازان و ناوهای هواپیمابر و سیستم های ضدماهواره ها و نیز سیستم های دفاعی و موشکی اما همه اینها نیازمند سرمایه گذاری های کلان و مبالغ هنگفت است.
مانورهای بزرگ
اعلام خبر افزایش بودجه نظامی چین همزمان است با اعلام خبر دیگری از سوی فرماندهی نیروهای مسلح چین که می گوید ارتش خلق چین قرار است طی سال جاری 40 مانور نظامی در سطح گسترده برگزار کند. هدف از این مانورها آمادگی رزمی ارتش چین عنوان شده است.
به گفته شوگوانگ یو این اطلاعیه جدید بازتاب دهنده افزایش اعتمادبه نفس ارتش چین است، زیرا در گذشته هرگز تعداد مانورها اعلام نمی شد و در واقع این مساله جزو اسرار نظامی این کشور بود. این کارشناس چینی اما می گوید که مانورهای یادشده بیشتر در قلمرو نیروهای دریایی و هوایی خواهد بود و انتظار می رود که ناو هواپیمابر جدید چین یعنی «لیاونینگ» نیز در این مانورها مشارکت داشته باشد. وی دلیل این کار را آن می داند که اکثر مرزهای زمینی چین درحال حاضر ثبات نسبی دارند اما مرزهای دریایی این کشور پیوسته با تنش های فزاینده در ارتباط با کشورهای همسایه مواجه است.
به نظر کارشناسان تغییر استراتژی آمریکا و عقب نشینی از کشورهای منطقه عربی از یک سو و تقویت حضورش در منطقه آسیا - اقیانوس آرام از سوی دیگر موجب افزایش نگرانی های چین شده است. مساله ای که تقویت توان دریایی و هوایی چین را ایجاب می کند و این کشور را بر آن می دارد تا پیوسته در حالت آماده باش باشد.
منبع: الجزیره
نظر شما :