ورود هیات فنی آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران
هیات فنی آژانس بین المللی انرژی اتمی بامداد امروز (پنجشنبه) وارد تهران شد.به گزارش خبرنگار انرژی هسته یی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، هرمان ناکارتس، معاون مدیرکل آژانس در امور پادمان ها در راس هیاتی هفت نفره برای مذاکرات با ایران بر سر مسائل باقی مانده وارد تهران شد و مورد استقبال علی اصغر سلطانیه قرار گرفت.قرار است هیات های فنی و حقوقی ایران و آژانس به سرپرستی هرمان ناکارتس، معاون مدیرکل آژانس در امور پادمان ها و علی اصغر سلطانیه، نماینده دائم ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی صبح روز پنجشنبه 23 آذر در محل سازمان انرژی اتمی با یکدیگر گفت وگو کنند.این مذاکرات به احتمال قوی یک روزه و پشت درب های بسته برگزار می شود. هم چنین تاکنون برنامه ای برای بازدید یا بازرسی هیات آژانس متشکل از کارشناسان از تاسیسات و مراکز هسته یی ایران یا سایت های دیگر اعلام نشده است.
پیش از این، دو طرف در بهمن و اسفند 1390 در تهران و اردیبهشت، خرداد و شهریور 1391 در وین با یکدیگر مذاکره کرده اند. هم چنین یوکیا آمانو، مدیرکل در مه 2012 با مقامات ایران در تهران ملاقات و گفت وگو کرد اما دو طرف هنوز نتوانسته اند بر سر یک برنامه عمل مشخص به توافق برسند.
فریدون عباسی، رییس سازمان انرژی اتمی پیش از این در گفت وگو با ایسنا درباره آن چه تحت عنوان "رویکرد ساختاری" در گزارش اخیر آژانس مورد اشاره قرار گرفته است، با تاکید بر این که "هر رویکرد ساختاری باید حقوق ایران را تامین کند" به ایسنا گفته است "آنها انتظار دارند در حالی که اصل اسناد (مربوط به ادعاها) را به ما ارائه نمی کنند، بر اساس آن اسناد ادعایی ما پاسخ دهیم. اما هر وقت سند قابل قبولی را ارائه کنند ما درباره آن صحبت می کنیم."
عباسی با بیان این که "نمی توان با گزارش سرویس های اطلاعاتی و امنیتی برخی کشورها، کشور دیگری را متهم کرد"، افزود: آژانس باید به مسیر صحیح خود برگردد و به گزارش بازرسانش در ایران استناد کند. گزارش بازرسان نشان می دهد که ایران به طور کامل مقررات آژانس را رعایت می کند و تمامی مواد و فعالیت های هسته یی ایران را نیز تحت نظارت دارد.
وی تصریح کرد: چنان چه منطق، محور بحث باشد حتما در آینده با آژانس به توافق دست پیدا خواهیم کرد.
رییس سازمان انرژی اتمی به ایسنا گفته بود که" نمی توان با گزارش سرویس های اطلاعاتی و امنیتی برخی کشورها، کشور دیگری را متهم کرد."
وی با اشاره به موضوع مطالعات ادعایی نیز گفته است که"هر وقت سند قابل قبولی درباره این ادعاها به ما ارائه کنند، درباره آن صحبت می کنیم."
با این حال یوکیا آمانو در گزارش اخیر خود درباره ایران به جزئیات بیشتری از درخواست هایش از ایران درباره حل همه مسایل باقی مانده مربوط به برنامه هسته یی اشاره کرده که به شرح زیر است:
1- آژانس به دنبال توافق با ایران درباره یک رویکرد ساختاری برای شفاف سازی همه مسایل باقی مانده با تمرکز بر مسایل ترسیم شده در ضمیمه سند GOV/2011/65 بوده است.
2- آژانس درخواست کرده که ایران اظهارات اولیه در ارتباط با مسایل تعیین شده در بخش C ضمیمه GOV/2011/65 را به آژانس ارائه کند.
ایران نگرانی های آژانس در ارتباط با مسایل تعیین شده در بخش C ضمیمه را رد کرد و آنها را مبتنی بر ادعاهایی بی اساس خواند.
3- آژانس به عنوان بخشی از رویکرد ساختاری، 13 موضوع را تعیین کرده است که منطبق با موضوع های مندرج در ضمیمه سند GOV/2011/65 است که لازم است به آن ها پرداخته شود.
4- آژانس مدعی است توضیحاتی در مورد ماهیت نگرانی های آژانس و اطلاعات در دسترس آن، در مورد پارچین و کارشناس خارجی به ایران ارایه کرد و سوالاتی اولیه را در این راستا به ایران ارائه کرده است که ایران تاکنون به آن ها پاسخی نداده است.
5- آژانس در مواقع مختلف، از 26 ژانویه 2012 به این طرف، دسترسی به سایت (نظامی) پارچین را درخواست کرده است. ایران بر خلاف قطعنامه GOV/2012/50 هنوز دسترسی به این سایت را برای آژانس فراهم نساخته است.
به گزارش ایسنا، بازرسان آژانس تاکنون دو بار از سایت نظامی پارچین بازدید و بازرسی کرده اند و هیچ سند و مدرکی که ایران را به انجام فعالیت های هسته یی در این سایت متهم کند به دست نیاورده اند. در عین حال ایران اعلام کرده است که در صورت رسیدن به یک توافق جامع با آژانس اجازه بازدید بازرسان از این سایت را می دهد.
نظر شما :