دو بسته پیشنهادی اتمى برای نشست شانگهاى
در حالیکه زمان زیادی به برگزاری دور تازه ای از سلسله نشست های اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد برای بررسی فعالیت های هسته ای ایران و مسائل مرتبط با آن، باقی نمانده است، طرف های درگیر هر کدام بسته خود را بعنوان دستور کار نشست پیشنهاد می دهند.
در حالیکه زمان زیادی به برگزاری دور تازه ای از سلسله نشست های اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد برای بررسی فعالیت های هسته ای ایران و مسائل مرتبط با آن، باقی نمانده است، طرف های درگیر هر کدام بسته خود را بعنوان دستور کار نشست پیشنهاد می دهند.
کشورهای 1+5 شامل آمريکا، انگليس، روسيه، چين، فرانسه و آلمان قصد دارند بسته پیشنهادی مورد توافق خود را به نشست 16 آوریل در شانگهای چین ببرند و این در حالی است که ایران بعنوان کشور مورد بحث در این اجلاس صحبت از بسته پیشنهادی دیگری که ماهیتی متفاوت نسبت به پیشنهاد طرف غربی دارد، می کند.
به تازگی پیش خبرگزارى فرانسه گزارش داده که کاندوليزا رايس وزیر امور خارجه ایالات متحده در ديدار با فرانک والتر اشتاين ماير همتای آلمانی خود پيش از برگزارى نشست پنج کشور عضو دائم شوراى امنيت در چین بار ديگر از ايران خواسته است تا بمنظور تعليق غنىسازى اورانيوم و همکارى با آژانس بينالمللى انرژى اتمى بسته پيشنهادى ارائه شده را، بپذيرد.
آقای اشتاين ماير نيز در اين ديدار اعلام نصب ششهزار سانتريفيوژ جديد در تاسيسات هستهاى نطنز را مورد انتقاد قرار داده و خطاب به ایران گفته که" اين اقدام تحريکآميز ديگرى براى جامعه بينالمللى است و من انتظار دارم ايران از خواستههاى جامعه بينالملل پيروى کند".
در همین حال منوچهر متکی وزیر امور خارجه ایران نیز ظهر روز یک شنبه 25 فروردین ماه در نشست مطبوعاتى مشترک با همتاى فيليپينى خود با اشاره به برگزاری نشست آتی کشورهای 1+5 در شانگهای چین از بسته دیگری سخن گفت.
" ايران در تلاش است با تکيه بر همگرايى، يک بسته پيشنهادى را براى حل اين مشکلات منطقهاى و بينالمللى تدوين کند و در گفتگو و مذاکره با طرفهاى مختلف آن را ارائه دهد، بسته پيشنهادى در يک رويکرد جديد در حال تدوين است و طرفهاى مختلف از جمله گروه 1+5 مىتواند از اين طرح استفاده کند."
با این اوصاف به نظر می رسد هر یک از طرفین بر نظر و پیشنهاد خود تاکید دارند، حال این سوال مطرح است که با این تفاوت دیدگاه می توان به نتیجه نشست های 1+5 در مورد برنامه هسته ای ایران امید داشت؟
روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز در مقاله ای به بررسی پیشنهاد جدید کشورهای غربی به ایران در اجلاس هشت کشور صنعتی و 1+5 پرداخته و در این خصوص نوشته است که قدرتهای بزرگ جهان هفته جاری برای بحث و گفتگو درباره چگونگی افزایش مشوقها به ایران با هدف توقف برنامه هسته ای آن با یکدیگر دیدار خواهند کرد، اما تلاش همزمان آنها برای افزیش تحریمها علیه ایران با مشکلاتی روبروست، زیرا بعید به نظر می رسد که درباره اقدامهای اتحادیه اروپا پیش ازماه ژوئن توافقی حاصل شود و این تحریمها به گونه ای است که از انتظارات آمریکا فاصله دارد."
نظر شما :