از حمله خبری نیست
لئون پانه تا و هیلاری کلینتون در روزهای گذشته در اظهارات خود در مورد خروج نیروهای آمریکایی از عراق به ایران هشدار دادند که نخواهد از این فرصت استفاده کند و به دخالت در امور عراق بپردازد. به نظر شما این سخنان از چه جهت مطرح میشود؟
تخلیه نیروهای آمریکایی شاید خیلی برای ایران فرصت به وجودنیاورد که بخواهد در عراق دخالت کند. چرا که این اقدام میتواند نتیجه معکوس به بار بیاورد. از طرفی آمریکا مجبور است که نیروهای خود را از عراق خارج کند. باراک اوباما درشعارهای انتخاباتی خود قول داده بود که تاپایان سال 2011 نیروهای آمریکا را از عراق خارج کند. الان با توجه به درپیش بودن انتخابات ریاست جمهوری برای این که که سطح محبوبیت خود را افزایش دهد اعلام کرده است که همه نیروهای خود را از این کشور خارج میکند. اما باید دانست که هیچ گاه آمریکا عراق و افغانستان را از دست نخواهد داد. یعنی این گونه نیست که آمریکا با خارج کردن سربازانش از این مناطق، این کشورها را به حال خود رها کند. به هر حال آمریکا نزدیک به 800 میلیارد دلار در این کشور هزینه کرده است و تلفات زیادی از نیروهای نظامی این کشور داده است. بنابراین امکان این که به معنایی که شاید ما انتظار داشته باشه باشیم آمریکا از عراق خارج شود وجود ندارد. بنابراین این سخنان خانم کلینتون نیز چندان ضرورت نداشت که بیان شود.
به نظر شما لحن مقامات آمریکایی در قبال ایران تند تر شده است. اگر چنین است قصد آنها چیست؟ آیا آمریکا به دنبال تشدید مقابله با ایران و ایجاد بحران است؟
هفته پیش سناتور مک کین گفت که آمریکا به ایران حمله نظامی میکند. پس از این سخنان من در چند مصاحبه گفتم که چنین چیزی امکان ندارد که آمریکا به ایران حمله نظامی کند. چرا که مک کین به عنوان یک مقام تصمیم گیر سخن نگفته است و بیشتر در محافل صهیونیستی چنین اظهار نظری کرده است. از سوی دیگر شرایط آمریکا شرایطی نیست که بتواند بحران جدیدی را آغاز کند. آمریکا حتی در لیبی هم به طور مستقیم دخالت نکرد. یعنی برخلاف انگلیس و فرانسه که در این جنگ حضور پیدا کردند آمریکاییها حضور فیزیکی چندانی در مسئله لیبی نداشتند. در کنار این علی رغم مسائلی که خانم کلینتون در مصاحبه با بی بی سی فارسی علیه ایران مطرح کرد، ایران بر سر مسئله اتهام ترور سفیر عربستان در آمریکا دست به یک دیپلماسی پنهان با این کشور زده است. با توجه به این که آمریکا با مشکلات اقتصادی و بحران های اجتماعی روبرو است تصور نمیکنم این تهدیدات جدی باشد و آمریکا به دنبال اقدام جدی علیه ایران باشد.
به مصاحبه خانم کلینتون با تلوزیون فارسی بی بی سی اشاره کردید. دلیل مصاحبه های خانم کلینتون با رسانه های فارسی زبان چیست؟
به لحاظ روانشناسی سیاسی این مصاحبه ها دو دلیل داشت. اول این که به هر حال وزیر خارجه ایالات متحده در نظام بین الملل کنونی شخصیت برجسته ای است و با این کار آمریکاییها میخواهند با توده های مردم ارتباط برقرار کنند و تلاش کنند خود را در میان توده های مردم محبوب کنند.
مسئله دیگر این بود که هرچه قدر بی بی سی برنامه های خود را دستکاری کرده بود میخواست پیام های توده ها را هم دریافت کند و به دولتمردان ما بگوید برخلاف آنچه که تبلیغ میشود توده های مردم نارضایتی دارند. بنابراین، مصاحبه های خانم کلینتون با رسانه های فارسی زبان خارج از کشور با دو هدف انجام شد. یکی برقراری ارتباط با توده های مردم ایران و دیگری نعکاس صدای توده ها در سطح خارج از کشور.
به نظر من این سوالاتی که مطرح میشد و ایشان پاسخ میداد از یک جنس بود ولی موضوع آن متفاوت بود. از نگاه من ایشان میخواست که از سر دولت عبور کند و با توده ها ارتباط برقرار کند و نشان دهد بین مردم و حکومت در ایران فاصله هست و مردم سوالاتی را که نمیتوانند با حکومت طرح کنند و پاسخ مناسب بگیرند با ما به راحتی طرح میکنند و ما هم پاسخ میدهیم. یعنی این مصاحبه ها با این هدف بود که از لحاظ روانشناسی سیاسی امتیازاتی را برای آمریکا کسب کنند.
هیلاری کلینتون بحث سفارت مجازی را مطرح کرد به نظر شما آیا این اقدام مهمی است؟
نه. به نظر من این اقدام چیز مهمی نیست. ما مورد مشابهی در این مورد نداشته ایم.
نظر شما :