هیچ انگار تمام عیار
در قرن حاضر اندیشه سیاسی نیچه اغلب منشا گیجی و سردرگمی بوده است. برای چند دهه، از پایان جنگ جهانی دوم تا همین اواخر باور همگان این بود که نیچه به هیچ وجه متفکری سیاسی نیست بلکه کسی است که عمدتا نگران سرنوشت فرد منزوی و تنهایی است که دنیای اجتماعی به او بس بی مهری می کند. این دیدگاه را کسانی چون والتر کاوفمان – زندگینامه نویس و مترجم نامدار آثار نیچه – نمایندگی می کردند که می کوشیدند نوشته های نیچه را از سوءاستفاده ایدئولوژی پردازان و مبغلان نازی نجات دهند. اما نتیجه این دیدگاه، تاویلی تاریخ زدایی شده و سیاست زدایی شده بود که بر جنبه راهگشای فلسفه نیچه، یعنی اندیشه سیاسی او، نقطه پایان می گذاشت.
در سال های اخیر چند بررسی مهم درباره اندیشه سیاسی نیچه برای حل مسائل انسان هایی که در اواخر دوران مدرنیته زندگی می کنند و می کوشند با دشواری های سیاسی زندگی خود دست و پنجه نرم کنند، پذیرفته شده است. به هرحال نیچه متفکری است که مشغله اش سرنوشت سیاست در دنیای مدرن است. کافی است نگاهی به علایق گسترده او – از نخستین اندیشه هایش درباره "ستیزه" یونانی تا کوشش وی برای نوشتن تبارشناسی اخلاق و تشخیص هیچ انگاری به عنوان وجه مشخصه کسالت اخلاقی و بیماری انسان های مدرن – بیندازیم تا بفهمیم که نیچه پیش و بیش از هر چیز متفکری سیاسی است.
کتاب "هیچ انگار تمام عیار" (مقدمه ای بر اندیشه سیاسی نیچه) متشکل از چهار بخش است: مساله نیچه، باستانی ها و مدرن ها، انسان و ابرانسان، مساله نیچه در عصر حاضر.
در این بخش ها عناوین ذیل خواندنی و راهگشا هستند: نیچه و سرنوشت سیاست آلمان، نیچه و یونانیان: فرهنگ در برابر سیاست، دولت یونان، دیدگاه نیچه درباره سیاست مدرن، زوال مرجعیت و پیدایش دولت مدرن، دموکراسی و سوسیالیسم و ناسیونالیسم، تبارشناسی اخلاق، نیچه و لیبرالیسم معاصر، نیچه و فمنیسم اروپایی و...
این کتاب نوشته کیت انسل پیرسون با ترجمه محسن حکیمی در 320 صفحه توسط انتشارات خجسته وارد بازار کتاب شده است.
نظر شما :