اسرائیل؛ از گزینه نظامی تا همکاری نفتی
این در حالی است که با توجه به روابط خصمانه ایران و اسرائیل دست داشتن یک شرکت اسرائیلی در تعاملات نفتی با ایران موضوعی غریب به نظر میرسد. به گزارش روزنامه اورشلیم پست، شرکت برادران آفر اگر ثروتمندترین کنسرسیوم اسرائیلی نباشد، در فهرست یکی از ثروتمندترینها قرار دارد. وزارت امور خارجه آمریکا در بیانیهای اعلام کرده است، شرکت پاسیفیک تانکر سنگاپور که توسط برادران آفر اداره میشود این تانکر را به مبلغ 8 میلیون و 65 هزار دلار از طریق خطوط کشتیرانی جمهوری اسلامی به ایران تحویل داده است.
طبق قوانین تحریم آمریکا، شرکتها و موسسههای مورد تحریم از دریافت وام بالای 10 میلیون دلار از بانکهای آمریکایی و مجوزهای صادراتی محروم میشوند و به این ترتیب پیامدهای مخربی در انتظار شرکت برادران آفر خواهد بود. این در حالی است که برادران آفر اتهام همکاری با ایران را رد کرده و تاکید کردهاند که مقامات اسرائیل نیز اظهارات آنها را تایید میکنند. گزارشها حاکی از آن است که شرکت تانکر سنگاپور این تانکرها را به شرکتی در دوبی با نام کریستال تحویل داده است که در فهرست سیاه تحریمهای آمریکا قرار ندارد.
این شرکت نیز با تغییر نام دوباره به "اما" محموله را به کشتیرانی جمهوری اسلامی تحویل داده است. شرکت برادران آفر نیز با استناد به این مدارک اعلام کرده است که نمیتواند بر روند معاملات زیر مجموعههای خود با شرکتهای مختلف نظارت داشته باشد. اما در مقابل وزارت امور خارجه آمریکا تاکید دارد که به دست آوردن مدارک همکاری این شرکتها با ایران بسیار آسان بوده و برادران آفر نمی تواند این موضوع را انکار کند. تحلیلگران بر این عقیدهاند که با توجه به روابط نزدیک آمریکا و اسرائیل، این اقدام وشینگتن زنگ خطری برای تل آویو و دیگر متحدانش محسوب میشود تا بر فعالیت شرکتها، موسسهها و بانکها نظارت بیشتری داشته باشند.
بنا بر باور برخی کارشناسان با توجه به بالا گرفتن انتقادها از سوی سنا و کنگره آمریکا در خصوص کافی نبودن ثمربخشی تحریمها در مورد ایران و وجود راههایی برای دور زدن این محدودیتها، ایالات متحده میکوشد با این اقدامات پابندی با اعمال تحریمها را به تصویر بکشد. از سویی دیگر اقدام در مورد کشورهای دوست مانند اسرائیل، هشداری برای کشورهای دیگر نظیر چین محسوب میشود که روابط متزلزلتری با ایالات متحده دارند.
روابط اقتصادی چین با ایران به خصوص در حوزه نفت ازجمله عواملی است که روند تاثیر گذاری تحریمها بر ایران را کند میکند. همچنین این کشور با در اختیار داشتن کرسی دائم شورای امنیت تا کنون مانعتراشیهای زیادی را در راه تصویب قطعنامهها علیه ایران انجام داده است، هر چند که در نهایت به تمامی آنها رای مثبت داده است. به هر ترتیب راضی کردن چین به دست کشیدن از همکاری با ایران از جمله دغدغههای کاخ سفید به شماری می رود. گفتنی است بیانیه وزارت امور خارجه آمریکا در مورد دست داشتن یک شرکت اسرائیلی در تعاملات نفتی با ایران در حالی منتشر میشود که برخی مقامات تلآویو اخیرا گزینه حمله به ایران را ابلهانه توصیف کرده بودند. گزینهای که کاخ سفید در سالیان گذشته همزمان با مورد توجه قرار گرفتن پرونده هستهای ایران بر روی میز قرار داشتن آن تاکید کرده است.
نظر شما :