شان رئیس جمهور بالاتر از شرکت در اوپک است
آقای حسینی، معاون پارلمانی رئیس جمهور از احتمال شرکت آقای احمدی نژاد در اجلاس آینده اوپک که هشتم ژوئن (۱۸ خرداد) در وین برگزار میشود خبر داده است. به نظر شما دلیل شرکت رئیس جمهور در اجلاس وزرای اوپک چیست؟
با توجه به این که سرپرستی برای وزارت نفت تعیین نشده و شرایط کشور به نحوی رقم خورده است که رئیس جمهور این گونه صلاح دیده است که وزیر نفت را عزل کند و خود سرپرستی این وزارتخانه مهم را بر عهده بگیرد، چنین موضوعی مطرح شده است.
آیا تغییر و تحولات اخیر در وزارت نفت و وضعیت کنونی تاثیر بر جایگاه ایران در اوپک میگذارد؟
قطعا این تغییرات تاثیر منفی بر وضعیت ما در اوپک خواهد گذاشت. به هر حال اوپک یکی از اجلاسهای مهم بینالمللی است این وضعیت از ایران چهره غیرقابل اعتمادی به نمایش میگذارد.
حضور آقای احمدی نژاد به عنوان رئیس جمهور کشورمان را در این نشست چگونه ارزیابی میکنید؟
ریاست ایران بر اجلاس اوپک بعد از 36 سال اتفاق میافتد و ایران تا پایان 2011 این ریاست را بر عهده خواهد داشت. در وهله اول باید ببینیم واکنشها به این تصمیم چیست؟ ممکن است وزرای اوپک این تصمیم را نپذیرند. یعنی این سوال قابل طرح است که آیا وزرای اوپک چنین مسئله ای را خواهند پذیرفت یا خیر؟ ممکن است وزرای اوپک این مسئله را نپذیرند چرا که بدعتی خواهد بود. به هر حال جمهوری اسلامیایران ریاست اوپک را بر عهده خواهد داشت، ولی آن چه مسلم است، این نشست اوپک، نشست شورای وزیران اوپک است و شرکت در این نشست در شان رئیس جمهور کشورمان نیست.
آیا شرکت روسای جمهور در نشست اوپک امری معمول است؟
در بعضی از نشستهای اوپک، رئیس جممور کشوری که اجلاس در آن برگزار میشود در جلسه افتتاحیه شرکت میکند و به عنوان مقدمه چند دقیقه ای را صحبت میکند. با این وجود، این که رئیس جمهور ما در کنار وزرای خارجه دیگر در جلسه شرکت کند چندان جالب نیست. چون این جلسه هیئت دولت نیست بلکه اینها وزرای کشورهای دیگری هستند که در جلسه مینشینند. این اتفاق از عجایب است.
موضع مجلس و کمیسیون انرژی در این ارتباط چیست؟
هفته آینده این مسئله را در کمیسیون انرژی بررسی میکنیم. به هر حال شان جمهوری اسلامیایران بالاتر از این است که رئیس جمهور ما به عنوان یک وزیر در این جلسه شرکت کند و وزرای سایر کشورها را مدیریت کند. باید به این نکته توجه داشت که ریاست اوپک همانند هیئت دولت نیست چرا که رئیس جلسه فقط مدیریت آن جلسه را بر عهده دارد و غیر از این نمیتوان جایگاه دیگری برای آن متصور شد.
ما حتی در دوره وزارت آقای میرکاظمیبه ایشان پیشنهاد میکردیم که از آنجا که دارای تجربه نفتی چندانی نبود در اجلاس اوپک شرکت نکند. آقای احمدی نژاد هم دارای همین وضعیت است. ممکن است اطلاعاتی به ایشان منتقل شود ولی به هر حال مدیریت جلسه ای که برای اولین بار میخواهد آن را اداه کند مسئله ای است که باید مورد کنکاش و بازبینی کمیسیون انرژی قرار گیرد.
آیا ممکن است آقای احمدی نژاد بخواهد از این فرصت برای ارائه برنامه خاصی برای اوپک استفاده کند؟
من بعید میدانم. همانطور که میدانید بحث ادغام وزارت خانههای نفت و نیرو مخالفتهایی ایجاد کرد. به نظر من هدف ایشان برکناری آقای میرکاظمیبود چون نمیخواستند ایشان در دولت باشند. بحث ادغام هم درهاله ای از ابهام است. به هر حال وزیرنفت یا نیرو میتوانست سرپرستی وزارت خانه جدید را بر عهده بگیرد. ولی آقای احمدی نژاد میخواهد خود این وزارت خانه را مدیریت کند و با زوایای مختلف آن آشنا شود و شیوه مدیریتی خود را در آن وزارت خانه اعمال کند.
آیا ریاست آقای احمدی نژاد بر اوپک میتوانست دستاوردی برای ایران داشته باشد؟
من فکر نمیکنم مدیریت ایشان دستاورد خاصی برای ایران به دنبال داشته باشد.
نظر شما :