پرونده هستهاى و نفوذ رو به گسترش ايران در منطقه
ديپلماسى ايرانى: سایت دیپلمات در تازه ترین يادداشت خود در مورد پرونده هسته ای ایران به یارگیری های ایالات متحده در منطقه اشاره می کند و می نویسد: سیاستمداران آمریکایی که می خواهند بر برنامه هسته ای ایران تاثیر گذار باشند باید مراقب همسایگان عربستان سعودی و رابطه آنها با ریاض باشند.
این سایت در مطلبی با عنوان چرا بحرین برای ما مهم است، می نویسد: اروپایی ها و دیگر اعضای گروه پنج به اضافه یک، یک بار دیگر برای خروج پرونده هسته ای ایران از بحران تلاش کردند و البته باز هم در این مسیر شکست خوردند. ایران را بسیاری از تحلیل گران مسائل خاورمیانه مهم ترین چالشی می دانند که از سوی این منطقه بر جهانیان تحمیل شده است. با این همه تلاش هایی که در سال 2010 و به دنبال آن در 2011 برای مهار برنامه هسته ای ایران انجام گرفت به شکست انجامید. نشست ژنو در واپسین روزهای سال 2010 و نشست استانبول در نخستین روزهای سال نو میلادی هر دو با ناکامی همراه بود. پرونده هسته ای ایران همچنان در بن بست قرار دارد.
غربی ها برای مهار برنامه هسته ای ایران دست به کار شده اند و سال هاست که تحریم های مختلف بر ایران تحمیل می شود. با این همه همسایگان ایران اندک توجهی به برنامه هسته ای کشوری که در بیخ گوش آنها قرار دارد، ندارند. تحلیل گران، ایران هسته ای را خطری برای خاورمیانه می دانند و ادعا می کنند که ایران با برنامه هسته ای خود در حقیقت نظامی گری و رقابت تسلیحاتی را در منطقه به راه می اندازد. این در حالی است که همسایگان ایران، اینچنین تحلیلی را در منش و رفتار خود برنمی تابند. اعراب همسایه ایران، در حال حاضر سکوت اختیار کرده اند. البته افشاگری های ویکی لیکس نشان داد که اعراب پشت پرده و در مکالمه های مخفیانه خود با دوستان امریکایی همان دغدغه هایی را از برنامه هسته ای ایران دارند که همتاهای غربی آنها در ملاءعام بر زبان می آورند.
بر اساس اسناد ویکی لیکس پادشاه بحرین حامد ابن عیسی آل خلیفه به مقام های آمریکایی تاکيد می کند که باید با هر ابزاری که در اختیار داریم مانع از پیشرفت در برنامه هسته ای ایران شویم. ملک عبدالله پادشاه عربستان هم در گفتگو با دیوید پترائوس، ایران را به افعى تشبیه می کند که سر از تن آن باید جدا شود.
این قبیل اظهارنظرها البته در پشت پرده نباید به چشم تحلیل گران عجیب و غریب بیاید. از زمان انقلاب اسلامی در ایران در سال 1979 میلادی، روحانیون در راس قدرت در ایران از صدور انقلاب اسلامی سخن گفته اند. از لبنان تا عراق، همه از احتمال تکرار انقلاب ایران در کشور خود واهمه دارند. البته این ترس در میان دولتمردانی جان گرفته است که بیم الگوبرداری جوانان خود از ایرانی های 1979 را دارند. اعراب منطقه همگی برای حل بحران در پرونده هسته ای ایران چشم امید به عربستان سعودی بسته اند که اصلی ترین شریک ایالات متحده در منطقه است.
دیپلمات در ادامه می نویسد: یک کشور کوچک در همین منطقه پرالتهاب وجود دارد که تا حدی از عهده مهار برنامه هسته ای ایران برآمده است: بحرین. عربستان سعودی سابقه کمک بسيار به بحرین را در پرونده همسایگی خود دارد: از صادرات نفت مجانی تا اعزام سرباز برای مهار ناآرامی های داخلی. با وجود مساحت کم و جمعیت اندک، بحرین پناسیلی را در خود جای داده است که می تواند برای آینده ایالات متحده در خاورمیانه نگران کننده باشد. البته پنجمین ناوگان امریکایی در آب های بحرین جا خوش کرده است و نیروهای این کشور هم تنگه هرمز را تحت نظر و مراقبت خود دارند.
ایران کشوری شیعه است محاصره شده با اهل تسنن. بحرین هم جمعیت شیعه قابل توجهی را در خود جای داده است. دیپلمات در ادامه می نویسد: بحرین همواره هدف مناسبی برای ایران بوده است. هفتاد درصد جمعیت بحرین را شیعیان تشکیل می دهند اما اقلیت، حکومت را در اختیار دارند. این جزیره در جریان سال های 1602 تا 1783 تحت سیطره ایرانی ها بوده است. دیپلمات ادعا می کند که این مولفه ها بحرین را تبدیل به بهترین گزینه برای ایران کرده است. این سایت درست مانند رسانه های عربستان سعودی که ایران را به شیطنت در منطقه متهم می کنند، ادعا می کند که ایران به دنبال شوراندن شیعیان بحرین علیه اهل تسنن است! این سایت در ادامه ادعا می کند که ایرانی ها بحرین را استانی متعلق به خود می دانند و نه کشوری مجزا.
بر اساس افشاگری های ویکی لیکس، پادشاه بحرین در گفتگو با مقام های امریکایی به کرات از تلاش ایران برای تاثیرگذاری بر تحولات داخلی این کشور سخن گفته است. این قبیل اظهار نظرها و تحلیل ها، خاندان سعود در عربستان را به هیاهو واداشته است. آل سعود تمام تلاش خود را به کار می گیرد تا اقلیت سنی را بر اکثریت شیعه در این کشور تفکيک کند. یکی از ابزار در اختیار این خاندان هم وازیر نقدینگی به بحرین است و کمک های مالی بی شائبه.
ریاض نیمی از بودجه بحرین را تامین می کند. نفت مجانی عربستان هم در اختیار این کشور است. این قبیل کمک ها دولت بحرین را در بالا بردن استانداردهای زندگی عامه مردم بسیار کمک کرده است. تامین امنیت بحرین نیز تا حد بسیاری بر عهده خاندان سعود است. در سال 1994 و انقلاب شیعیان در بحرین، ریاض قریب به 400 مامور امنیتی را راهی بحرین کرد تا ناآرامی ها را بخواباند. ایالات متحده می تواند از مناسبات میان ریاض و بحرین متوجه بسیاری از نکات ظریف در این پرونده شود. زمانی که امریکا نیروهای خود را از عراق بیرون بکشد و تمام توجه خود را متوجه افغانستان کند، باید مراقب باشد که از منطقه خلیج فارس غافل نشود. کشورهایی مانند بحرین درست در قلب اختلاف های شیعه و سنی ایستاده اند. دیپلمات در ادامه می نویسد: آمریکا باید بر نفوذ خود در منطقه خاورمیانه بیفزاید، در غیراین صورت اندک اندک کل منطقه در سیطره اختیار و نظر ایرانی ها قرار می گیرد.
نظر شما :