مسئولیت ترکیه در ماجرای علیرضا عسگری

۱۹ دی ۱۳۸۹ | ۱۸:۰۱ کد : ۹۸۶۱ اخبار اصلی
پس از گذشت چهار سال از ناپدید شدن علیرضا عسگری و ...
مسئولیت ترکیه در ماجرای علیرضا عسگری

ديپلماسى ايرانى: از زمانی که خبر ناپدید شدن علیرضا عسگری در ترکیه منتشر شد ذهن‌ها متوجه مسئولیت ترکیه در این موضوع شد. خبر ناپدید شدن علیرضا عسگری را در ابتدا برخی از رسانه‌های ترکیه از جمله حریت منتشر کردند. چند ماه پس از ناپدید شدن علیرضا عسگری وقتی خبرگزاری فارس خبر ناپدید شدن علیرضا عسگری را به نقل از روزنامه «الوطن» منتشر کرد در گزارش خود نوشت: «کارشناسان امنیتی ایران و ترکیه در حال تحقیقات مشترک درباره ناپدید شدن سردار علیرضا عسگری از مقامات دفاعی جمهوری اسلامی‌هستند.»

در 25 اسفند 1385 «لونت بيلمن» سخنگوى وزارت امور خارجه ترکيه در مصاحبه‌ای گفت که: «مقامات ايران در حالی که در پنجم دیماه ۱۳۸۵ ناپديد شدن اين مقام سابق نظامى خود را به اينترپل گزارش داده بودند، ما را در ۱۵ بهمن ۱۳۸۵ يعنى تقريبا دو ماه بعدتر، از اين حادثه مطلع ساختند.»

آقای بيلمن با این حال گفته است: «دستگاه‌هاى اطلاعاتى و گمرکى ترکيه همه تلاش خود را به کار گرفته‌اند تا علل ناپديد شدن علیرضا عسگری، مقام سابق نظامى ايرانى که در استانبول ناپديد شده است، روشن شود.»

«حسنو ترک اوغلو» سفير ترکيه در ايران نيز 27 اسفندماه همان سال در ملاقاتى با مديرکل آسياى غربى وزارت امور خارجه در خصوص همکارى نهادهاى ذيربط ترکيه با ارگان‌هاى جمهورى اسلامى ايران در ارتباط با موضوع مفقود شدن «عليرضا عسگرى»، تصريح کرد: مقامات ترکيه به طور جدى در حال ادامه تلاش‌هاى خود مى‌باشند.

در همان زمان هفته نامه ساندی تایمز مدعی شد که عسگری برای غرب جاسوسی می‌کرده است. این هفته نامه با اشاره به همکاری آژانس‌های غربی برای فرار علیرضا عسگری از ترکیه مدعی شد که او در سفر از دمشق به استانبول، یک پارسپورت جدید دریافت نموده و با همراهی محافظان غربی، سوار بر خودرو، ترکیه را ترک کرده است.

بنا بر گزارش ساندی تایمز اما، عسگری با خروج از ترکیه اکنون در یک پایگاه ناتو، در نزديکى شهر فرانکفورت آلمان تحت بازجویی قرار دارد. هفته‌نامه فلسطينى المنار نیز گزارش داده که وی با خروج از استانبول به شمال عراق منتقل شده و در يکى از پادگان‌هاى مخفى موساد در نزديک شهر اربيل مورد بازجويى قرار گرفته و پس از آن بوده است که به‌وسيله يک فروند هواپيماى نظامى آمريکايى به کشوری اروپايى- احتمالا آلمان - برده شده است.

در 19 فروردين 1386 سيد محمدعلى حسينى سخنگوى وزارت خارجه در مورد اخبار مطرح شده در خصوص عليرضا عسگرى از جمله پيدا شدن خودروى آن در مرز ايران و ترکيه، با تاکيد بر اينکه اين خبر و ساير اخبار در رسانه‌ها و جرايد ترک و غير ترک قابل استناد نيست، خاطرنشان کرد: هيئتى از وزارت خارجه و نهادهاى ديگر به ترکيه اعزام و با مسئولان اين کشور گفت‌وگو کردند که مسئولان ترکيه قول دادند اين موضوع را بررسى کنند.

وى ادامه داد: ورود آقاى عسگرى به ترکيه حتمى است و خروج آن جاى ترديد دارد که مسئولين ترکيه قول دادند آن را بررسى و پيگيرى کنند و به صورت رسمى به ما منعکس نمايند. ما اخبار غيررسمى را ملاک نظر قرار نمى‌دهيم.

سخنگوى وزارت خارجه همچنين در 26 فروردين همان سال در نشست هفتگى با خبرنگاران با بيان اينکه در تلاش براى به دست آوردن اخبارى از وضعيت عسگرى و در تماس با مسئولان ترک هستيم، به نگرانى خانواده عسگرى و مراجعه آنها به سفارت ترکيه و همچنين پيگيرى‌هاى سفارت ايران در ترکيه اشاره کرد.

اشاره سخنگوی وزارت خارجبه به مراجعه خانواده عسگری به سفارت ترکیه در تاريخ 21/12/1385 است. در این زمان «زيبا احمدى» همسر عليرضا عسگرى در مصاحبه با خبرنگاران در مقابل سفارت ترکيه گفت: «آقاى عسگرى معاون وزير دفاع سابق که 2 سال پيش بازنشسته و به امر تجارت در سوريه مشغول بود در تاريخ 16 آذر 85 از دمشق وارد هتل جيران استانبول شد و 2 روز بعد 18 آذر ناپديد شد.» خانم احمدى درباره شايعات مربوط به پناهندگى عسگرى گفت: «اين شايعات دشمنان است. ايشان به هيچ‌وجه پناهنده نشده و نخواهد شد.» در این زمان خبرگزاری فارس از قول یک مقام آگاه نوشت: «عليرضا عسگرى که در 4 سال قبل بازنشسته شده بود با يک عمليات مشترک در استانبول روبرو شده و به پايگاه اينجرليک در ترکيه و سپس به يکى از مقرهاى پنهانى سيا منتقل شده است.»

سيد محمدعلى حسينى سخنگوى وزارت خارجه در تاريخ 30 ارديبهشت 1386 با بيان اينکه پرونده عسگرى از سوى کميته‌اى که به ترکيه سفر کرده بود در حال پيگيرى است، اظهار داشت: مراجع ذيربط در تهران و آنکارا مشغول بررسى موضوع هستند.وى از دولت ترکيه خواست کميته تحقيق سريع‌تر نتايج تحقيقاتش را به صورت رسمى به ايران اعلام کند.

صبح امروز نیزعلاء الدین بروجردى، رئیس کمییسون امنیت ملی مجلس همچنان در خصوص انتظارات ایران از ترکيه در قبال ربودن سردار عسگرى معاون اسبق وزارت دفاع می‌گوید: انتظار از ترکيه اين است که همانند امارات در قبال صهيونيست‌ها اقدام کرده و نام تروريست‌هايى که متعلق به سازمان جاسوسى موساد بودند را منتشر کند. وى خاطر نشان کرد: کسانى که در ربودن سردار عسگرى از ترکيه نقش داشتند بايد معرفى شوند تا اين جنايت صهيونيست‌ها کاملا افشا شود.

رئيس کميسيون امنيت ملى مجلس ربودن عسگرى در خاک ترکيه را امرى قطعى دانست و گفت: به گمان قوى وى از طريق پايگاه نظاميان آمريکا در ترکيه يعنى اينجرليک به رژيم صهيونيستى منتقل شده و حتما تحت بازجويى قرار داشته و احتمالا زير همان بازجويى‌ها به شهادت رسيده است.

بروجردى با اشاره به تماس تلفنى سرپرست وزارت خارجه با دبيرکل سازمان ملل گفت: در اين تماس صالحى خواستار استرداد سريع‌تر معاون اسبق وزارت دفاع شده و فکر مى‌کنم که از طريق صليب سرخ جهانى نيز استرداد وى از رژيم صهيونيستى پيگيرى شود.

وى در پاسخ به اينکه صهيونيست‌ها اخيرا مدعى فرار عسگرى از زندان بوده‌اند، گفت: آن ادعا از پايه بى‌اساس است البته ادعايى که مطرح شده مبنى بر خودکشى سردار عسگرى نيز حرکتى انحرافى بود ولى در عين حال اگر هم صحت داشته باشد استرداد سردار عسگرى به عنوان يک درخواست جدى و مطالبه مجلس و دولت بايد پيگيرى شود.

رئيس کميسيون امنيت ملى اضافه کرد: امروز هم قرار است که سرپرست وزارت خارجه رسماً از صليب سرخ جهانى درخواست استرداد سردار عسگرى را مطرح کند؛ بنده هم مکرراً با وزارت خارجه در ارتباط هستم و شب گذشته نيز در تماس با صالحى در اين زمينه توافق شد که از طريق صليب‌سرخ جهانى موضوع استرداد معاون وزير دفاع را پيگيرى کنيم.

وى افزود: براى جمهورى اسلامى ايران مهم مهمترين موضوع استرداد سردار عسگرى است و اگر فرض را بر اين بگذاريم که وى در قيد حيات باشد و چون رژيم صهيونيستى رسما اعلام کرده که او در زندان‌هاى سرزمين‌هاى اشغالى محبوس است است بايد مسئله استرداد را با جديت دنبال کنيم.

نماينده بروجرد در مجلس با بيان اينکه اگر فرض را بر شهادت سردار عسگرى بگذاريم طبيعتاً استرداد وى به عنوان يک اصل خواهد بود، تأکيد کرد: اولين گام در مورد سردار عسگرى اين است که وى را به کشورمان مسترد کنيم و با استرداد او بسيارى از حقايق مى‌تواند محرز شود.

اظهارات بروجردی در مورد انتظار ایران از ترکیه همانند دیگر اظهارات مقامات ایران در زمینه مسئولیت ترکیه در ارتباط با ربوده شدن یک مقام سابق نظامی‌ایران چندان که باید و شاید محکم و جدی نیست. پس از گذشت چهار سال از ناپدید شدن علیرضا عسگری و پخش شایعه مرگ او در زندان‌های اسرائیل هنوز مقامات ترکیه نتایج پیگیری‌های خود در این موضوع را اعلام نکرده اند. به نظر می‌رسد اگر واقعا عسگری در ترکیه از سوی موساد و سیا ربوده شده باشد، ترکیه باید در این زمینه پاسخگو باشد. سوال این است که چرا مقامات وزارت خارجه در ارتباط با مسئولیت ترکیه در این زمینه چندان که باید و شاید جدی برخورد نمی‌کنند.


نظر شما :