امارات خط مقدم همکاران غرب عليه ايران
دیپلماسی ایرانی: درخواست جمهوری اسلامی از کشورهای دیگر به همکاری را میتوان در راستای پر کردن خلا تحریمها علیه ایران دانست. در حالی که علاوه بر غرب، برخی همسایگان ایران از جمله امارات نیز تحریمهای جدید شورای امنیت را به اجرا گذاشتهاند.
روز شنبه (۲۴ ژوئیه) یکی از معاونان بانک مرکزی ایران به تمام کشورهایی که برای داراییهای دولت ایران محدودیت ایجاد میکنند، هشدار داد که داراییهایش را از آن کشور خارج میکند.
از سوی دیگر این مقام دولتی، تاکید کرد که هر کشوری که به جمهوری اسلامی ایران اجازه دهد از داراییهای خود در آن کشور استفاده کند، داراییهای ایران به سوی آن سرازیر خواهد شد.
روز شنبه همچنین علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران از آغاز به کار فاز علمی طرح ملی گداخت هستهای خبر داده بود. این طرح که به بودجهای بالغ بر ۸ میلیارد دلار نیاز دارد، یکی از اهداف سازمان انرژی هستهای ایران تا ۱۰ سال آینده به شمار میرود.
علی اکبر صالحیاین مقام ارشد دولتی، ضمن اعلام این خبر یادآور شد که ایران در صورت بهبود شرایط بینالملل علاقهمند به همکاری با کشورها و دیگر شرکتها و موسسات بینالمللی تولید انرژی خواهد بود.
طرح درخواست همکاری از کشورهای مختلف تنها در طول چند ساعت از طرف دو مقام بلندپایه ایرانی را میتوان در راستای پر کردن خلا تحریمهای بینالمللی اعمال شده علیه ایران تلقی کرد. علاوه بر کشورهای اروپایی، بعضی از همسایگان ایران نیز تحریمهای جدید شورای امنیت را به اجرا گذاشتهاند. از جمله مهمترین این همسایگان کشور امارات است.
به گزارش دویچه وله، پنج شنبه گذشته (۳۱ تیرماه) سازمان کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس (شامل کویت، عربستان سعودی، قطر، عمان، بحرین و امارات متحده عربی) اعلام کردند که از سال ۲۰۰۷ در فکر گسترش برنامههای صلحآمیز هستهای هستند. در میان کشورهای مزبور، امارات متحده عربی یکی از اصلیترین شرکای اقتصادی ایران از جمله کشورهایی است که پیشاپیش دیگران در فکر ساخت و تولید این نوع از انرژی است.
دی ماه سال گذشته، کشور امارات با امضای قراردادی هنگفت با شرکتی از کره جنوبی تصمیم به ایجاد نیروگاهی با ظرفیت تولید دست کم ۵۶۰۰ مگاوات برق تا پایان سال ۲۰۱۷ را گرفت. با این حال به گفته مقامات اماراتی، این تنها پروژه تولید انرژی هستهای نخواهد بود. به گفته شادی حمید، رئیس بخش مطالعاتی علوم سیاسی در قطر، یکی از عوامل عمده رویکرد امارات به تولید انرژی اتمی ترس این کشور از پیشرفت برنامه هستهای ایران است.
در اوایل ماه جاری میلادی، سفیر امارات در امریکا در جواب سوالی مبنی بر استفاده از نیروی نظامی برای توقف برنامه هستهای ایران گفته بود: «قطعا هر گونه حمله نظامی به ایران عواقب ناخوشایندی برای کشور امارات به همراه خواهد داشت، اما دستیابی ایران به سلاح اتمی فاجعهای هولناک برای تمام کشورهای منطقه است.»
هرچند که سخنان سفیر به سرعت توسط یکی از معاونان وزارت امور خارجه با بیان مخالفت با هر گونه حمله نظامی به عنوان راه حل بحران اتمی ایران تعدیل شد، اما به گفته کریستوفر دیویدسون، کارشناس مسائل خاورمیانه، در صورت بروز جنگ علیه مراکز اتمی ایران، این اظهارات امارات را در خط مقدم جنگ علیه ایران قرار خواهد داد.
در این میان روز دوشنبه ۲۸ تیرماه، گزارشهایی منتشر شد مبنی بر این که دولت ایران در نظر دارد، به جای یورو و دلار از پول کشور امارات به عنوان ارز خارجی در معاملات نفتی خود استفاده کند. پیشنهادی که ایران به چین نیز برای معاملات نفتیاش با این کشور داده است. رئیس بانک مرکزی امارات این حرکت را مضحک خوانده است.
تحولات اخیر در روابط دو کشور ایران و امارات نشاندهنده تمایل آشکار این شیخنشین حاشیه خلیج فارس به سیاستهای غرب در مقابل برنامه هستهای ایران است.
تمام این موارد در حالی است که کشور امارات از آغاز بحران اتمی ایران در سال ۲۰۰۲ همواره نقش کشوری بیطرف را ایفا کرده بود که همواره به دنبال تنشزدایی در روابط متقابل بوده است. کشور امارات یکی از بزرگترین شرکای تجاری ایران در سالهای اخیر است. طبق آخرین خبری که به تازگی از سوی وزارت بازگانی ایران تایید شده است، بانکهای امارات متحده عربی، حساب ۴۱ شرکت ایرانی را در راستای تحریمهای شورای امنیت مسدود کردهاند که این خود نشاندهنده تمایل امارات به نزدیکی به غرب در برابر افزایش تحریمها علیه ایران است.
نظر شما :