کميته تحقيق اسرائیل: حمله به کشتى صلح اشتباه نبوده است
دیپلماسی ایرانی: کمیته تحقیقات نظامی اسرائیل در گزارشی درباره حمله به کشتی صلح اعلام کرد که این حمله اشتباه نبوده، اما اطلاعات جمعآوری شده که منجر به انجام این عملیات از سوی ارتش شد، خللهایی داشته است. در این حمله ۹ امدادگر کشته شدند.
کمیته تحقیقات نظامی اسرائیل به ریاست گیورا ایلاند، ژنرال بازنشسته ارتش این کشور در گزارش خود که روز دوشنبه ۱۲ ژوئیه منتشر شد، اعلام کرد که حمله کماندوهای اسرائیلی به این کشتی حامل کمکهای انسانی به نوار غزه توجیه داشته، ولی در روند جمعآوری اطلاعات و اجرای عملیات اشتباهاتی رخ داده است.
ایلاند در یک کنفرانس مطبوعاتی در وزارت دفاع اسرائیل در تلآویو گفت که روند تحقیقات خاتمه یافته و ما بر این باور نیستیم که در این عملیات پیچیده، اهمال یا اشتباهی رخ داده است. با این حال اشتباهاتی در جریان جمعآوری اطلاعات و تصمیمگیری در ردههای بالا رخ داده و در نهایت نتیجه عملیات با آنچه که از ابتدا مقرر شده بود، تفاوت کرد.
کشتی صلح متعلق به ترکیه برخی کمکهای انسانی را به نوار غزه حمل میکرد که در ۳۱ ماه مه گذشته پس از اخطار اسرائیل مبنی بر ممنوعیت پهلو گرفتن آن در ساحل نوار غزه، مورد حمله قرار گرفته و 9 نفر از سرنشینان آن کشته شدند. پس از این عملیات، روابط سیاسی میان آنکارا و تلآویو بحرانی شد.
در گزارش کمیته تحقیقات ارتش اسرائیل پیرامون این عملیات آمده است، سرنشینان کشتی ماوی مرمره بر روی کماندوهای اسرائیلی که قصد متوقف کردن حرکت آن را داشتند، آتش گشودند. در جریان تحقیقات، مشخص شد که سرنشینان کشتی ترک با استفاده از سلاحهایی که از سربازان اسرائیلی ربوده بودند یا خود در اختیار داشتند، بر روی کماندوهای ارتش اسرائیل آتش گشودند. ما دلایلی در اختیار داریم که نشان میدهد حداقل یک سلاح در این کشتی قبل از رسیدن سربازان اسرائیلی وجود د اشته است و تبادل آتش هنگامی رخ داد که یکی از سرنشینان کشتی از سلاح خود استفاده کرد. پس از آن کماندوهای اسرائیلی با استفاده از هلیکوپتر وارد کشتی شدند.
تلآویو در این گزارش خواستار روشن شدن نیت سرنشینان کشتی مزبور در شروع حمله به سربازان اسرائیلی شده و اعلام کرده است که در عملیات سازماندهی شده، قرار نبوده خون کسی ریخته شود.
در ادامه این گزارش آمده است، هماهنگی میان دستگاه اطلاعات نیروی دریایی از یک طرف و سازمان ضد جاسوسی ارتش به شکل مناسب وجود نداشته و کماندوها اطلاعات اشتباهی در مورد سطح خشونت سرنشینان کشتی ترک دریافت کردند، بدون اینکه راه جایگزینی برای مواجهه با خشونتها داشته باشند.
ایلاند در مورد تحقیقات به عمل آمده که در 150 صفحه منتشر شده است، گفت: «ما در روند تحقیقات به نتایج مثبتی نیز رسیدیم، به خصوص در زمینه شجاعت سربازان اسرائیلی که از زور و قدرت تنها هنگامی استفاده کردند که جانشان در خطر بود.
به گفته ایلاند، راهی به جز استفاده از گلولههای واقعی برای سربازان اسرائیلی باقی نمانده بود.
این در حالیست که ترکیه، اظهارات اسرائیل در مورد شروع حمله از طرف سرنشینان کشتی را رد کرده و گفته است که افراد حاضر در کشتی ترک برخی از سربازان اسرائیلی را خلعسلاح کردند و سلاحها را به دریا ریخته و از آن استفاده نکردند.
اسرائیل در کنار تحقیق به عمل آمده توسط ارتش، قرار است دو تحقیق دیگر را نیز از طرف کمیته مستقل مرکب از نمایندگان چند کشور و همچنین کمیته تحقیقات ویژه نخستوزیری منتشر کند.
در همین حال دیوید ترمبل عضو ایرلندی کمیته تحقیقات اسرائیل نیز در مقالهای که در روزنامه والاستریت ژورنال منتشر کرده مدعی شد که گسیل کشتی ترک یک عمل کاملا تحریکآمیز بوده و اسرائیل به عنوان یک دولت مستقل این حق را دارد تا با شرایط غیرطبیعی که از ابتدای تشکیل خود با آن مواجه است، برخورد کند.
اسرائیل پس از بحران ناشی از حمله به کشتی صلح، اکنون با تلاشهای جدیدی برای شکستن محاصره نوار غزه مواجه است. در همین زمینه لیبی کشتی موسوم به امید حامل کمکهای انسانی را از سواحل یونان عازم غزه کرده و انتظار میرود که این کشتی چهارشنبه ۱۴ ژوئیه به غزه برسد.
در حالی که اسرائیل تهدید کرده از حرکت کشتی امید جلوگیری خواهد کرد، ماشاءالله زوی نماینده لیبی در کشتی مزبور روز دوشنبه اعلام کرد که کشتی امید حامل هیچ گونه سلاحی نبوده و تنها کمکهای انسانی با خود حمل میکند.
وی از جامعه بینالملل خواست تا به اسرائیل فشار وارد آورند تا اجازه دهد کمکهای لیبی به نوار غزه برسد.
در همین حال احمد ابوالغیط، وزیر خارجه مصر اعلام کرد که کشورش آماده استقبال از کشتی امید در بندر عریش است. ابوالغیط گفت: «مصر آماده است تا به تخلیه محتویات کشتی امید کمک کرده و این کمکهای انسانی را از طریق گذرگاههای مرزی خود با نوار غزه به طرف فلسطینی برساند، ولی با این حال هنوز هیچ درخواستی در این زمینه دریافت نکرده است.»
نظر شما :