در کنفرانس خلع سلاح هستهاى نامى از ایران نیامد
دیپلماسی ایرانی: گویا کنفرانس چهار هفتهای خلع سلاح هستهای که در نیویورک برگزار شد، به جاهای خوبی رسیده است. بنابر اظهارات دیپلماتهای اروپایی، در روزهای پایانی کنفرانس چهارهفتهای سازمان ملل درباره خلع سلاح، نشانههای تفاهم برای خلع سلاح بیشتر دیده میشود.
بنابر این گزارش، نمایندگان ۱۸۹ کشور شرکتکننده در این کنفرانس توانستند در ساعات پایانی روز جمعه ۲۸ مه، بر روی سندی با عنوان پیشنهادهای آیندهنگرانه توافق کنند.
به گزارش خبرگزاری آلمان، در پیشنویس ۲۸ صفحهای که بر روی آن توافق شده، از بان کیمون، دبیرکل سازمان ملل، خواسته خواهد شد که در سال ۲۰۱۲ کنفرانسی را با شرکت همه کشورهای خاورمیانه برای اعلام منطقهای عاری از سلاح هستهای تشکیل دهد. بنابر مندرجات پیشنویس، ایالات متحده امریکا، روسیه و بریتانیا نیز باید در این کنفرانس شرکت کنند. این سه کشور براساس قراردادی که در سال ۱۹۹۵ امضا شده، برای پیشبرد ایده خاورمیانه عاری از سلاح اتمی تلاش میکنند.
اسرائیل خواهان تغییراتی در این پیشنویس شده بود. اما هنوز روشن نیست که موفق به این کار شده است یا نه. در مقابل ایران و مصر نیز خواسته بودند تا اسرائیل نیز به جمع کشورهای عضو ان.پی.تی بپیوندد و به تعهدات بین المللی برای عدم گسترش سلاح هستهای پایبند باشد. در پیشنویس سند پیشنهادهای آیندهنگرانه نیز از اسرائیل خواسته شده بود که به قرارداد منع گسترش سلاحهای هستهای (NPT) بپیوندد و تاسیسات هستهای خود را زیر نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار دهد.
در پیشنویسی که بر سر آن توافق شده، با وجود برنامه اتمی پرمناقشه ایران، نامی از این کشور برده نشده است. اما اگر این سند تصویب شود، فشار بر کره شمالی افزایش خواهد یافت. این سند از کره شمالی میخواهد به تعهدات خود در برابر گروه ششگانه عمل کند و همه سلاحهای هستهای و برنامههای اتمی موجود خود را براساس بیانیهای امضا شده در سال ۱۹۹۵، به طور کامل و قابل راستیآزمایی کنار بگذارد.
همچنین در پیشنویس سند گفته میشود، بسیار مهم است که پنج قدرت رسمی اتمی جهان، یعنی امریکا، روسیه، چین، فرانسه و بریتانیا زرادخانههای اتمی خود را کاهش دهند و در ادامه به طور کامل کنار بگذارند.
دیپلماتهای اروپایی از وجود جو مثبت میان شرکتکنندگان در کنفرانس خلع سلاح سازمان ملل برای محدود ساختن خطر اتمی در جهان سخن میگویند. با این حال، درباره میزان آمادگی کشورهای دارای سلاح هستهای برای کاهش ذخایر خود، بحث و اختلافنظر جدی وجود دارد.
نظر شما :