موافقان و مخالفان اهرم ديپلماسى در برابر ايران

۱۲ دی ۱۳۸۸ | ۲۲:۳۶ کد : ۶۵۹۹ اخبار اصلی
نویسنده خبر: سارا قاسمى
ديپلماسى و ديپلماسي. استراتژى که باراک اوباما رئيس‌جمهورى ايالات متحده در نخستين روزهاى حضور در قدرت از آن براى حل معادله‌هاى بين‌المللى سخن گفت، اکنون تبديل به چاقويى براى انشقاق در جبهه مخالفان برنامه هسته‌اى ايران شده‌است .
موافقان و مخالفان اهرم ديپلماسى در برابر ايران

ديپلماسى و ديپلماسي. استراتژى که باراک اوباما رئيس‌جمهورى ايالات متحده در نخستين روزهاى حضور در قدرت از آن براى حل معادله‌هاى بين‌المللى سخن گفت، اکنون تبديل به چاقويى براى انشقاق در جبهه مخالفان برنامه هسته‌اى ايران شده‌است. اتحاديه اروپا و ايالات متحده از نخستين رزوهاى بهانه کردن برنامه هسته‌اى ايران، تمام سعى خود را به کار گرفتند تا در برابر ايران موضعى واحد اتخاذ کنند. در طول يک سال گذشته اما اين موضع‌گيرى‌ها چندان هم شبيه به هم نبوده است.

روزنامه وال استريت ژورنال در تازه‌ترين گزارش خود باز هم به پرونده هسته اى ايران پرداخته و اين پرسش را مطرح مى‌کند که آيا ديپلماسى همچنان تنها کليد براى باز کردن قفل پرونده هسته‌اى تهران است؟

در بخشى از اين گزارش به سفر هيات يازده نفره از پارلمان اروپا به تهران اشاره شده و نوشته شده است: هيات اروپايى در حالى مسير تهران را در پيش گرفته است که بسيارى از حقوق‌دان‌هاى امريکايى اين سفر را رسميت بخشيدن به حکومت محمود احمدى نژاد مى‌دانند.

وال استريت در ادامه اين گزارش سفر هيات اروپايى به تهران براى حل پرونده هسته‌اى ايران را به ناارامى‌هاى داخلى در پايتخت اين کشور مرتبط کرده و مى‌نويسد: در چنين شرايط داخلى، اين سفر چندان به صلاح نيست.

هيات اروپايى پس از گذشت يک هفته از پايان ضرب‌الاجل زمانى امريکا به ايران براى حل پرونده هسته‌اى آن به تهران سفر خواهد کرد. نخستين سوالى که در نخستين روزهاى سال 2010 ذهن همگان را به خود مشغول کرده اين است که آيا همچنان مى‌توان به وزيدن باد مساعد از پنجره ديپلماسى براى حل پرونده ايران دلخوش کرد؟

تعدادى از اعضاى کنگره ايالات متحده در نامه‌اى به اتحاديه اروپا نسبت به دستاوردهاى سفر اين هيات به تهران ابراز شک و ترديد کرده و مى‌نويسند: به عقيده ما تحقق اين سفر پيامى نامناسب به دولت ايران خواهد بود. پيامى که تلاش‌هاى ما براى پيشرفت در پرونده هسته‌اى ايران را خنثى خواهد کرد.

روزنامه وال استريت در ادامه ادعا مى‌کند که هم جمهورى‌خواهان و هم دموکراتهاى امريکايى مخالف سفر هيات اروپايى به ايران در اين شرايط هستند. در اين ميان سخنگوى شوراى امنيت ملى ايالات متحده از اظهار نظر در اين زمينه سرباز مى‌زند. مقام‌هاى امريکايى ادعا مى‌کنند که دولت باراک اوباما همچنان ديپلماسى را بهترين راه براى رويارويى با ايران مى‌داند. البته اين تلاش‌هاى ديپلماتيک با اعمال تحريم‌هاى اقتصادى عليه ايران منافاتى ندارد!

هفته گذشته بود که کاخ سفيد اعلام کرد که با سفر جان کرى رئيس کميته خارجى سنا به ايران مخالفتى ندارد. البته تهران از اين پيشنهاد کاخ سفيد و ديدار کرى با نمايندگان مجلس استقبال نکرده است. دفتر جان کرى البته اين خبر را در حد شايعه دانسته و بارها تاکيد کرده است که اين سناتور دموکرات برنامه‌اى براى سفر به ايران ندارد.

وال استريت با در نظر گرفتن احتمال سفر کرى به ايران ادعا مى‌کند که نخستين سفر يک مقام عالى رتبه امريکايى به ايران پس از گذشت سه دهه از انقلاب اين کشور مى‌تواند هم مخالفان دولت ايران را عصبانى کند و هم خشم سياستمداران تندرو امريکايى را برانگيزد که به دنبال اعمال تحريم‌هاى جدى عليه ايران هستند.

هيات اروپايى ادعا مى‌کند که اعضاى اين تيم با حقوق‌دان‌ها و ديپلمات‌هاى ايرانى ديدار خواهد کرد. وال استريت در ادامه در تبيين برنامه هاى اين گروه مى‌نويسد: تيم اروپايى با منتقدان دولت احمدى نژاد در ايران هم ديدار خواهد کرد. اعتراض به مجازات اعدام نوجوانان زير 18 سال و حقوق زنان از جمله مسائلى است که در راس برنامه هاى اين گروه قرار دارد.

سارا قاسمى

نویسنده خبر


نظر شما :