روز جهنم
مطالبى که شش سال پيش در روزنامههاى مختلف جهان درباره حملات 11 سپتامبر منتشر شد، داستانى از شوک، اندوه، خشم وتصميمهاى تازه را روايت مىکند. از لحظهاى که پرواز شماره 11 خطوط هوايى آمريکا با برج شمالى ساختمانهاى سازمان تجارت جهانى در ساعت هشت و 36 دقيقه صبح برخورد کرد تا حدود 9 ساعت بعد که برجهاى دوقلو فرو ريختند، آمريکايىها متوجه شدند که دنيا تغيير کرده است.
حملات اين روز اولين حمله به آمريکا در درون خاک اين کشور بود که از 60 سال پيش از 11 سپتامبر 2001 تا آن روز اتفاق مىافتاد. روزنامهها و مجلات نيز بر همين اساس به تشريح تاثير اين رويداد بر تمام بخشهاى جامعه آمريکا پرداختند.
آنهايى که سن و سال کافى براى به خاطر سپردن اين حادثه داشتند، تصاوير آن را هيچ وقت از ياد نخواهند برد. عکاسان مختلفى اين رويداد را از لحظه برخورد پرواز شماره 127 با برج شمالى تا لحظه فرو ريختن برجها را ثبت کردهاند که بيشتر آنها در روزنامههايى که پس از 11 سپتامبر منتشر شدند، چاپ شده است.
اگر به صفحههاى نخست روزنامههاى جهان در روز 11 سپتامبر و چند روز بعد از آن در سال 2001 دوباره مراجعه کنيم در بسيارى از آنها عکس تمام صفحهاى از آخرين لحظات وجود برجهاى دوقلو را خواهيم ديد که با آتش و دود محاصره شدهاند.
از بين روزنامههاى آمريکايى، بيش از 24 روزنامه در صفحه اول خود همراه با عکس برجهاى دوقلو با فونتهاى بسيار بزرگ، از تيتر يک کلمهاى ” ترور“ استفاده کردند. روزنامههايى مانند سياتل تايمز و سياتل جورنال از اين جمله بودند.
تعداد روزنامههايى که از کلمه ترور در تيترهاى نخست خود استفاده کردند از اين هم بيشتر بود. تيترهايى مانند” باران ترور “ در روزنامه سالينا جورنال و ” ترور شده“ در روزنامه ريپورتر در بسيار از روزنامههاى ديگر نيز تکرار شد.
يکى ديگر از تيترهايى که در روزهاى 11 و12 سپتامبر در بسيار از روزنامههاى آمريکا به شکل يکسان استفاده شد تيتر ” تهاجم“ بود. روزنامههايى مانند بيرمنگام نيوز، کراليون لجر و دنور پست و بسيارى ديگر از اين تيتر استفاده کرند.
تيترهايى مشابه که از کلمات ” تهاجم“ يا ” حمله“ در آنها استفاده شده بود نيز در آن چند روز بسيار فراوان بود. روزنامههايى مانند چارلوت آبزرور، آتلانتا جورنال، باى سيتى تايمز و آريزونا ديلى استار تيتر ” تهاجم به آمريکا“ را براى صفحه اول خود انتخاب کردند.
” تحت تهاجم“ تيتر اول روزنامههاى ميلواکى جورنال و ميامى هرالد بود. آريزونا ريپابليک نيز در شماره روز 11 سپتامبر خود از تيتر ” به آمريکا حمله شد“ استفاده کرد. ” تهاجم،آمريکا را فلج کرد“ تيترى بود که نويسندگان روزنامه آگوستا کرونيکل براى صفحه اول خود انتخاب کردند.
”جنگ“ کلمهاى بود که در تيترهاى بسيارى از روزنامههاى آمريکايى به اشکال مختلف در آن چند روز به کار گرفته شد. تيتر ” اعلام جنگ“ در آن روزها بارها مورد استفاده قرار گرفت و روزنامههايى مانند بوفالو نيوز، لاس وگاس ريويو جورنال، هارت فور کورانت، لوول سان، دى و آنکوريج ديلى نيوز آن را در صفحه نخست خود چاپ کردند.
روزنامه نيويورک ديلى نيوز در روز 12 سپتامبر از تيتر ” اين جنگ است“ استفاده کرد وچهار روز بعد نقل قولى از جرج بوش را براى صفحه نخست خود انتخاب کرد:” ما در جنگ هستيم“. کرونيکل تريبيون نيز در روز 14 سپتامبر با تيتر درشتى در صفحه اول اعلام کرد:” آمريکا براى جنگ آماده مىشود“.
آنچنان که از تيترهاى نخست روزهاى 11 و 12 سپتامبر روزنامههاى آمريکايى برمىآيد، روزنامهنگاران و مديران نشريات نقاط مختلف اين کشور نيز تحت تاثير شوکى قرار گرفته بودند که نقريبا سراسر دنيا را فراگرفته بود. غالب تيترهاى روزنامهها در آن دو روز نخست، تيترهاى يک کلمهاى است.
فاجعه، کابوس، وحشت، هولناک، بىعدالتى، انهدام، روز جهنم، غير قابل باور، ملتى در اندوه و... تيترهاى کوتاهى بودند که عمق تاثير اين اتفاق را در جامعه آمريکا نشان مىدادند. چند روزنامه در روز 11 سپتامبر از تيتر ” آه، خداى من“ استفاده کردند و روزنامه سان فرانسيسکو اگزمينو، تيتر نامتعارف ” حرامزادهها“ را در صفحه اول چاپ کرد.
يکى دو روز بعد از اين حادثه بود که روزنامههاى آمريکايى با رويکردى جديد به اين حادثه پرداختند و تيترهايى مانند ” چند نفر مردند؟“، ” هزينه انساني“، ” چه کسى اين کار را کرد“ ، ” هدف: آمريکا“ و ” دومين پرل هاربر“ در صفحات برخى روزنامهها ديده شد.
در ميان روزنامههاى آمريکا به نظر مىرسد لس آنجلس ديلى نيوز با برخوردى حرفهاىتر با اين حادثه مواجه شد و ضمن حفظ ساخنار گرافيکى خود در چند روز پس از حادثه از تيترهاى جذاب و به هم پيوستهاى استفاده کرد. از 11 تا 14 سپتامبر، فقط نيم تاى بالاى صفحه اول اين روزنامه به عکسهايى از حادثه اختصاص پيدا کرد و اين تيترها به ترتيب در زير آنها چاپ شد : ترور، وحشت، اين جنگ است و جنگ با ترور.
نظر شما :