وزیر خارجه جدید ترکیه کیست؟
على بابا جان مذاکره کننده ترکيه براى پیوستن این کشور به اتحادیه اروپا از سوی رجب طیب اردوغان به عنوان وزیر امور خارجه انتخاب شده است.آقای بابا جان جانشین عبدالله گل می شود که اینک سمت ریاست جمهوری را بر عهده دارد.
علی باباجان در سال 1967 در آنکارا متولد شد، در سال 2002 به عنوان وزیر امور دارایی انتخاب شد. وی در سال 2005 به عنوان رییس هیئت مذاکره کنندگان با اتحادیه اروپا، در پیشبرد پرونده ترکیه در این اتحادیه نقش بسزایی را ایفا کرد.
علی باباجان در سال 1985 وارد دانکشده مهندسی دانشگاه تکنیک خاورمیانه در شهر آنکارا شد و در سال 1989 از بین 1700 دانشجو با امتیاز کامل از این دانشگاه فارق التحصیل شد.
وی در سال 1990 به عنوان دانشجوی بورسیه به آمریکا سفر کرد و در تحصیلات خود را در مقطع کارشناسی ارشد به پایان رساند.
وی در فاصله سال های 1992 تا 1994 در ایالت شیکاگوی آمریکا دریک شرکت تجاری به عنوان مشاور به کارمشغول شد.
علی باباجان در سال 1994 به آنکارا بازگشت و درشرکت خانوادگی باباجان که دربخش نساجی به فعالیت مشغول بود، آغاز به کار کرد. علی باباجان که در سالهای 1994 و 1995 به عنوان مشاور ملیح گوکچک، شهردار وقت آنکارا با وی همکاری می کرد و در سال 2001 به عنوان یکی از اعضای موسس حزب عدالت و توسعه معرفی شد.
در همان زمان همراه با عبدالله گل،وزیر امور خارجه و مشاور رییس جمهور، عبدالطیف شنر، وزیر دولت و مشاور ریس جمهور، بشیر آلکان، وزیر دولت، جمیل چیچک، وزیر دادگستری و عبدالقدیر آکسو، وزیر امور داخلی به عنوان وزیردولت در مجمع مدیریت تصمیم گیری جای گرفت.
در سال 2002 در پنجاه و هشتمین دولت ترکیه به عنوان وزیر اقتصاد معرفی شد. در آن زمان وی تنها 35 سال سن داشت و به عنوان جوان ترین وزیر کابینه شناخته می شد. وی به این ماموریت خود در دولت پنجاه و نهم هم ادامه داد.
در سال 2005 از طرف رجب طیب اردوغان، نخست وزیر به عنوان رییس هیات مذاکره کننده با اتحادیه اروپا معرفی شد و این در شرایطی بود که وی همچنان به فعالیت خود خود به عنوان وزیر امور دارایی ادامه می داد.
رجب طییب اردوغان زمانیکه علی باباجان را به عنوان رییس هیات مذاکره کننده با اتحادیه اروپا معرفی می کرد اعلام کرد که وی خودش از این انتخاب بی خبر است و به زودی در خصوص نقش جدیدش با وی گفت و گو خواهیم کرد.
رجب طیب اردوغان همچنین اظهار داشت که مسوولیت علی بابا جان را افزایش داده ایم چرا که به نیروی جوانی و پتانسیل وی ایمان داریم. این مذاکرات را(مذاکرات با اتحادیه اروپا) با آقای باباجان ادامه خواهیم داد. خداوند یار و یاور ما باشد. ان شاالله علی باباجان این مسوولیت خود را با موفقیت به انجام می رساند.
اکنون وی با انتخاب عبدالله گل به مقام ریاست جمهوری، جانشین وی در وزارت امور خارجه ترکیه شده است. انتخاب وی به عنوان وزیر امور خارجه موجب شگفتی عده ای شد هر چند که دیپلمات های بین المللی از انتخاب وی استقبال کردند.
بسیاری معتقدند که علی باباجان بهترین گزینه برای ریاست وزرات امور خارجه است چرا که به عنوان رییس هیات مذاکره کننده با اتحادیه اروپا کارنامه درخشانی را از آن خود کرده است.
زمانی که رجب طیب اردوغان روز چهارشنبه هفته گذشته کابینه جدید را معرفی کرد بسیاری از دیپلمات های اروپایی از انتخاب علی باباجان به عنوان وزیر امور خارجه استقبال کرده و این انتخاب را مثبت ارزیابی کردند چرا که همگی می دانند که علی باباجان دارای تجربه ای درخشان در سیاست، مذاکره و اقتصاد است.
فرانک والتر استینمیر، وزیر امور خارجه آلمان نیز در فرستادن پیام تبریک فرصت را از دست نداد و روز پنجشنبه انتخاب علی باباجان را به وی تبریک گفت و وی را مردی دانا با تجربیات فراوان خواند. وزیر امور خارجه آلمان در پیام تبریک خود آورده است که امیدوارم شما قدرت و شانس کافی برای موفقیت در مسوولیت جدید خود را داشته باشید. چرا که وظیفه ای سخت و پر مسوولیت بر عهده شما است.
ما با علاقه مندی وهشیاری توسعه کشور شما را تعقیب می کنیم. من اطمینان دارم که شما با عزمی راسخ اصلاحات سیاسی و اقتصادی را در ترکیه به اجرا خواهید گذاشت.
سفیر ایتالیا در ترکیه نیز روز پنجشنبه در مصاحبه ای اعلام کرد که علی باباجان بهترین گزینه برای این پست است. وی همچنین اظهار داشت که این انتخاب را پیش بینی می کرد و از انتخاب علی باباجان به عنوان وزیر امور خارجه بسیار خرسند است.
کارلو مارسیلی همچنین گفت که از اینکه علی باباجان همچنان در راس هیات مذاکره کننده با اتحادیه اروپا است خوشحال است و با شناختی که از آقای باباجان دارد می داند که وی در پیشبرد پرونده ترکیه در اتحادیه اروپا با تمام قدرت تلاش خواهد کرد.
هر چند هنوز به طور مشخص معلوم نیست که علی باباجان هر دو کلاه را بر سر بگذارد( هم به عنوان وزیر امورخارجه و هم به عنوان رییس هیات مذاکره کننده) اما باقی ماندن وی در هر دو سمت چندان هم دور از انتظار نخواهد بود.
انتخاب علی باباجان به عنوان فردی که تجربه ای مفید در حوزه های مذاکره با اتحادیه اروپا و اقتصادی را دارد می تواند بسیار سازنده باشد. هر چند برخی معتقدند که تلاش های ترکیه برای پیوستن به اتحادیه اروپا بی فایده است و شرایط ورود این کشور به اتحادیه روز به روز سخت تر می شود.
با روی کار آمدن رهبران جدید در اروپا که با پیوستن این کشور به اتحادیه مخالفند، ترکیه باید موانع بسیار بلندی را با موفقیت پشت سر بگذارد تا بتواند نظر اروپاییان را جلب کند.
شاید امروز بهترین راه حل برای ترکیه صرف نظر از پیوستن به اروپا باشد. ترکیه در آستانه یک تحول سیاسی و اقتصادی است و موفقیت این کشور بدون حضور در اتحادیه اروپا چندان دور از انتظار نیست.
نظر شما :