روسیه، خوش اقبالترین بازیگر نشست ژنو؟!
سرانجام نشست کشورهای 1+5 (پنج عضو دائم شورای امنیت در آلمان) با ایران، پس از هفتهها بحث و کنش و واکنش میان طرفین و بازتابهای رسانهای و تحلیلهای گوناگون از زوایای مختلف درخصوص پرونده هستهای جمهوری اسلامی و این نشست، روز پنجشنبه 17 مهرماه در ژنو برگزار شد.
شاید از دو موضوع " جمع آوری سپر موشکی ایالات متحده آمریکا از پایگاههای دو کشور چک و لهستان" و "اعلام احداث و راهاندازی سایت جدید غنی سازی در اطراف قم" بتوان به عنوان مهمترین اخبار و اتفاقات پیش از آغاز مذاکرات یاد کرد که تأثیر غیرقابل انکاری بر روند و فضای مذاکرات و آینده ونتایج آن بر جای گذاشته و تأثیر قابل ملاحظهای نیز بر نوع روابط و تعامل کشورهای درگیر داشته و خواهد داشت.
براساس آنچه که بر زبان تحلیلگران سیاسی و رسانهها بازتاب یافته، برداشت صاحب این قلم آن است که شاید بتوان از روسیه به عنوان خوش اقبالترین و پرمنفعتترین بازیگر این مذاکرات نام برد. به چند دلیل از جمله اینکه:
1. پس از ماهها جدال میان واشنگتن و مسکو درخصوص سپرموشکی چک و لهستان، روسیه با بهرهگیری از موقعیتها و تنشهای منطقهای و جهان درباره پرونده هستهای، شاهد برچیده شدن سپر دفاع موشکی که تهدیدی برای امنیت خود میدانست بود بدون آنکه امتیاز قابل توجهی بدهد و به تعبیری از جیب خود خرجی کرده باشد و این خود جای تأمل دارد زیرا بیتردید مقابلهی با آن میتوانست هزینههای اقتصادی و امنیتی قابل ملاحظهای برای روسیه داشته باشد. و البته در مقابل، نرمش روسیه در بحث پرونده هستهای ایران و تا حدودی قابل قبولی انعطاف این کشور در مقابل خواست غرب برای تشدید تحریمها، تهران، از اقدامات و امتیازات متقابل این کشور به غرب بود.
2. بحث غنی سازی اورانیوم در روسیه و تحویل اورانیوم 20٪ غنی شده به ایران و خودداری تهران از غنیسازی دراین سطح، خود امتیاز دیگری برای روسها است و محاسبه منافع برای ایفای نقش روسها در کنسرسیوم مورد بحث، خود بخشی از این خوش اقبالی است و همچنین باید اضافه کرد بحث نقش این کشور و استفاده از این کارت باارزش در آینده در جهت کسب منافع بیشتر در و یا با ایران وغرب و ایضاً موضوع زبالههای سوخت اتمی که پیشتر و در جریان ارسال سوخت هستهای برای نیروگاه اتمی بوشهر همواره مورد اختلاف میان تهران و مسکو بوده و از آنجایی که زباله سوخت مصرفی خود ارزشمند و خاصیت باز فراوری و استفاده دارد، روسها بر انتقال این زباله به این کشور تأکید داشته و آن را به عنوان شرطی برای انتقال سوخت به نیروگاه اتمی بوشهر مطرح میکردهاند.
3. بحث منافعی که روس ها درجریان تکمیل نیروگاه اتمی بوشهر و همچنین تأمین سوخت و نگهداری آن و شاید منافعی دیگر، همگی از بهرههایی است که روس ها توانستهاند از این تنش جهانی عاید خود نمایند. بدون آنکه هزینهای متحمل شوند.
ولی در مقابل آمریکا از استقرار سپرموشکی در دو کشور یاد شده مُنصرف گشته، قاعدتاً متعهد به دادن مشوقها و امتیازاتی به تهران در مقابل انعطاف ایران خواهد بود، کشورهای اروپایی بازیگر در این نشست نیز اگر هزینهای پرداخت نکردهاند اما منافعی قابل توجه نیز برای آنان متصور نیست، جمهوری اسلامی نیز در مقابل تعهداتی بصورت تلویحی از جمله بحث چگونه فراهم شدن اورانیوم غنی شده 20٪ را مورد توجه قرار داده و انعطاف نشان میدهد، اما سؤال اینجاست که روسها در مقابل امتیازاتی که کسب میکنند چه دادهاند؟
با این تحلیل و توصیف، آیا نباید روسیه را از خوشاقبالترین بازیگران این نشست قلمداد کرد؟!
نظر شما :