ائتلاف عباس اوباما عليه اسرائيل
پس از آن که بیامین نتانیاهو سفر نه چندان موفق و حتی میتوان گفت ناموفقی را به ایالات متحد امریکا انجام داد، محمود عباس رئیس حکومت خودگران فلسطینی از کانادا وارد ایالات متحد شد تا درباره مذاکرات صلح فلسطین و اسرائیل با باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحد وارد گفت و گو شود. قبل از آن عباس گفته بود، در دیدار با باراک اوباما از او خواهد خواست تا فشارهای بیشتری به اسرائیل وارد کند و از او بخواهد به تشکیل دو کشور مستقل فلسطینی و اسرائیلی پایبند باشد.
وی این صحبتها را با رئیس جمهوری امریکا در میان گذاشت. اوباما نیز به وی گفت: «برای رسیدن به صلح، یک برنامه زمانبندیشده مصنوعی وجود ندارد، اما وقت را نباید تلف کرد.»
اوباما همچنين بار ديگر از تلآويو خواست ادامه شهرکسازىها را متوقف کند و تاکيد کرد، اسرائيل به يقين مىداند که تشکيل دو دولت مستقل در جهت منافع امنيتى آن است.
رئيس جمهوری امريکا گفت، اعمال فشارها بر بنيامين نتانياهو، نخستوزير اسرائيل را ادامه مىدهد تا شهرکسازىها در کرانه باخترى را متوقف کرده و با تشکيل کشور مستقل فلسطينى موافقت کند.
اوباما همچنين از طرفهاى فلسطينى خواست آنچه را خشونت عليه اسرائيل و تحريک مبارزان فلسطينى خواند، پايان دهد.
عباس در این دیدار تاکيد کرد، تشکيلات خودگردان به همه تعهدات وارد در نقشه راه پايبند است و نقشه راه تنها راه دستيابى به صلحى پايدار و عادلانه در خاورميانه است.
عباس همچنین گفت، به رئيس جمهوری امريکا پيشنهادى را براى بررسى داده که شامل راهبرد اجراى نقشه راه است.
سفر محمود عباس 10روز پس از سفر نخستوزير رژيم صهيونيستى به امريکا صورت گرفت که در آن سفر نتانياهو درخواست اوباما براى توقف شهرکسازىها را رد کرده بود.
قرار است ايهود باراک، وزير دفاع اسرائیل نيز روز دوشنبه اين هفته براى ديدار با مقامات امريکايى به واشنگتن سفر کند.
اسرائیل همچنان مخالفت میکند
پرزیدنت اوباما یک هفته پیش از دیدار با محمود عباس، میزبان بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائيل بود. رئیسجمهور در همانجا موضع خود را درباره شهرکها به صراحت بیان کرد. اما اظهارات روز پنجشنبه مارک رجو، سخنگوی وزارت خارجه اسرائیل، نشان میدهد که دولت اسرائیل قصد دارد در برابر فشار واشنگتن مقاومت کند. وی گفت:«اسرائیل متعهد شده است که شهرک تازهای نسازد و پستهای نگهبانی غیرقانونی را برچیند. اما سرنوشت شهرکهای موجود باید در چارچوب مذاکرات و پس از تعیین نهایی مبانی صلح روشن شود».
یک روز پیش از دیدار باراک اوباما و محمود عباس، هیلاری کلینتون در دیدار با احمد ابوالغیط، وزیر امور خارجه مصر گفته بود، امریکا مایل است همه طرفها را در مذاکرات صلح دخالت دهد. اما در مذاکرات کاخ سفید هیچ اشارهای به نقش حماس نشد. در آستانه این دیدار سخنگوی حماس در غزه مذاکرات محمود عباس با باراک اوباما را ادامه گدایی و شرطبندی باخته روی ایالات متحده و اسرائیل تعبیر کرد.
با این حال باراک اوباما ابراز اطمینان کرد که اسرائيل سرانجام به خاطر امنیت و منافع خودش راه حل تشکیل یک کشور مستقل فلسطینی را خواهد پذیرفت. این سخن متکی بر گفتمانی است که دستکم از آغاز قرن بیست و یکم در اسرائیل به شدت جریان دارد.
در سال ۲۰۰۱ مرکز تحقیقات استراتژیک دانشگاه تل آویو اعلام کرد که روند رشد جمعیت در اسرائیل و مناطق تحت اشغال آن به نفع عربها پیش میرود. بر اساس تحقیقات این مرکز، تا دو دهه دیگر بیش از ۶۰ درصد جمعیت اسرائيل و مناطق اشغالی را اعراب تشکیل میدهند. به این ترتیب، اسرائیل اگر بخواهد بر پایه تعریف خود در قانون اساسی، یک کشور دموکراتیک یهودی باقی بماند، با مشکلی بزرگ روبرو میشود.
پژوهشگران مرکز تحقیقات استراتژیک دانشگاه تل آویو نوشتند: «اگر بخواهیم یک کشور دموکراتیک بمانیم، باید حاکمیت اعراب مسلمان را بپذیریم. در این صورت دیگر نمیتوانیم یک کشور یهودی باشیم. اگر بخواهیم کشور یهود بمانیم، باید اصول دموکراتیک را زیر پا بگذاریم و مانع از حاکمیت اکثریت شویم».
دو سال پس از انتشار این دیدگاهها، آریل شارون نخستوزیر اسبق اسرائيل، در نشست ماه مه سال ۲۰۰۳ کنست گفت: «اسرائیل باید برای حفظ امنیت خود از باریکه غزه خارج شود و بسیاری از شهرکهای یهودینشین کرانه باختری رود اردن را برچیند». این نظر را کسی بیان کرد که در اسرائيل به پدر شهرکها معروف بود.
اما جلوگیری از برچیدن شهرکها از همان آغاز با مقاومت سخت گروههای مذهبی متعصب روبهرو شد. اکنون نیز خاخامهای متعصب اسرائیل از ارتش میخواهند که در صورت صدور دستور دولت برای برچیدن شهرکها، از این دستور سرپیچی کند.
نظر شما :