بيانيه سعدآباد ننگين بود يا نشستن زير نقشه خليج ع‌ر‌ب‌ى؟

۰۷ خرداد ۱۳۸۸ | ۱۹:۱۴ کد : ۴۷۶۱ اخبار اصلی
گفت‌وگو با مرتضى بانک مدیر کل سیاسی کشورهای مشترک‌المنافع و قفقاز وزارت امور خارجه در دولت سازندگی
بيانيه سعدآباد ننگين بود يا نشستن زير نقشه خليج ع‌ر‌ب‌ى؟

گفت‌وگويى با مرتضى بانک مدیر کل سیاسی کشورهای مشترک المنافع و قفقاز وزارت امور خارجه در دولت سازندگی درباره اظهار نظر رئيس جمهور درباره بيانيه سعد آباد که در سايت هم همين منتشر شده است.

مرتضی بانک مدیر کل سیاسی کشورهای مشترک المنافع و قفقاز وزارت امور خارجه در دولت سازندگی به هم میهن می گوید: «در بیانیه سعدآباد به هیچ وجه موضوع تعلیق اجباری و دائمی مطرح نبود. در این بیانیه تعلیق، اختیاری و حداکثر تا یک سال پیش بینی شده بود، آن هم به این شرط که هر زمان جمهوری اسلامی تصمیم گرفت اختیار توقف تعلیق را داشته باشد اما متاسفانه با تبلیغات و شانتاژ موردی مطرح می شود که باعث وهن کلیت نظام است چون این بیانیه تصمیم یک شخص خاص نبود و به تایید مقامات عالی نظام رسیده بود.»

بانک همچنين مى‌گويد: «متاسفانه یکی از مشکلات اساسی دولت نهم نا آشنایی با برخی مفاهیم پایه ای سیاست، اقتصاد و حقوق بین الملل است. انتظار می رفت پس از آزمون و خطاهای پرهزینه، آقایان نسبت به این مفاهیم آشنایی بیشتری پیدا کنند اما مواضع اخیر رئیس دولت نشان داد که ایشان با گذشت سه سال و نیم هنوز به تفاوت عباراتی مانند تفاهم نامه، موافقت نامه، یادداشت تفاهم، پروتکل و بیانیه وقوف ندارند و نمی دانند هرکدام از این ها در عرف بین الملل دارای بار حقوقی مخصوص به خود هستند. وقتی هم رئیس یک دولت تفاوت بین قرارداد و بیانیه را نداند طبیعی است که متوجه نکات ظریف و حساسی که در هر یک از این موضوعات وجود دارد، نباشد.»

مدیر کل سیاسی کشورهای مشترک المنافع و قفقاز وزارت خارجه در دولت سازندگی تاکید می کند، بیانیه سعد آباد همانطور که مشخص است بیانیه بود نه قرارداد و از رئیس دولت انتظار نمی رود موضوعاتی مطرح کند که جنبه تبلیغاتی و عوام گرایانه دارد و برای انتقال موضوعی که واقعیت نیست از آن استفاده کند.

مرتضی بانک می گوید: «به نظر می رسد مسئولان دولت نه آن بیانیه را ملاحظه کردند و نه به مفاد بیانیه وقوف دارند و صرفا به عنوان یک موضوع تبلیغاتی در زمان انتخابات از این موضوع استفاده ابزاری می کنند.»

او در ادامه به اتفاقاتی که در دوره دولت نهم رخ داد اشاره می کند، اتفاقاتی که به گفته او برای کشور ما نامناسب و در سیاست خارجی آثار وحشتناک منفی بسیار داشت مانند قضیه دستگیری ملوانان انگلیسی یا شرکت احمدی نژاد در اجلاس کشورهای حاشیه خلیج فارس و اجلاس دوربان 2.

بانک می گوید: «احمدی نژاد در اجلاس منطقه ای شرکت می کند و در آن اجلاس که به عنوان کشورهای حاشیه خلیج فارس است زیر نقشه ای می نشیند که در آن عنوان کشورهای خلیج عربی نوشته شده اما ایشان هیچ احساس نگرانی نمی کند. این برای ما ننگین است یا موضوعاتی که در سطح مقامات عالی نظام مطرح و تایید می شود؟»

وى تاکید می کند، در این اجلاس بیانیه ای صادر می شود که بخشی از سرزمین ایران را متعلق به امارات می داند اینجاست که این سوال به اذهان متبادر می شود که چرا سیاست خارجی این دولت این گونه بی محابا به منافع ملی ما، عزت ما و غرور ملی ما صدمه وارد می کند و پاسخگو نیست.

بانک همچنین به قضیه دستگیری ملوانان انگلیسی اشاره می کند و می افزاید: «ملوانان انگلیسی را به عنوان اینکه جاسوس هستند دستگیر می کنند و بعد از هشدار وزارت خارجه انگلیس موضوع بلافاصله عکس می شود و پس از پذیرایی کامل، توسط رئیس دولت به آنها مدال داده می شود و لباس پوشانده می شود و آزاد می شوند اما در هواپیمایی که آنها را از فرودگاه تهران به لندن منتقل می کند لباس ها را در می آورند ودر فرودگاه لندن علیه ایران صحبت می کنند. این کار ننگین است یا بیانیه ای که به تایید مقامات عالی نظام رسیده است؟»

وى در ادامه به اجلاس دوربان 2 اشاره می کند و می گويد: «در هیچ زمانی هیچ مقام عالی دولت حاضر نیست در اجلاسی شرکت کند که به او اهانت شود و یا گوجه به سوی او پرت کنند یا اینکه مقامات حدود 40 کشور هنگام سخنرانی او اجلاس را ترک کنند. با این شرایط اساسا چه ضرورتی داشته که در سطح رئیس جمهور در این اجلاس شرکت کنیم و شرایط منفی را برای کشور به وجود بیاوریم که هر ایرانی که این صحنه را می بیند از خجالت عرق بریزد؟ این ننگین است یا بیانیه ای که در سطح عالی کشور تایید شده است؟»

مدیر کل اروپای شرقی وزارت امور خارجه در دولت سازندگی تاکید می کند، با این گونه اقدامات عزت ملی، اقتدار ملی و غرور ملی ما دچار خدشه شده اما می خواهند آن را به نقطه دیگری منتقل کنند اما ملت ایران فهیم هستند و این نکات را از ذهن دور نمی کنند و می دانند ضعف کجاست.


نظر شما :