/دیپلماسی ایران در سال 87/
چه انتظاری از سیاست خارجی داریم؟ / اسدالله اطهرى
اسدالله اطهری، استاد دانشگاه و کارشناس مسائل استراتژیک است. وی حاضر به نقد عملکرد دولت نهم در مسائل سیاست خارجی نیست اما انتظاراتش از دستگاه دیپلماسی کشور را با دیپلماسی ایرانی در میان می گذارد.
در سیاست خارجی انتظار من این است که ایران بتواند جایگاهی برای خود پیدا کند. در مطلبی از هنری کسینجر با عنوان " ما چه ایرانی میخواهیم؟" اشاره میکند به ایرانی که در صورت پذیرش مدرنیته در داخل کشور میتواند به خانواده بین المللی بپیوندد. این نکته بسیار مهمی است.
در این راستا ایران باید در تجارت جهانی جایی پیدا کند. من خواستار افزایش جایگاه و اعتبار ایران در نظام بینالمللی هستم.
حرکت بر مبنای قوانینی که به تصویب رسیده است از دیگر انتظارات من است.
ایران به عنوان یک هژمونی در منطقه باید گام بردارد. ایران باید در منطقه به عنوان یک الگو باشد و در مسیر توسعه اقتصادی و سیاسی گام بردارد.
ما برای اینکه بدانیم تا چه اندازه در این مسیر قرار گرفتهایم میتوانیم خودمان را با ترکیه مقایسه کنیم که اکنون دیگر حتی نقش میانجی را نیز قبول ندارد و خواستار حرکت به سمت قدرت هژمونیک در منطقه است.
یک سیاست خارجی معقول و منطقی که هزینهبر هم نباشد میتواند الگوی ما باشد. ایران باید تعریفی تکنولوژیک و اقتصادی در سیاست خارجی داشته باشیم تا راههای رسیدن به ثروت و قدرت بیشتر برای ایران را بپیماییم. باید هویت ملی را تقویت کنیم. پشتوانه تولید برای حوزه نظری سیاست خارجی بسیار مهم است. استفاده از کارشناسها و عدم پرداختن به مسائل چالشزا در دوران گذار، درک صحیح از محیط و روابط بینالملل، میتواند به افزایش قدرت سیاست خارجی کمک کند. اینها مسائلی بسیار آرمانی نیستند. اما انتخاب دوست در سیاست خارجی و انتخاب موتلف باید با کشورهایی باشد که بتوانند برای ما تکنولوژی بیاورند. بتوانند مشکلات ما را حل کنند. این کشورها باید از حمایت ملی و مردمی در داخل کشور خودشان برخوردار باشند. باید یک سری ائتلافهای سیاسی و اقتصادی را در سطح منطقه افزایش داد. در حال حاضر سیاست خارجی، نظریههای انتقادی را دنبال میکند. در سیاست خارجی ما همهچیز به معنای چپ با دیدگاه مارکسیستی و مکتب فرانکفورتی است. هیچکس به طرف دیگر نگاه نمیکند. در تصمیمگیری، سیاستگذاری و پرسشهای رفتاری، باید به وضعیت ارتباطی و کلامی و گفتمانی نیز توجه شود.
افکار عمومی نیز مسئله دیگری است که باید مورد توجه قرار بگیرد. دیدگاههای کارشناسان نیز نادیده گرفته نشود.
در رابطه با ایالات متحده ما پروندههای زیادی داریم که میتوانیم به شکل برابر در سطح منطقه با امریکا برخورد کنیم.
برای شرکت در کنفرانسها از جمله کنفرانسی که قراراست به زودی به نام کنفرانس عرب برگزار شود، پیش از شرکت باید بیانیه این کنفرانس را مطالعه کرد تا ببینیم که قرار است که مسائلی مطرح شود و اگر قرار است که بیانیهای علیه ما صادر شود ما اصلا شرکت نکنیم. باید پیش از اقدام مطالعه کنیم. باید اتاقهای فکر را در ایران گسترش دهیم. انجمنهای علمی، روابط بینالملل و علوم سیاسی را تقویت کنیم.
نظر شما :