انتخابات استاندارى‌ها و احتمال تغيير معادلات سياسى در عراق

۱۵ بهمن ۱۳۸۷ | ۲۰:۲۶ کد : ۳۸۴۷ اخبار اصلی
نویسنده خبر: على موسوى خلخالى
با گذشت دو روز از انجام انتخابات استانداریها در عراق، منابع خبری خبر از پیشتازی فهرست طرفدار نوری مالکی، نخست وزیر فعلی عراق در بیشتر استان‌های عراق دادند.
انتخابات استاندارى‌ها و احتمال تغيير معادلات سياسى در عراق
با گذشت دو روز از انجام انتخابات استانداریها در عراق، منابع خبری خبر از پیشتازی فهرست طرفدار نوری مالکی، نخست وزیر فعلی عراق در بیشتر استانهای عراق دادند. پس از این فهرست، فهرست طرفدار مجلس اعلا و فهرست طرفدار ایاد علاوی که به فهرست لیبرالها معروف است در جایگاه دوم و سوم قرار دارند. 

این در حالی است که گروههای مخالف نوری مالکی حتی نیروهای شیعه، تصور میکردند فهرست طرفدار وی در انتخابات استانداریها شکست خورده و بدین ترتیب بتوانند معادلات سیاسی را به نفع خود تغییر دهند. در حالی که ظاهرا و بر اساس پیش بینیهای اولیه چنین نشده و براوردها نشان میدهد مخالفانش در جایگاههای پس از او قرار دارند.  

اما با وجود این که نتایج آرای اولیه به نفع مخالفان نوری مالکی نیست اما با این حال طرفداران وی نیز نمی توانند آسوده باشند زیرا در صورتی که نتایج آرا به گونه ای پیش رود که در نهایت فهرست های طرفدار مالکی، مجلس اعلا و ایاد علاوی به ترتیب اول، دوم و سوم انتخابات شوند، این سه گروه مجبور خواهند شد اختلاف ها را کنار گذاشته و برای پیشبرد اهداف خود با یکدیگر همکاری کنند. گرچه پیشبینی میشود ایجاد ائتلاف میان این سه به خصوص با گروه ایاد علاوی بعید باشد. اکنون میزان اختلاف ها میان این سه جریان بسیار بالا است و تقریبا ارتباط طرفداران مالکی با ایاد علاوی و طرفدارانش به گفته خود ایاد علاوی کاملا قطع است. با به وجود آمدن وضعیت فعلی به نظر نمیرسد که این اختلاف ها بتواند چندان دوام بیاورد.  

در این میان اتفاق تازهای نیز رخ داده است. و آن هم ظهور قدرت تازهای به نام گروههای مستقل در میان برندگان این انتخابات است. مستقلین نیروهای تازهای هستند که به هر ترتیب گروههای اصلی قدرت در عراق مجبورند با آنها رابطه برقرار کرده و همکاریهای تازهای را آغاز کنند.  

هنوز نتیجه آرا به طور کامل اعلام نشده و زود است که تحلیلی از برآیند این انتخابات اعلام کنیم اما اگر نتایج در نهایت همانی باشد که پیشتر گفتیم، باید منتظر ظهور ائتلاف ها یا بهتر بگوییم تغییراتی کلی در معادلات سیاسی انتخابات سراسری پارلمانی عراق که کمتر از یک سال دیگر برگذار خواهد شد، باشیم. تغییراتی که میتواند مختصات مجلس فعلی عراق را به طور کامل تغییر دهد. در این باره بعدا بحث های بیشتری خواهیم داشت.  

اما پس از برگزاری انتخابات استانداری ها در عراق باراک اوباما، رئيس‌ جمهوری امريکا با صدور بیانی های ضمن تبريک به مردم عراق به دليل مشارکت در انتخابات شوراهاى استانى اين کشور اين انتخابات را گامى مهم توصيف کرد.  

اوباما انتخابات شوراهاى استانى عراق را گامى بسيار مهم در راستاى فراهم کردن شرايط برای انتقال مسئوليت‌هاى عراق و ارائه امور اين کشور به دست ایالات متحد امريکا دانست.  

در اين بيانيه آمده است، ميليون‌ها شهروند عراقى از گروه‌ها و مذاهب مختلف براى انتخاب نمايندگانشان در شوراهاى استانى به پاى صندوق‌هاى راى رفتند و اين انتخابات در شرايطى امن و مساعد برگزار شد.  

اوباما در بيانيه‌اش تاکيد کرده است، پليس و نيروهاى ارتش عراق عملکرد مناسبى را در حمايت از امنيت مراکز اخذ راى و حمايت از راى دهندگان داشته‌اند.  

وى همچنين بار ديگر تاکيد کرد، انتخابات شوراهاى استانى گامى مهم و رو به جلو است و اين روند بايد برای انتقال مسئوليت‌هاى عراق به عراقى‌ها همچنان ادامه يابد.  

رئيس جمهوری امريکا همچنين از کميته‌ برگزارى انتخابات ملى عراق تقدير کرد و افزود: «اين کميته در شرايطى سخت و دشوار اقدام به برگزارى انتخابات کرده است.»  

اوباما همچنين از دولت عراق و نيروهاى امنيتى اين کشور به دليل توانايى در اداره امور برای برگزارى انتخابات تقدير کرد.  

بنا به گزارش ها حضور سنیان در این انتخابات پررنگتر از حضور شیعیان بوده به گونهای که در برخی استان های سنی نشین میزان مشارکت به 70 درصد رسیده است. در استانهای جنوبی عراق حضور در انتخابات در حدود 51 درصد گزارش شده است. در اين انتخابات 401 گروه سياسى مشارکت داشتند.  

نوری مالکی، نخست وزير عراق نيز دقايقى پس از بسته شدن صندوق‌هاى اخذ راى از احزاب سياسى اين کشور خواست تا نتايج انتخابات را بپذيرند.  

نورى المالکى در سخنانى خطاب به مردم اين کشور پس از پايان برگزارى انتخابات شوراهاى استانى اظهار داشت، انتخابات برگزار شد و اکنون بايد تلاش براى خدمت به شهروندان عراقى ادامه يابد.  

وى از احزاب سياسى عراق خواست، فضاهاى پيش از برگزارى انتخابات در فضاى حاکم بر مذاکرات انتخاباتى را فراموش کرده و از اين پس با روحيه اخوت و برادرى در شوراهاى استانى فعاليت کنند.  

مالکى گفت: «چنانچه کسى در انتخابات امروز پيروز نشود مى‌تواند در مراحل بعدى و انتخابات آينده پيروز باشد. عراقى‌ها امروز شرکاى دولت عراق شده و به ناظرانى بر عملکرد دولت تبديل شده‌اند. مردم عراق امروز به نژاد و مذهب خود راى ندادند بلکه به وحدت ملى عراق راى دادند و با انتخاب دموکراتيک خود ثابت کردند که قصد بازگشت به حکومت ديکتاتورى و يا کودتاهاى نظامى در عراق را ندارند.»  

در همین حال احمد صافى، نماينده آيت‌الله العظمى سيستانى در کربلا تاکيد کرد، اين مرجع عاليقدر شيعه از نزديک روند انتخابات را در تمام مناطق عراق دنبال کرده است. موضع‌گيرى مرجعيت شيعه عراق همچنان ثابت است و موضع‌گيرى يکسانى در قبال تمام نامزدها دارد.  

صافى همچنین گفت: «انتخابات نشانه‌ تمدن يک کشور و تجربه دموکراسى واقعى است.»  

وى از تلاش کميسيون عالى انتخابات تقدير کرد و گفت: «اين کميسيون طى روزهاى گذشته تلاش بسيار گسترده‌اى را در اين زمينه داشته است.»  

استفان دى ميستورا، فرستاده‌ ويژه سازمان ملل در عراق نیز گفت: «انتخابات شوراى استانها بزرگترين جلوه‌ نظارت بين‌المللى بر انتخابات را در برداشت. انتخابات شوراى استانها با مشارکت تعداد زيادى از ناظران بين‌المللى که براى نخستين بار در خاورميانه صورت گرفت، شاهد بزرگترين جلوه نظارت بين‌المللى بر انتخابات بود.»  

دى ميستورا از روند انتخابات و طرح امنيتى که نيروهاى عراقى اجرا کردند، تقدير کرد و گفت: «اين تدابير امنيتى موجب شد که راى دهندگان بدون هيچ خطر امنيتى در مراکز اخذ راى حاضر شوند.»  

على دباغ، سخنگوى دولت عراق نيز گفت: «ملت و دولت عراق از برگزارى انتخابات شوراى استانها در فضاى دموکراتيک و باثبات افتخار مى‌کنند. اين دستاورد، فرصت بزرگ رقابت انتخاباتى ميان فراکسيون‌هاى سياسى را افزايش داد و به شهروندان عراقى آزادى عمل بيشترى داد تا کسانى را که بهتر مى‌توانند اداره‌ استانها را به دست بگيرند انتخاب کنند.»  

سخنگوى دولت عراق خاطرنشان کرد، شوراهاى استانها از بودجه و اختيارات بيشترى نسبت به شوراهاى قبلى برخوردار خواهند بود و مسئوليت بيشترى نيز در بازسازى و خدمات‌ رسانى در استانها دارند. تعداد زيادى از ناظران بين‌المللى در اين انتخابات حضور داشتند که اين مسئله دال بر اهميت نقش آتى عراق در برقرارى ثبات و امنيت منطقه و جهان است.

على موسوى خلخالى

نویسنده خبر

مترجم، روزنامه نگار و معاون سردبیر دیپلماسی ایرانی.

اطلاعات بیشتر


نظر شما :