آتش اختلاف در روابط بغداد و کردستان
روابط دولت عراق و دولت اقلیم کردستان بار دیگر متشنج شده است. پیش از این دو دولت بر سر مسئله کرکوک و اختلافهای سیاسی با یکدیگر دچار تنش شده بودند. اما اکنون به نظر میرسد چالش میان کردها و دولت عراق فراتر از یک اختلاف نظر عادی شده و وارد مرحله تازهای شده است. نوری مالکی کردها را متهم میکند که رفتارهایی فراتر از اختیارات یک اقلیم را انجام میدهند، به دنبال اختیارات بیشتر خارج از چارچوب قانون اساسی هستند، خودسرانه و بدون مشورت با دولت مرکزی به امضای پیماننامههای نفتی با شرکتهای نفتی خارجی مبادرت میورزند، تلاش دارند در صورت شکست در امضای توافقنامه امنیتی با ایالات متحد امریکا این توافقنامه را خود با امریکا و بریتانیا امضا کنند تا نیروهای خارجی را در اقلیم کردستان متمرکز کنند و خلاصه این که کشور را به سمت آشوب، دو دستگی و رفته رفته جدایی از دولت مرکزی سوق دهند.
در مقابل کردها تمام این اتهامها را رد میکنند و در برابر این اتهامها دولت مالکی را به انحصار قدرت، تشکیل یک گروه سیاسی در کردستان وابسته به حزب دعوه به ریاست شحص مالکی، کشاندن ارتش عراق به خاکهای اقلیم کردستان و تحریک و ایجاد حس رقابت میان نظامیان کرد یا پیشمرگه با ارتش عراق، ایجاد اختلاف میان سنیان با کردها، تشکیل گروهی از افراد مخالف کردستان که دولت کردستان آنها را بعثی توصیف کرده و مدعی است که دستشان به خون مردم کردستان آلوده است و به طور کل ایجاد تنش میان گروههای سیاسی سنی و شیعه و کرد، میکنند، متهم کرده است. تنش در روابط کردها و دولت نوری مالکی به اندازهای عمیق شده که تهدید کردهاند که حمایت خود را از وی سلب خواهند کرد و دولت او را به سمت سقوط سوق خواهند داد.
با ظهور این اختلافها گفت و گوهای دو طرف در زمینه حل اختلافهای فیمابین نیز متوقف شده و اکنون دو دولت کردستان و بغداد در کارزار انتقادها و حملات کلامی شدید علیه یکدیگر به سر میبرند.
در آخرین موضعگیریهای دو طرف علیه یکدیگر، نوری مالکی نخستوزیر عراق با شرکت در یک کنفرانس مطبوعاتی در بغداد به شدت از سیاستهای دولت کردستان عراق انتقاد کرد و بسیاری از رفتارهای این دولت را غیر قانونی و مغایر با قانون اساسی توصیف کرد.
گفتنی است به تازگی طرحی در دولت عراق به نام مجالس اسناد برای مهیا ساختن اجرای ماده 140 قانون اساسی عراق تنظیم شده که بر خلاف انتظار بر آتش اختلافها میان دولت عراق و دولت کردستان افزوده است.
در پاسخ به انتقادهای نوری مالکی، دولت کردستان با صدور بیانیهای نسبت به آن واکنش نشان داد و آن را خلاف واقع و به دور از حقیقت دانست.
در بیانیه دولت کردستان عراق آمده است، برخی از افرادی که آقای مالکی تلاش کرده با آنها تماس برقرار کرده تا به کمک آنها به پیاده ساختن ماده 140 قانون اساسی مبادرت ورزد، کسانی هستند که جزوی از نیروهای نظامی دوران رژیم بعث بودند که با سازمانهای امنیتی و اطلاعاتی نظام سابق رابطه داشتهاند. درست که برخی از این افراد از روسای عشایر کردستان بودهاند اما آنها سلاح بر علیه ملت کرد برداشته و دستشان به خون ملت کرد آلوده است. آنها صدها نفر از ملت کرد را کشتند، از دیارشان راندند و روستاهایشان را نابود کردند. پس از انتفاضه سال 1991 رهبران جبهه کردستان در حق آنها عفو صادر کرد با این شرط که دیگر به صف خائنان نپیوندند. اما دولت آقای مالکی تماسهای خود را با بعضی از این افراد خائن کُرد آغاز کرد غافل از این که اگر در حق آنها عفوی صادر شده تنها برای تقویت آشتی ملی که جزءی از وظایف ما در قبال ملت عراق محسوب میشود، است.
در ادامه این بیانیه آمده است که تلاش برای تماس با این افراد که برای تشکیل مجلس اسناد بر اساس ماده 140 قانون اساسی است باعث خواهد شد تا نتایج زیر به دست آید:
1- ایجاد حالتی از عدم استقرار و انسجام در جامعه کردی که از زمان نظام سابق تا کنون سابقه نداشته است.
2- به وجود آمدن فضایی که در آن اتفاقات ناگهانی و پیشبینی نشدهای به وجود آید که مغایر با عفو عمومی رهبران کرد در حق افرادی که در سال 1991 برایشان عفو صادر شد، میشود.
3- به وجود آمدن اتفاقات امنیتی ناگهانی و از قبل پیشبینی نشده که زمینه را برای نفوذ گروههای تروریستی مهیا میکند.
4- شکل گرفتن گروههای شبه نظامی در مناطقی که مشمول ماده 140 قانون اساسی میشوند که باعث متزلزل ساختن امنیت کشور شده و بذر دودستگی و تفرقه در آن مناطق میپاشند.
در پایان این بیانیه آمده است که ما به طرحی که دولت تنظیم کرده محل نمیدهیم چرا که این موضوع مربوط به نمایندگان مجلس عراق، دفتر ریاست جمهوری و دولت یا دستگاه قضایی عالی عراق است. ما از آقای نخستوزیر میخواهیم به جای خلق چنین فضایی، جو صلح و آشتی ملی را به وجود آورند تا زمینههای استقرار امنیتی نیز در کشور به وجود آید. یقینا مجالس اسنادی که قرار است بدین شیوه در کردستان فعال شوند آشتی ملی حقیقی را به وجود نخواهند آورد و کمکی در استقرار امنیت و ثبات نیز نخواهند کرد بلکه بر عکس زمینههای ایجاد ناامنی و خروج از حرکت سیاسی جاری در کشور را موجب خواهد شد.
در بیانیه دولت کردستان به شدت به دولت عراق حمله شده و نخست وزیر به ایجاد تفرقه و خیانت در میان ملت کردستان متهم شده است.
پس از انتشار این بیانیه شدید اللحن که در آن امضای دفتر ریاست دولت اقلیم کردستان را بر خود دارد، دولت بغداد نیز اعلام کرد، به زودی بیانیهای را تنظیم کرده و پاسخ دولت کردستان را خواهد داد.
یاسین مجید، مشاور رسانهای نوری مالکی، نخست وزیر عراق در این باره گفت: «به زودی دفتر نخست وزیری به بند بند آنچه در بیانیه اخیر دولت کردستان آمده به طور رسمی پاسخ خواهد داد. این بیانیه موضع رسمی دولت عراق خواهد بود.»
این در حالی است که جلال طالبانی، رئیس جمهوری عراق این شیوه انتقادی کردها از رهبران عراقی را رد کرد و ضروری دانست که هر انتقادی، قانونی و از راه پارلمان و گفت و گو صورت بگیرد. وی گفتههای مسعود بارزانی رئیس اقلیم کردستان مبنی بر دایر ساختن پایگاههای امریکایی در خاک عراق را موجب ایجاد این شبهات دانست.
وی که در یک کنفرانس خبری در فرودگاه سلیمانیه در برابر خبرنگاران سخن میگفت، همچنین اظهار داشت، به هیچ وجه شایسته نیست که انتقادها تبدیل به اهانت و تهمت شوند. البته این اختلافهایی که میبینید تنها در رسانهها و روزنامهها مطرح است و دو طرف با یکدیگر دوست هستند. من تلاش میکنم اختلافهای پیش آمده میان کردها و دولت مرکزی را از طریق گفت و گوهای برادرانه حل و فصل کنم.»
در همین حال ائتلاف یکپارچه عراق که اکثریت نمایندگان پارلمان عراق را در اختیار دارد، اعلام کرد، به رغم وجود اختلافهای حزبی همچنان به حفظ پیمانش با کردها ادامه میدهد.
این در حالی است که با وجود این که مسئله کرکوک و ماده 140 قانون اساسی عراق به عمده نگرانیها و انتقادهای کردها تبدیل شده، دولت کردستان فعالیتهای سازمان ملل در عراق در خصوص ماده 140 را به باد انتقاد گرفت و گروه سازمان ملل را به حمایت و پیش بردن سیاستهای پانعربیسم در کردستان به جای حل مشکلات اقلیمی متهم کرد.
در بیانیهای که اقلیم کردستان صادر کرده، آمده است، گروه فعال سازمان ملل در عراق به جای اجرای برنامههای صلح طلبانه برای حل مشکلات اقلیم مبادرت به انجام یک سری سیاستهای یک سویه کرده و با وجود این که قول مساعد داده بود تا پایان سال 2008 دستاوردهای خود را به طور رسمی اعلام کند، چنین نشده و اکنون با رسیدن پایان سال شاهد کارشکنیها و حمایتهای تفرقهآمیز این گروه از یک فرقه و دستهای خاص که عموما از نگاههای پان عربیسم حمایت میکنند، هستیم.
در همین رابطه گروه سازمان ملل در عراق با صدور بیانیهای اعلام کرد، نتایج گزارش خود درباره موضوع کرکوک را تا بعد از انتخابات استانداریها در عراق به تعویق انداخته است.
نظر شما :