ديپلماسى يتيم
در تمام طيف سياسى، همه آمريکاييها موافقند که جنگ عليه ترور فقط تقلاى نظامى نيست، بلکه نبرد ايدئولوژيهاست. ازچپ گرفته تا راست، امريکاييها موافقند که تلاش ما براى انتقال پياممان، بهخصوص در مقايسه با عمليات اطلاعاتى و ضدآمريکايى اکثر رسانههاى عرب، القاعده و اسلامگرايان تندرو، ناکارآمد بودهاند.
با اين وصف اگر همه ما درمورد اهميت اين معضل توافق داريم پس چرا ايدهاى براى حل اين معضل ارائه نميدهيم. هر چند تلاش ايدئولژيک عليه اسلام افراطى جنبههاى مختلف دارد، حداقل يک گام حياتى و اساسى وجود دارد که ميتواند به بهبود موقعيت ما بينجامد. اگر من به عنوان رئيس جمهور انتخاب ميشدم، يک آژانس مستقل ايجاد ميکردم تا مسئول تمام ديپلماسى عمومى در آمريکا باشد، و مستقيم به رئيس جمهور گزارش دهد.
در دوران جنگ سرد، آژانس اطلاعاتى ايالات متحده موسوم به USIA مسئول تأمين اطلاعات صحيح در مورد آمريکا و رويههاى آن براى تمامى شهروندان روى کره زمين بود تا بتوانند به اطلاعات دست اول درمورد آمريکا دسترسى داشته باشند.
در سال 1999 طرحى را براى ادغام USIA در وزارت کشور پيشنهاد دادم. از لحاظ تئورى قرار بود اين اصلاح موجب تضمين هماهنگى بين ديپلماسى عمومى ما حکومت و ارتباط حکومتها با يکديگر در ايالات متحده شود. در عمل ديپلماسى عمومى يتيم ماند.
برچيدن اين آژانس، که خود را وقف پيشبرد آرمانهاى آمريکا و آمريکايى بودن کرده بود، باعث برچيده شدن يکجانبه برخورد عقايد و ايدهها شد. وزارت کشور ديدگاههاى حکومت را به مردم با وظيفهشناسى و نظم انتقال ميدهد، اما انتقال ايده آمريکايى بودن، آرمانهاى آمريکا، گذشته و آينده، رسالت ديگرى است. ما به يک آژانس مستقل نيازمنديم که تنها قصد و نيّت آن رساندن پيام آمريکا به شيوه حقيقى، مستند و قانع کننده باشد.
اين آژانس باید قدرت اداره رسانههايى اعم از راديو و تلويزيون را داشته باشد تا اخبار را عارى از جانبدارى و تعصب در اختيار مشتاقان قرار دهد و با تجهيز همه کتابخانههاى دنيا به اينترنت شرايط دسترسى همه مردم به اطلاعات را فراهم آورد.
آمريکاييها را به کشورهاى ديگر فرستاده و همچنين شرايط سفر و ديدار از آمريکا را براى خارجيها به وجود آورد تا تبادل فرهنگى و آموزشى ممکن شود؛ با اين کار کارشناسان حرفهاى را در حوزه ديپلماسى عمومى پرورش ميدهد که به زبان محلى ساير کشورها آشنا ميشوند و به اين روش ارزشها، ايدهها، فرهنگ و آموزش آمريکايى امکانپذير خواهد شد. براى رسيدن به اين هدف، اين آژانس نبايد فقط از بين سرويسهاى بينالملل به جذب نيرو بپردازد بلکه نياز به جذب نيروهايى از ميان تاجران، دانشگاهيان و افراد شاغل در رسانههاى کشورهاى جهان دارد.
به رهبرى اين آژانس که فقط به رئيس جمهور گزارش ميدهد، ساير بخشهاى حکومت و دولت نيز ميتوانند نقش مهمى ايفا کنند، چون مانند هميشه "دو صد گفته چون نيم کردار نيست". وقتى داوطلبان "سپاه صلح" به اعمالى همچون ايجاد کلينيک پزشکى، احداث چاه آب براى کشاورزى و از اين قبيل فعاليتها ميپردازند مصداق واقعى ديپلماسى عمومياند و اين اعمال و کردار خيلى بيشتر از لفاظى اثربخش است.
وقتى نيروهاى نظامى ايالات متحده به کمک نيروهاى واکنش سريع به نجات جان قربانيان زلزله در پاکستان يا امواج سهمگين در اندونزى ميپردازد باز هم مصداق ديپلماسى عمومى است. قدر مسلم چنين تماسهاى مستقيمى با مردم دنيا- که از چشم مردم قدردان مخفى نميماند- فرصتهاى بينظيرى فراهم ميآورد. همان طور که يک بار "ادوارد آر. مارو" گفت و گفتهاش بسيار معروف شد در ديپلماسى عمومى: " هنر واقعى اين است که سه قدم آخر را هم بردارى و رو در رو صحبت کنى".
با اين وصف ما هرگز به طور منسجم و سازمانيافته تلاشهاى در جهت ديپلماسى عمومى را مستندسازى نکردهايم و در صدد کشف فرصتهاى به وجود آمده از اين تلاشها برنيامدهايم و سطح هوشيارى وآگاهى مردم از تأثير آن را بالا نبردهايم.
هرچند ما براى درک چگونگى جنگ ايدئولوژيها تقلا ميکنيم، دليل خوبى وجود دارد که باور کنيم ما ميتوانيم بر اين مشکل فائق آييم. اسلامگرايان افراطى ميخواهند همه به آن روشى زندگى کنند که آنها درست تشخيص دادهاند. اما هدف ما اين نيست که ديگران را وادار کنيم مانند آمريکاييها زندگى کنند، بلکه ميخواهيم به مردم دنيا به روشى حرفهاى و کارآمد نشان بدهيم که داستان اميد، فرصتسازى، رسيدگى به امور خيريه و آزادى آمريکايى چگونه است.
در اين تلاش، اعطاى بورسيه تحصيلى به همان اندازه ساخت بمبهاى هوشمند از اهميت برخوردار است. برخلاف آن چه نظرسنجيها نشان ميدهد، هنوز آمريکا کشورى است که اکثر مردم دنيا مشتاقند براى گردشگرى، خريد، سرمايهگذارى و تحصيل انتخاب کنند و فرزندانشان را براى تحصيل به دانشگاه بفرستند.
ما ميتوانيم با ايجاد يک آژانس مستقل از اين فرصت حداکثر بهره را ببريم و پيام آمريکا را به همه دنيا برسانيم.
نظر شما :