سعيد ليلاز: قيمت نفت ۸۰ تا ۸۵ دلار کاهش خواهد يافت
آقای لیلاز از حوادث طبیعی همچون طوفان گوستاو در امریکا که باعث تعطیلی موقت پالایشگاه نفت مکزیک شد تا جنگ روسیه که خط لوله نفت باکو – جیحان را تحت تاثیر قرار داد، هیچ کدام باعث نشدند، قیمت نفت پایین بیاید. چرا؟
سه عامل وجود داردکه قیمت نفت را تعیین میکند، فقط یک عامل نیست. شما اکنون به یکی از این سه عامل اشاره کردید که اتفاقا این عاملی هم که شما به آن اشاره کردید، مهمترین عامل هم نیست بلکه کماهمیتترین آن است. از این سه عامل مهمترینش عرضه و تقاضای نفت است که بستگی مستقیم به قدرت یا میزان تولید کشورهای تولید کننده نفت یا طرف عرضه و مصرف کشورهای مصرفکننده دارد که میشود، طرف تقاضا.
بنابر این اولین و مهمترین عامل تعیین و تغییر قیمت نفت در دنیا عرضه و تقاضا است. عامل دوم کاهش یا افزایش قیمت دلار است که ارتباطش با قیمت نفت معکوس است یعنی اگر قیمت دلار افزایش پیدا کند، قیمت نفت ارزان میشود. اگر قیمت دلار کاهش پیدا کند، نفت گران میشود. سومین عامل عوامل سیاسی یا تنشهایی است که در دنیا وجود دارد که اتفاقا این عامل سوم هم مهمترین عنصر آن در این دو – سه سال اخیر مناقشه هستهای ایران با ایالات متحده بوده که در هفتههای اخیر فروکش کرده است.
بنابر این در عامل اول یعنی عرضه و تقاضا که مهمترین عامل است نرخ رشد اقتصادی جهان حدود 5/1 تا دو درصد به طور متوسط پایین آمده است و پیشبینی میشود در سال آینده هم نرخ رشد بالای 5/3 درصد هم به طور متوسط نباشد که این تاثیر بسیاری دارد در صفر شدن مصرف نفت در دنیا. به نظر من اکنون مصرف نفت امسال صفر است. یا شاید هم اندکی در حال کاهش یافتن باشد. بنابراین، این در طرف تقاضا است. در طرف عرضه به دلیل افزایش قیمت نفت الآن ظرفیت تولید نفت به حداکثر تولید خودش در دنیا رسیده است و باز کشورهای مصرف کننده هم به همین دلیل گرانی نفت، به شدت سعی کردهاند مصارف خودشان را کنترل کنند. به خصوص در چین ما شاهد هستیم که افزایش قیمت مواد سوختی که در خرداد ماه گذشته در آن اتفاق افتاد عامل بسیار مهمی بود در کاهش مصرف نفت در چین و همین طور در بقیه جاهای دنیا. پیش بینی هم میشد وقتی که قیمت نفت یا به طور کلی قیمت یک کالا زیاده از حد افزایش پیدا میکند، مصرف آن پایین میآید.
بنابراین هم طرف عرضه افزایش پیدا کرده و هم طرف تقاضا به دلیل گرانی و به دلیل کاهش رشد اقتصادی دنیا کاهش پیدا کرده است. این مهمترین عامل محسوب میشود. عامل دوم این که قیمت دلار به طرز چشمگیری در برابر یورو و مواد اولیه افزایش پیدا کرده است. فقط هم نفت نیست که در حال ارزان شدن است. قیمت فولاد هم کاهش داشته و قیمت مواد غذایی نیز در یک ماه گذشته کاهش داشته است. عامل سوم نیز با وجود درگیریهای قفقاز با توجه به این که درگیریها از مرکز تولید نفت دور هستند و مرکز تولید و عرضه نفت دنیا خلیج فارس محسوب میشود و خلیج فارس هم آرامتر از یک ماه پیش است، به همین دلیل هر سه عنصر به اعتقاد من کمک به کاهش قیمت نفت کرده است و من انتظار دارم این کاهش تا حدود 15 تا 20 دلار دیگر هم کاهش پیدا کند.
منتها در مناطقی مثل مکزیک که گردبادهای گوستاو و آیک در آنجا جریان داشت و آنها نیز خود از مراکز تولید نفت هستند و این طوفان تولید نفت را برای مدتی در آنجاها متوقف کرد و همچنین جنگ روسیه و گرجستان که بر خط لوله باکو – جیحان اثر گذاشت، تاثیر چندانی بر قیمت نفت نگذاشت؟
خوب، این نشان میدهد بازار به لحاظ روانی همان طور که من گفتم انتظار دارد که قیمتها کاهنده باشد. یعنی آن پدیدهای به نام استکولیشن یا سفته بازی یا بورس بازی اکنون دیگر بر سر نفت صورت نمیگیرد. نفت جذابیت یا داغی کافی برای این که سرمایهها را هم به خود جلب کند علاوه بر مصرف واقعی دیگر ندارد. یادتان باشد ایالات متحده در ماههای اخیر روزی یک تا دو ملیون بشکه نفت ذخیره میکرد. اما اکنون به نظر میرسد به این ذخایر چیزی اضافه نمیشود و حتی بسیار به اندازه چشمگیری تقاضای نفت که اصلیترین عنصر در افزایش قیمت نفت است، کاهش پیدا کرده است.
آیا شما پیشبینی میکنید قیمت نفت باز هم پایینتر بیاید؟
با توجه به این سه عامل و اگر این سه عامل ادامه پیدا بکند، بله. این سه عامل بسیار پیچیده هستند. این قدر پیچیده که تا به حال هیچ کدام از پیشبینیهای افزایش یا کاهش قیمت نفت تحقق پیدا نکرده و اگر هم کرده تصادفی بوده است. ولی من منظورم این است که اگر شرایط فعلی ادامه پیدا کند قیمت نفت میتواند 80 تا 85 دلار برسد.
حتی با وجود این که به فصل زمستان نزدیک میشویم؟
بله فصل سرما معمولا خیلی بر مصرف نفت اضافه نمیکند. ضمن این که ذخایری که در دنیا وجود دارد، میتواند نوسانات فصلی را پوشش دهد. آن چیزی که باعث میشود قیمت نفت به اوج خودش برسد یعنی به حدود 150 دلار آن دلیل دیگری داشت. چرا که این 150 دلار در چله تابستان اتفاق افتاد. به زمستان مربوط نبود. یعنی ما اکنون یک سوم قیمت نفت را در چله تابستان از دست دادهایم. هر چقدر در سه ماه گذشته به زمستان نزدیکتر شدیم قیمت نفت کاهش بیشتری پیدا کرده است. در حالی که قاعدتا میبایست برعکس میبود اگر میخواست زمستان تاثیرگذار باشد. به طور کلی زمستان یا عنصر هوا حداکثر پنج درصد روی قیمت نفت اثر میگذارد نه بیشتر.
اگر دوباره پرونده هستهای ایران مطرح شود و مناقشهها از سر گرفته شود، آیا بر قیمت نفت تاثیر خواهد گذارد؟
بله هم پرونده هستهای ایران و هم به طور کلی اغتشاش یا مناقشه در خلیج فارس. هم عرضه و تقاضا و هم یادتان باشد رابطه پیچیدهتری وجود دارد به نام ارزش دلار. اگر ارزش دلار بخواهد روند عکسی نسبت به یورو در پیش بگیرد، مجددا ما شاهد افزایش قیمت نفت خواهیم بود.
نشست سران کشورهاى نفتى در لندن نزدیک است. به نظر شما این نشست چه تاثیری بر تصمیمهای مربوط به نفت میگذارد؟
تاثیر روانی زودگذر و جزئی. زیرا معتقد نیستم در کاهش تولید سازمانی به نام اپک وجود داشته باشد. اپک هرگز در کاهش تولید متحد و یکپارچه نبوده است. من بعید میدانم که در آینده هم بدین گونه باشد. منافع کشورها و اعضای اپک در کاهش یا افزایش تولید نفت یا افزایش یا کاهش قیمت نفت یکسان نیست. یعنی عربستان و امارات و کویت منافعشان با ایران و ونزوئلا و بقیه کشورهای عضو فرق میکند. آنها احتمالا منافعشان در کاهش قیمت نه تلاش برای حداکثر قیمت نفت باشد. کشمکش میان ایران و عربستان بر سر قیمت نفت و تولید نفت نزدیک به 40 سال سابقه دارد.
روابط ایران و عربستان طی ماههای اخیر تا حدودی آشفته شده است. آیا این هم میتواند بر قیمت نفت اثر بگذارد؟
بله. ولی اگر روابط هم خوب میبود و تنشی در میان نبود این دو کشور معمولا نظراتشان در این زمینه یکسان نیست.
عمده اختلاف نظرها میان ایران و عربستان در چیست؟
ببینید در مورد نفت چون عربستان اضافه ظرفیت دارد همیشه طرفدار افزایش تولید بوده است اما ایران چون ندارد همواره از تولید اضافه بدش میآمده است. در همین حال ما بدترین عملکرد را در مصرف ذخایر ارزی داشتهایم و بیشترین آسیبپذیری را ایران اکنون در میان کشورهای مطرح اپک در برابر کاهش قیمت نفت داشته است. به همین دلیل ما علاقهمندتریم به کاهش تولید نفت. در حالی که کشورهایی مانند عربستان و کویت مازادهای ارزی بسیار چشمگیری دارند و به این زودیها اگر قیمت نفت کاهش بیابد به کسر بودجه ارزی دچار دچار نخواهند شد.
عربستان اکنون به بازار چین بسیار علاقهمند شده و در حال انعقاد قراردادهای گسترده با چینیها هستند. آیا این موضوع اثری بر قیمت نفت میگذارد؟
خیر، به هیچ وجه. بر روی تقاضای کل اثر نمیگذارد. اگر چینیها از عربستان نفت میخرند معنایش این است که از جایی دیگر نفت کمتر میخرند.
نظر شما :