نگاهی به سخنان اخیر سیدحسن نصرالله
حزبالله برای روزهای سخت آماده شده است
آخرین سخنرانی دبیرکل حزبالله لبنان که در منطقه بعلبک در میان جمعیت مدافعان مقاومت به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد، از دیگر سخنان سید حسن نصرالله مهمتر و دارای برد سیاسی و امنیتی فراوانی بود.
ماه مبارک رمضان در بیشتر کشورهای اسلامی محملی شده است تا مراسمهای افطاری تدارک دیده شود و در این مراسمها گروههای مختلف سیاسی و اجتماعی گرد هم میآیند تا در مورد مهمترین مسایل موجود میان خود به رایزنی بپردازند. حزبالله لبنان نیز به عنوان فراگیرترین و در عین حال قدرتمندترین نیروی سیاسی و اجتماعی حال حاضر در لبنان، این روزها و شبها سفرههای گوناگون افطار را در مناطق مختلف لبنان گسترده و رهبران این حزب از جمله دبیرکل آن، سخنانی را برای جمعیت حاضر ایراد میکنند. این سخنان که در طول یک هفته گذشته از ماه مبارک رمضان جنبههای مختلفی از امور سیاسی را در بر میگرفت. از آنجایی که حزبالله لبنان نه به عنوان یک حزب داخلی لبنان، بلکه به عنوان یک قدرت تعیین کننده منطقهای خود را معرفی کرده است، سخنان سید حسن نصرالله دبیرکل آن تاثیرات شگرفی در منطقه و تعیین اولویتهای سیاسی آن دارد.
آخرین سخنرانی دبیرکل حزبالله لبنان که در منطقه بعلبک در میان جمعیت مدافعان مقاومت به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد، از دیگر سخنان سید حسن نصرالله مهمتر و دارای برد سیاسی و امنیتی فراوانی بود. این سخنان از آنجایی که در ماه مبارک رمضان و در جامعه چند وجهی لبنان ایراد میشود، میبایست دارای اصول و مبانی خاصی باشد. در این سخنرانی سیدحسننصرالله سخنانی در مورد تهدیدات اخیر رژیم صهیونیستی و دیگر تهدیدات منطقهای نه در مقام پاسخگویی بلکه در موقعیت دفاع از لبنان برآمده و بار دیگر تهدید کرد که اگر ارتش اسراییل قصد کند بار دیگر وارد لبنان شود و دست به ماجراجویی بزند، موجودیت این رژیم برای همیشه زیر سوال خواهد رفت و دیگر چیزی از این رژیم باقی نخواهد ماند. این روی سخن نصرالله با یادآوری پیروزی حزبالله بر اسراییل در بیرون راندن این رژیم رنگ و بوی تازهای به خود میگیرد.
او با یادآوری روزهایی که گفته بود پیروزی حزبالله و مقاومت مختص یک گروه یا سازمان و جریان و حزب خاص نیست، بلکه متعلق به تمام مردم لبنان است، به آنهایی که قصد دارند امروز بر حزبالله خرده بگیرند و در راستای خوشنودی دیگران ابراز عقیده کنند توصیه کرد دست از این اهتمام خود بشویند و راه را برای مصالحه ملی و آزاد کردن دیگر مناطق کشور باز گذارند و سعی نکنند که کشور را که هنوز از یک بنبست رها نشده وارد یک بنبست دیگر کنند، چرا که لبنان ظرفیت این همه مشکل را ندارد.
توصیه دبیرکل حزبالله نه بر اساس برآوردهای امروزین است، که بر اساس تجربه طولانی وی در جامعه لبنان و شناخت تمام زیر و بمهای آن است، جامعهای با 17 قومیت و مذهب که تنها وجه اشتراک آنها لبنانی بودن است و اگر رهبران آنها را بنگری هر کدام به جایی وابسته هستند.
بعد دیگر این سخنان به آشتی ملی در این کشور باز میگشت. همزمان با سخرانی نصرالله رئیس حزب المستقبل هم به شهر آشوبزده طرابلس رفته بود تا پس از هشدارهای سوریه از طرفداران مسلح خود بخواهد آرامش را به این منطقه باز گردانند و از ادامه درگیری با علویان خودداری کنند. نصرالله با ابراز خرسندی از این عمل سعدالحریری اعلام آمادگی کرد تا با وی در مورد اختلافات سیاسی دیدار کند و راههای برون رفت از مشکلات را بررسی کند. وی همچنین یادآوری کرد که حزبالله و مقاومت اسلامی در این کشور بیش از دیگران از درگیریهای داخلی و زد و خوردها رنج و آسیب میبیند و به هیچ عنوان نمیخواهد حزبالله خود را سرگرم اینگونه بازیها کند، چرا که هدف مهمتری در این مورد دارد.
اما آنچه باید در مورد موضعگیری اخیر حزبالله لبنان و شخص دبیرکل آن گفت، تسلط کامل رهبر و دیگر مقامات این حزب بر تحولات جاری در لبنان است تا جایی که هر حرف و سخنی که در راستای تضعیف مقاومت صورت میگیرد، با واکنش سنجیده و بسیار به موقع حزبالله مواجه میشود. هرکدام از رهبران جریان 14 مارس که خواستهاند در راستای برنامه حزبالله زدایی گام بردارند با حرکات به موقع سران این حزب کیش و مات شدهاند.
البته سخنان سید حسن نصرالله در مورد اختلافات مذهبی هم قابل توجه است. وی به صورت کاملا هشیارانهای تاریخ را مورد کنکاش قرار میدهد و با نقبی بر گذشته به لبنانیها یادآوری میکند که حزبالله در راستای اهداف ملی چه اقداماتی انجام داده و امروزه آنها راه به کجا بردهاند.
او در گوشهای از سخنان خود میگوید: «ما قبل از جنگ صرف نظر از علت اين جنگ، در پاى ميز مذاکرات ملى به بررسى استراتژى دفاعى حزب الله لبنان پرداختيم و يک هفته بعد با گروههاى دو جانبه به بررسى استراتژى پرداختيم و بعد از پايان آخرين جمعه يعنى قبل از جنگ در ششم و هفتم ژوئيه، سعد حريرى در دفتر دبيرخانهى حزبالله لبنان با من جلسهاى داشت و ما با هم ساعتها به بررسى مسايلى که در جلسهى بعدى صحبت خواهيم کرد، پرداختيم و سعد حريرى در آن جلسه به من قول داد تا با هم پيمانانش به بررسى اين استراتژى بپردازد، لذا ما با جريان المستقبل قطع رابطه نکرده بوديم و اعضاى دارالفتوى و مراجع سنى نيز با ما در رابطه بودند، اما جنگ رخ داد و تنش سياسى ميان ما و جريان المستقبل آغاز شد. من نمىخواهم در اين جا درباره بقيهى اعضاى جريان 14 مارس صحبت کنم.
چون آنها مسالهى مورد مناقشه نيستند.... ما در بعد از جنگ وارد مرحلهى جديدى شديم. اين بار گفتند مقاومت و حزبالله لبنان تهديدى بر اهل سنت است. سلاح حزب الله لبنان اهل سنت را نشانه گرفته است به اين ترتيب ما وارد ادبيات جديدى شديم. اين بار مراجع دينى، روزنامهها، رسانهها، گروههاى سياسى، سنى و غير سنى همه وارد معرکه شدند. حال مقاومت بايد اين ضمانت را بدهد که اهل سنت را هدف قرار نداده و دشمن اهل سنت نيست...»
روی دیگر سخن دبیرکل حزبالله لبنان به اتهاماتی بازمیگشت که گاه وبیگاه توسط برخی از مخالفان حزبالله مطرح میشود. اینکه حزبالله از طرف ایران و سوریه میجنگند، آن را انگ نابخشودنی دانست که برخی از جریانها در راستای خدمت به اسراییل انجام میدهند.
اینگونه سخن گفتن صریح و روشن و همراه با سند و مدرک باعث شده است تا بیشتر مردم لبنان به سخنان دبیرکل حزبالله به چشم حقیقت نگریسته و آن را عین صواب بدانند. در سرزمینهای اشغالی هم جریان به این صورت بوده است، تا جایی که در طول هفته گذشته قسمتهای ضد اسراییلی سخنان نصرالله توسط رسانهای این رژیم سانسور شد.
آنچه در پایان این نوشته میتوان گفت، تاثیرگذاری شگرف حزبالله لبنان بر سیاستهای منطقهای است. حزبالله به احتمال بسیار فراوان تلاش دارد تا انتقام خون حاج عمادمغنیه فرمانده ارشد خود را از رژیم صهیونیستی بگیرد و باید منتظر بود که پس از این انتقامجویی منطقه به کدام سمت حرکت خواهد کرد.
نظر شما :