نگاهى به مطبوعات جهان-۲۲ آگوست ۲۰۰۸

۰۲ شهریور ۱۳۸۷ | ۱۷:۲۰ کد : ۲۵۰۴ اخبار اصلی
*واشنگتن پست: مقامات آمریکایی و پرتاب ماهوارۀ ایران-* البیان(امارات متحده عربی): اسرائیل در برابر موشک‌ باران ایران فلج می‌شود -*اکونومیست:"جنگ علیه تروریسم" باید به "ماموریت ضد تروریستی" تبدیل شود
نگاهى به مطبوعات جهان-۲۲ آگوست ۲۰۰۸
واشنگتن پست: مقامات آمریکایی و پرتاب ماهوارۀ ایران

مقامات امنیتی آمریکا روز سه شنبه اعلام کردند، پرتاب ماهوارۀ ایران، در حدی بسیار پایین تر از موفقیت های ادعا ‏شده و ناموفق بوده است. اما به گفتۀ یک تحلیلگر، این آزمایش در عین حال حاکی از پیشرفت ایران در جهت پرتاب ‏سلاح (اتمی) است.‏یک مقام اطلاعاتی آمریکا به خبرگزاری رویترز گفت،"این پرتاب ناموفق بود. دستگاه انتقال دهندۀ ماهواره اندکی پس ‏از پرتاب دچار نقص شد و نتوانست به موقعیت مدنظر برسد. این موضوع می تواند یک شکست چشمگیر باشد.".اما چارلز ویک تحلیلگر برجسته و عضو گروه تحقیقاتی امنیت جهانی خاطر نشان کرد، بنظر می رسد ایران در مرحلۀ ‏دوم روشن کردن موشک پرتاب خود موفق بوده و اطلاعاتی را بدست آورده است که به آن کشور کمک خواهد کرد ‏سیستم پرتاب خود را کامل کند. ‏ویک ارزیابی های خود را بر مبنای تصاویر گرفته ‏شده از پرتاب موشک ماهواره بر، گزارش های علنی و تحلیل های ابتدایی قرار داد. ویک خاطر نشان کرد،" ایرانیان ‏هنوز به این مرحله نرسیده اند و انتظار آن می رود که برسند، اما این آزمایش گامی رو به جلوست که پیامدهایی از ‏نظر استراتژیک دارد." ‏ایران روز یکشنبه اعلام کرد که برای ‏اولین بار ماهواره ای سوار بر موشک ساخت داخل به فضا فرستاده است. تلویزیون ایران تصویر موشک بر روی ‏سکوی پرتاب را نشان داد، اما پرتاب واقعی را به تصویر نکشید.
 ویک گفت، ایران هیچگونه توضیحی دربارۀ مدار ‏ماهواره نداده است که این خود نشانه می دهد، ماهواره به مدار نرسیده و کمی قبل تر دچار نقص فنی شده است.‏ ویک گفت، بنظر می رسد این آزمایش پس ‏از آزمایش ناموفق و اعلام نشدۀ موشک ماهواره بر سفیر در ماه فوریه صورت می گیرد. در همان روز ایران موشک ‏دیگری را به فضا فرستاد که پرتاب آن موفقیت آمیز بود.‏کاخ سفید از ایران خواسته است آزمایش موشک های بالیستیک خود را کنار بگذارد. گوردون جاندرو سخنگوی کاخ ‏سفید روز یکشنبه اعلام کرد،"پیشرفت ایران و آزمایش موشک ها دردسرساز است و سؤالات بیشتری را دربارۀ ‏اهداف ایرانیان برمی انگیزد."‏
 
البیان(امارات متحده عربی): اسرائیل در برابر موشک‌ باران ایران فلج می‌شود
 هیچ توجیه و دلیلی وجود ندارد که ایران را به سمت دستیابی به بمب اتم و سلاح هسته‌ا‌ی بکشاند و دلایل این سخن نیز بسیار ساده و بدیهی است چون هدفی که علیه آن سلاح هسته‌ای ساخته شود در واقعیت وجود ندارد، آمریکایی‌ها هزاران مایل دور هستند و بمباران هسته‌ای اسرائیل نیز نه تنها منجر به نابودی یهودیان می‌شود بلکه اعراب ساکن سرزمین‌های اشغالی فلسطین و کشورهای مجاور عربی را که بیشتر آنها مسلمان هستند، نابود می‌کند. آیا جمهوری اسلامی ایران که رهبر جهان اسلام خوانده می‌شود، می‌تواند به کشتار میلیون‌ها نفر برادر دینی خود دست بزند و سپس جواب می‌دهد: خیر این جواب کاملا روشن بود چون استفاده ایران از سلاح هسته‌ای امر غیرمعقول است. انتظار می‌رود تهران خیلی ساده تصمیم گرفته به بیش‌ترین حد ممکن از پیشرفت در زمینه انرژی هسته‌ای دست یابد و از هم اکنون در چند قدمی هدفی که می‌خواهد به آن دست یابد ایستاده است و این امر سبب خواهد شد که رهبران ایران از محبوبیت بی‌نظیری در نزد ملت خود برخوردار شوند و بلندپروازی‌های ایران برای ایستادن بر عرشه کشتی جهان اسلام تحقق یابد.
این درست است که تهران از موضع قدرت با همگان سخن می‌گوید؛ چون خود را در پناهگاه ایمن از هر گونه خطر احساس می‌کند و از حمله آمریکا نمی‌ترسد چون ایران در انتظار آن نیست و در واقع عملیات زمینی علیه ایران محال است چون آمریکایی‌ها در عراق غوطه‌ور هستند و ارتش آمریکا به هیچ وجه آماده فرورفتن در درگیری زمینی با ارتشی بزرگ همچون ارتش ایران را ندارد اما حملات هوایی علیه تاسیسات هسته‌ای نیز کاملا بی‌فایده است و هیچ نتیجه مثبتی برای واشنگتن به همراه نخواهد داشت و بالعکس به افزایش پایبندی ملت ایران به نظام جمهوری اسلامی تا سالیان طویل در ایران می‌شود اگرچه که حمله هوایی به تاسیسات اتمی،پیشرفت هسته‌ای ایران را تا چند سال به عقب بازمی‌گرداند. در مقابل ممکن نیست که ایران حمله آمریکا را بی‌پاسخ گذارد بلکه می‌تواند چاه‌های نفت در کشورهای همسایه و پایگاه‌های آمریکایی در منطقه را هدف قرار دهند. آمریکایی‌های حاضر در عراق نیز متحمل حمله هوایی کشورشان به ایران می‌‌شوند و شیعیان عراق که همین الان از دست واشنگتن در رنج و عذاب بزرگی هستند علیه نیروهای این کشور در عراق شورش می‌کنند و این گونه وضعیت علیه آمریکا در عراق دگرگون می‌شود و آنچه را که بوش طی سالیان گذشته در عراق به عنوان دستاورد حاصل کرده بود بر باد می‌رود. جامعه بین‌المللی و نفس جامعه آمریکا نیز علیه دولت آمریکا و حزب جمهوری‌خواه این کشور انقلاب می‌کنند چون جنگ دیگری را در کنار باتلاق عراق و نجات نیافتن نیروهای اشغالگر از آن می‌یابند و باید گفت: "عراق نقطه ضعف بزرگ واشنگتن در مقابله با ایرانی است که در عراق نفوذ بالای و بسیار موثری دارد." تهدیدات اسرائیل علیه ایران ، اینها تنها برای آزمایش کردن ایران است و هیچ کارایی ندارد چون اسرائیل قدرت دفاعی در برابر پاسخ ایران به هر حمله احتمالی را ندارد به ویژه که تهران موشک‌هایی دارد که می‌تواند در ظرف چند ثانیه به اسرائیل رسد و آسمان اسرائیل برابر هر موشک‌باران از راه دور باز است و این چیزی است که در تابستان 2006 مشاهده کردیم که در برابر بمباران حزب الله لبنان علیه شهرهایش کاملا فلج شده بود.
همه پیامدهای اقتصادی و بحران‌های مالی ناشی از جنگ را نیز نباید فراموش کرد که این امر اصلا به نفع واشنگتن نیست و مخالفت با جنگ در اروپا و آسیا را زیاد می‌کند به ویژه که آمریکا به خاطر به راه انداختن جنگ‌های غیر قابل توجیه کاملا از چشم جهانیان افتاد و همه این امور می‌گوید که حمله به ایران امری منتفی و غیر قابل انتظار است.
 
اکونومیست:"جنگ علیه تروریسم" باید به "ماموریت ضد تروریستی" تبدیل شود
در اکثر مطالعات و بررسی‌های جهانی این سوال مطرح شده است که چگونه گروه‌های تروریستی متولد شده‌اند و تقریبا شمار اندکی از این مطالعات این موضوع را تشریح کرده‌اند که زندگی این گروه‌ها چگونه پایان یافته است. یک اندیشکده‌ آمریکایی اخیرا بررسی‌ای در مورد این گروه‌های تروریستی انجام داده که با استقبال روبرو شده است. در این تحقیق سرنوشت حدود 650 گروه تروریستی از سال 1968 تا 2006 و عامل اصلی نابودی این گروه‌ها بررسی شده است. حال این سوال مطرح است که آیا در مقابله با تروریسم و افراطی‌گری اهرم نظامی موثرتر است یا سیاست‌های هوشمندانه؟ برای نمونه در این مقطع زمانی اهرم نظامی توانسته در بعضی از کانون‌های تروریستی دستاوردهایی کسب کند که یکی از این نمونه‌ها می‌تواند طرح افزایش نیروهای آمریکایی در عراق باشد.
 در ژانویه نیز ماهیندا راجاپاکسی، رییس‌جمهور سریلانکا به طور رسمی توافق نامه آتش بسی را که در سال 2002 با شورشیان تامیل امضا شده بود کنار گذاشت. از آن پس بود که اقدامات علیه شورشیان تامیلی شدت گرفت به طوری که در آن زمان دولت سریلانکا اعلام کرد در سال آینده بر جدایی‌طلبان ببرهای تامیل غلبه خواهد کرد. در تازه‌ترین درگیری‌ها در سریلانکا سربازان ارتش این کشور توانسته‌اند تعداد زیادی از شورشیان را بکشند. آلوارو اوریبه، رییس‌جمهور کلمبیا نیز از گزینه نظامی علیه شورشیان گروه فارک استفاده کرده است.
 در ماه مارس نیروهای ارتش کلمبیا یک اردوگاه نظامی جنگلی فارک را بمباران کردند که طی این عملیات رائول ریس، یک عضو برجسته این گروه کشته شد. در ماه ژوئیه نیز نیروهای دولتی کلمبیا طی عملیاتی ضربتی اینگرید بتانکورت، سیاستمدار کلمبیایی - فرانسوی را از دست شورشیان فارک نجات دادند. بر اساس اعلام اندیشکده‌ی آمریکایی RAND حدود 20 درصد از فعالیتهای تروریستی با استفاده از توان نظامی گسترده پایان یافته‌اند. اما این اقدام تنها درشرایط خاصی انجام شده است.
 به گفته یک کارشناس امور ضد تروریستی زمانی که مخالفان گسترده باشند و همانند ارتش‌های یک کشور سازماندهی شوند، روش‌های نظامی احتمالا کارآمدتر خواهند بود. شورشی‌گری از جمله فعالیت‌های تروریستی، یک نوع مناقشه ویژه‌ای هستند که آنها را با جنگ‌های داخلی، جایی که صدها یا هزاران تن در آن کشته می‌شوند، مقایسه کرده‌اند. اما زمانی که با گروه‌های تروریستی کوچک‌تری مواجه هستیم، توان نظامی، کمتر موثر واقع می‌شود. در بررسی این اندیشکده آمریکایی اعلام شده است که اکثر گروه‌های تروریستی کمتر از 100 عضو دارند. برای گروه‌های شورشی کوچک و دیگر گروه‌های تکی، سلاح‌های نظامی متعارف اغلب ناکارآمد خواهند بود. این اندیشکده معتقد است که اقدام نظامی باعث غلبه بر تنها هفت درصد از این گروه‌های کوچک تروریستی و شورشی شده است. این اندیشکده در ادامه بررسی‌های خود به این نتیجه رسیده که فعالیت‌های مخفیانه پلیس و نیروهای اطلاعاتی در مقابله با گروه‌های تروریستی و شورشی کوچک‌تر، موثر واقع می‌شوند. این اندیشکده می‌گوید که برای مقابله با سازمان‌هایی همچون القاعده که به نوعی درسایه قرار دارند نیز اقدامات اطلاعاتی بیشتر از اقدامات نظامی موثر است.از 268 سازمان تروریستی که برچیده شده‌اند، دلیل اصلی پایان فعالیت‌های این سازمانها تغییر روش با توجه به شرایط موجود بوده است. این موضوع در 43 درصد پرونده‌های مربوط به سازمانهای تروریستی صدق می‌کند. حدود 40 درصد از این گروه‌های تروریستی نیز با کمک نیروهای پلیس و اقدامات عوامل اطلاعاتی برچیده شده‌اند.
 این اندیشکده که به طور مرتب بررسی‌های خود را در اختیار وزارت دفاع آمریکا قرار می‌دهد این موضوع را مطرح کرده که استراتژی فعلی واشنگتن علیه تروریسم ناقص است. مسوولان این اندیشکده خواستار ’بازنگری بنیادین’ درمورد سیاست‌های دولت جورج بوش، رییس‌جمهور آمریکا در مبارزه با القاعده شده‌اند. این اندیشکده معتقد است که اقدامات آمریکا دیگر نباید به عنوان جنگ علیه تروریسم ادامه یابد بلکه باید به عنوان یک ’ماموریت ضد تروریستی’ انجام گیرد. این مسوولان اعلام کرده‌اند که راه حل نظامی برای مبارزه با تروریسم کافی نیست و باید به اموراطلاعاتی توجه بیشتر شود.

نظر شما :