رو بوسی تاریخی
جلال طالبانی رئیس جمهوری عراق روز دوشنبه 30 ژوئن در کنفرانس سازمان جهانی سوسیالیست با ایهود بارک وزیر دفاع اسرائیل دیدار کرد و با او به مصافحه پرداخت.
مطبوعات و منابع سیاسی اسرائیلی دیدار باراک با جلال طالبانی را دیداری تاریخی توصیف کردند و اظهار داشتند، برای نخستین بار در تاریخ عراق و اسرائیل است که مصافحهای میان دو مقام عراقی آن هم در این سطح صورت میگیرد.
منابع آگاه به خبرگزاری ایتالیایی آکی گفتهاند، دو رهبر هنگامی با یکدیگر مصافحه کردند که محمود عباس رئیس حکومت خودگردان فلسطینی به احترام آنها برخواست و دو طرف را به یکدیگر معرفی کرد.
دفتر ریاست جمهوری عراق با صدور بیانیهای در این باره اعلام کرد، رو بوسی جلال طالبانی با ایهود باراک در پی در خواست محمود عباس رئیس حکومت خودگردان فلسطینی صورت گرفته و مصافحه وی با باراک به عنوان دبیر کل اتحادیه میهنی کردستان عراق و نائب رئیس سازمان سوسیالیست بینالمللی صورت گرفته است و به معنای روبوسی رئیس جمهوری عراق با یک مقام ارشد اسرائیلی نیست.
جلال طالبانی رئیس جمهوری عراق نیز مصافحه خود با باراک را یک حرکت اجتماعی متمدنانه دانست و آن را عاری از هر گونه معنایی توصیف کرد. وی در این باره تاکید کرد، عراق به عنوان یک کشور دیگران را ملزم به کاری نمیکند کما این که خود نیز خلاف قوانین و سیاستهای عراق دست به کاری نمیزند.
جلال طالبانی همچنین خود را حامی ملت فلسطین، حکومت ملی فلسطینی و تمام مستندات جامعه عربی، تلاشهای عربی و مقررات مشروع جامعه جهانی دانسته است.
این نخستین بار نیست که مقامهای عراقی با مقامهای اسرائیلی دیدار میکنند. پس از سقوط رژیم بعث، بحث بر سر ایجاد رابطه یا تداوم قطع ارتباط عراق با اسرائیل بارها مطرح شد. در ابتدای سقوط رژیم بعث در سال 2003 مثال الآلوسی یکی از مقامهای عالی رتبه عراقی که اکنون از نمایندگان مهم پارلمان عراق است، در یک سفر رسمی به اسرائیل رفت و با مقامهای ارشد اسرائیلی دیدار و گفت و گو کرد. دیدار وی از اسرائیل جنجال گستردهای بوجود آورده به گونهای که بسیاری از منتقدان به ویژه منتقدان حمله آمریکا به عراق نظام جدید این کشور را نظامی طرفدار صلح با اسرائیل و بیتوجه به مسائل و مشکلات اعراب و اسرائیل دانستند.
آلوسی در واکنش به این تهدیدها گفت: «سفر من به عراق یک سفر رسمی است و مصالح عراق ایجاب میکند که با اسرائیل رابطه داشته باشد. ما از این که رابطهمان با اسرائیل بهبود یابد خشنود خواهیم شد و آن را به نفع خود، دولت و ملت عراق میدانیم.»
سفر آلوسی پس از گذشت مدتی این شایعه را به وجود آورد که اسرائیل در صدد سرمایهگذاری در عراق است و با همین هدف زمینهای بسیاری را در عراق با هماهنگجی دولت عراق خریداری کرده است. دولت عراق این اتهامها را به شدت رد میکرد و حتی سفر آلوسی به عراق را یک سفر شخصی تنها با اراده وی دانست و اعلام کرد، سفر آلوسی به مثابه سفر نماینده دولت عراق به اسرائیل نیست.
نظر شما :