نگاهداری: مذاکرات هستهای باید گامبهگام پیش برود
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس گفت: رویکرد مذاکراتی آمریکا دیپلماسی اجبار است و مهمترین دستورکار پیشنهادی ما باید فراهم کردن زمینه مذاکرات گام به گام در زمینه تعهدات هستهای باشد.
به گزارش خبرگزاری مهر، رئیس مرکز پژوهشهای مجلس، با تشریح ۱۰ نکته راهبری در خصوص مذاکرات پیش رو، گفت: رویکرد مذاکراتی آمریکا دیپلماسی اجبار و اولتیماتومهای زمانی است و مهمترین دستور کار پیشنهادی باید فراهم کردن زمینه مذاکرات گام به گام در زمینه تعهدات هستهای از طرف ایران باشد.
بابک نگاهداری، رئیس این مرکز در خصوص مذاکرات پیش رو، ۱۰ نکته راهبردی را تبیین کرد.
این ۱۰ نکته به شرح زیر است؛
۱- راهبرد آمریکا در قبال ایران، که میتوان آن را «مهار جامع» نامید، صرفاً بر محدودسازی برنامه هستهای متمرکز نیست، بلکه هدف غایی آن تغییر توازن قدرت منطقهای و بینالمللی به نفع ایالات متحده و متحدانش از طریق تضعیف بنیانهای قدرت و ظرفیتهای بازدارندگی جمهوری اسلامی است.
۲- چارچوب کلان راهبرد آمریکا: سه سناریو و یک هدف نهایی است. سناریوی اول تحت عنوان توافق حداکثری شامل مهار کامل و دائمی برنامه هستهای و نابودی بخشهای کلیدی از توان موشکی دوربرد ایران است. سناریوی دوم با عنوان تهدید حداکثری با انجام حملات نظامی هدفمند با هدف تنشزایی برای تنشزدایی است. سناریوی سوم به نام فشار حداکثری فرساینده شامل تداوم و تشدید فشارهای اقتصادی، سیاسی، اطلاعاتی و سایبری با هدف ایجاد بیثباتی داخلی، فرسایش توان اقتصادی و تضعیف مشروعیت نظام جمهوری اسلامی است.
۳- رویکرد مذاکراتی آمریکا دیپلماسی اجبار و اولتیماتومهای زمانی است. تشدید فشار پیش از مذاکره، حفظ فشار پس از دستیابی به توافق احتمالی، تعیین ضربالاجل زمانی و تهدید به ترک میز مذاکره و استفاده از رسانه و جنگ روانی از ابزارهای این رویکرد است.
۴- مهمترین دستور کار پیشنهادی باید فراهم کردن زمینه مذاکرات گام به گام در زمینه تعهدات هستهای از طرف ایران و اقدامات اقتصادی در زمینه رفع تحریمها از سوی آمریکا باشد.
۵- حساب جاری ایالات متحده آمریکا از سال ۱۹۸۲ به طور مزمن و فزاینده منفی شده است. حل چالش تراز پرداختهای آمریکا به دال محوری سیاست خارجی ترامپ تبدیل شده و منطق پشتیبان تمامی رفتارهای خارجی او را تشکیل میدهد.
۶- در سالهای اخیر کسری شدید حساب کالا یعنی فزونی واردات کالا بر صادرات آن به عنوان عامل اصلی اول و کمکها و هدایا به دیگر کشورها به عنوان عامل دوم منفی شدن حساب جاری آمریکا بوده است.
۷- تمامی پیشنهاداتی که منجر به صادرات بیشتر کالاهای آمریکایی شوند با این راهبرد دولت ترامپ همسو قلمداد شده و بسیار حیاتی دستهبندی میشوند. مذاکره با دولت آمریکا مذاکره با دولتی است که به شدت تمایل دارد خالص صادرات خود را افزایش دهد و سرمایهگذاری خارجی جذب نماید.
۸- افزایش تنش میان آمریکا و چین باعث شده که چین نگرانی جدی نسبت به امنیت انرژی و مسیرهای تجاری خود داشته باشد. در این بین، ایران یکی از گزینههای اصلی چین برای ارتقای امنیت انرژی و تنوعبخشی در مسیرهای تجاری است. بر این اساس میتوان گفت که تحریمهای آمریکا، خود به خود در مسیر افول و تضعیف قرار گرفتهاند.
۹- در مواجهه با این تهدیدات چندجانبه، جمهوری اسلامی ایران نیازمند اتخاذ یک رویکرد متوازن و هوشمندانه است که هم اهداف سلبی و هم اهداف ایجابی را به طور همزمان دنبال کند. هدفگذاری سلبی، در وهله اول، باید معطوف به رفع تهدیدات مستقیم و خنثیسازی استراتژی تهدید حداکثری آمریکا باشد.
۱۰- در کنار هدفگذاری سلبی، دستیابی به منافع ایجابی، بهویژه در حوزه اقتصادی از اهمیت بسزایی برخوردار است. هرچند این امر در شرایط فشار حداکثری دشوار به نظر میرسد، اما نیازمند مقاومت حداکثری و تلاش برای ایجاد یک پارادایم جدید در مذاکرات هستهای و اقتصادی است.
نظر شما :