در واکنش به مواضع غیرمسئولانۀ وزیر خارجه ترکیه و برخی تحرکات افراطی قومی

آقای فیدان حرف شما نگران‌کننده است

۱۵ اسفند ۱۴۰۳ | ۱۶:۰۰ کد : ۲۰۳۱۴۸۶ خاورمیانه انتخاب سردبیر
احسان هوشمند در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: سخنان وزیر امور خارجه ترکیه علیه ایران و تهدید کشورمان می‌تواند حاوی پیام‌های نگران‌کننده‌ای از افزایش نگرانی‌های منطقه‌ای درباره مناسبات ایران و ترکیه باشد.
آقای فیدان حرف شما نگران‌کننده است

نویسنده: احسان هوشمند، ایرانشناس، جامعه‌شناس و پژوهشگر مطالعات قومی

دیپلماسی ایرانی: هم‌زمان با پیام عبدالله اوجالان مبنی بر لزوم انحلال و خلع سلاح سازمان کارگران کردستان ترکیه که بازتاب بسیار گسترده‌ای در محافل رسانه‌ای و سیاسی در ترکیه و سطوح بین‌المللی داشت، سخنان وزیر امور خارجه ترکیه علیه ایران و تهدید کشورمان می‌تواند حاوی پیام‌های نگران‌کننده‌ای از افزایش نگرانی‌های منطقه‌ای درباره مناسبات ایران و ترکیه باشد.

وزیر امور خارجه ترکیه که پیش از این ریاست سازمان امنیتی ترکیه یعنی میت را بر عهده داشت، در سخنانی به طور تلویحی ایران را به استفاده ابزاری از افراطی‌گری قومی تهدید کرد. هرچند مسئولان دولتی از جمله سخنگوی وزارت امور خارجه به سخنان واهی و مخالف حُسن همجواری وزیر امور خارجه ترکیه واکنش نشان دادند، اما متأسفانه وزیر امور خارجه کشورمان تا به امروز دربارۀ این موضوع واکنش مشهود و روشنی اتخاذ نکرده است. وزیر امور خارجه ترکیه در مصاحبه با شبکۀ الجزیره قطر به‌صورت تلویحی ایران را به حمایت از شعبۀ سوری پ.ک.ک یا حزب اتحاد دموکراتیک سوریه متهم کرده است. این در حالی است که ترکیه از چند دهه گذشته در مسائل قومی ایران به‌صورت نه‌چندان پنهانی دخالت می‌کند. در سال‌های گذشته این چندمین باری است که مقامات برجستۀ ترکیه تهدید به تحریک مباحث قومی در درون کشور می‌کنند.

فعالیت برخی شبکه‌های اجتماعی مجازی افراطی قوم‌گرا به صورت روشن نشانگر حضور عناصری از کشور ترکیه یا عوامل وابسته به دولت ترکیه در این شبکه‌هاست که علیه تمامیت ارضی ایران فعالیت می‌کنند. دشمنی با زبان فارسی، تمامیت ارضی کشور و حملات سازمان‌یافته به هم‌وطنان کُرد در استان آذربایجان غربی و طرح مباحث تجزیه‌طلبانه از جمله مشخصات این شبکه‌های وابسته به ترکیه است. این در حالی است که ایران ظرفیت قابل توجهی برای تحریک گروه‌های مذهبی مانند میلیون‌ها علوی‌ یا کُردهای ترکیه دارد که البته درگیرشدن دو کشور با چنین ابزارهایی در چارچوب مصالح ملی دو طرف نیست. در همین زمینه در هفته‌های گذشته یکی از گروه‌های ناشناس با ادبیاتی قوم‌گرایانه در اطلاعیه‌ای که در فضای مجازی منتشر کرده اعلام کرده که آمادۀ آغاز جنگ مسلحانه علیه ایران است. هرچند چنین گروه‌های ناشناسی تهدیدی جدی علیه کشور نیستند اما هم‌زمانی آغاز چنین فعالیتی به وسیلۀ گروهی ناشناس و مجعول می‌تواند نشانه‌ای از تهدیدهای دولت همسایۀ شمال غرب ایران تلقی شود. افزایش چنین تحرکاتی می‌تواند به تشدید این دست از اقدامات منجر شود و در نتیجه امنیت و ثبات موجود در روابط دو کشور را با چالش مواجه کند.

کشور در برابر حضور عناصر تجزیه‌طلب و ضدِّ ایرانی در درون ترکیه با استفاده از کمک‌های دولت ترکیه مانند مرکز مطالعات تبریز در ترکیه با سکوت از موضوع گذر کرده‌اند. همچنین تحریک قوم‌گرایی از طریق رسانه‌های ترکیه‌ای با هدف تحریک اقوام ایرانی به امری عادی مبدل شده است. انتشار اخبار مبهم و گاه کودکانه مانند توافق بر سر ارائۀ پهپادهای ایرانی به پ.ی.د در سوریه هم بخش دیگری از اقدامات تحریک‌کننده و جنگ روانی طرف ترکیه‌ای علیه ایران است.

از ابتدای انقلاب و پس از درگیری‌های دولت با گروه‌های تجزیه‌طلب در مناطق کُردنشین غرب کشور، دولت ترکیه به این سازمان‌های مسلح کمک‌های تدارکاتی ارائه می‌کرد و حتی تعدادی از مقرهای این احزاب در خاک ترکیه قرار داشت. با افزایش فعالیت‌های پ.ک.ک در اواخر دهه ۶۰ خورشیدی طرف ترکیه‌ای، در مقابل ایران را متهم به ارائه کمک به سازمان کارگران کردستان ترکیه می‌کرد. در دهه‌های بعد نیز ترکیه با تمرکز بر مباحث قومی در ایران حتی گاه به صورت آشکار به دخالت در موضوعات قومی در ایران می‌پرداخت. در روزهای اخیر دولت ترکیه امیدوار است ضمن خلع سلاح و انحلال پ.ک.ک یا لااقل تضعیف و انشعاب پ.ک.ک بتواند به حاکمیت پ.ی.د یا همان شعبۀ سوری پ.ک.ک پایان دهد و به این ترتیب به تکمیل بازی خود در سوریه امیدوار باشد. با طرح اتهاماتی چون حمایت ایران از چنین گروهی ترکیه در پی چه اهدافی است؟

در شرایط حساس منطقه و آگاهی دو طرف از این موضوع که استفاده از اهرم‌های قومی و مذهبی و زبانی، ابزاری نامشروع، غیرانسانی و مغایر منافع دو کشور است که می‌تواند به بی‌ثباتی گستردۀ منطقه منجر شود، ضروری است با افزایش فعالیت‌های دیپلماتیک، مسائل و نگرانی‌های دو کشور دربارۀ مسائل منطقه‌ای به‌صورت مستقیم و با زبانی دیپلماتیک ارزیابی شود.

متأسفانه در داخل کشور نیز برخی از دولت‌مردان در چنین شرایطی آب به آسیاب دشمنان و رقبای منطقه‌ای کشور می‌ریزند. واکنش یکی از نمایندگان آذربایجان شرقی به ردِّ طرح اصل ۱۵ قانون اساسی و ارائۀ آمارهای بزرگ‌نمایی‌شده و دروغین از جمعیت یکی از اقوام ایرانی از جمله بی‌توجهی‌هایی است که باید با آن با جدیت برخورد کرد. این در حالی است که نمایندۀ مذکور تاکنون دربارۀ پان‌ترکیسم و برخی اقدامات ضدِّ ایرانی در میادین ورزشی مانند بی‌حرمتی به پرچم کشور، شعارهای تجزیه‌طلبانۀ گروهی در این فضاها و نیز برخی اقدمات ضدِّ ایرانی دولت‌های همسایۀ ایران در شمال غرب کشور هیچ موضعی نگرفته است.

کلید واژه ها: ترکیه ایران و ترکیه عبدالله اوجالان هاکان فیدان میت احسان هوشمند دولت ترکیه وزیر امور خارجه ترکیه پان ترکیسم اختلافات قومیتی قوم گرایی


( ۲۴ )

نظر شما :

خسرو ۱۵ اسفند ۱۴۰۳ | ۲۰:۳۴
اطلاعات نادرست و تلقین دشمنی با اقوام و بخصوص ترکها به ضرر منافع ملی ایرانی هاست نوشته بیشتر از اینکه تقبیح گفته های وزیرخارجه ترکیه باشد ستم به مردم ایران و آذربایجانیهای شیعه است در این برهه زمانی مخدوش کردن وحدت ملی ایرانیها حتی با بهانه وطن پرستی ، آب به آسیاب دشمن است تا کنون در هیچ کجای ایران ترکها در مقابل جمهوری اسلامی قرار نگرفتند و فقط انتقادهای مدنی قانونی از عملکرد دولت‌ها داشتند در حالی که پانکردها دهها حزب مسلح دارند و هزاران نفر شهید در مبارزه با تجزیه طلبی آنها در مزار شهدای کشور خوابیده اند دروغ و فریبکاری و دشمنی انداختن بین اقوام پایان بسیار بدی را رقم خواهد زد آذربایجان غربی با جمعیت اکثرا شیعه آذربایجانی آرامش و امنیت خوبی دارد که تاکید غیرمنطقی و تحریک اقلیت کرمانج و سورانی فتنه بزرگی را رقم خواهد زد
داریوش ۱۶ اسفند ۱۴۰۳ | ۰۰:۰۹
حرفهای فیدان مسخره است و خودش هم می‌داند که جاهلانه صحبت میکند. پهبادهایی که نیروهای دموکراتیک سوریه دارند از نوع اف او وی است که هر فرد عادی هم می‌تواند آنها را خریداری کند و اینها در دسترس همه هستند. در سوریه تقریبا تمام گروه ها این پهبادها را دارد که به آنها بمب می‌بندد و با دوربینی که روی آنها وجود دارد آنها را به صورت پهباد انتحاری استفاده میکنند. این حرفهای فیدان که تمام کارشناسان می‌دانند مزخرفاتی بیش نیست ناشی از پیروزی نیروهای تروریستی تکفیری-پانترکی در سوریه است که همزمان پرچم القاعده و گرگ خاکستری پانترکیسم را با هم حمل می‌کردند. فعالیت گروه های تجزیه طلب ترک در داخل کشور و پلاکاردها و شعارهای آنها کاملا آشکار است. بحث فقط فضای مجازی نیست. در همین سایت هم تجزیه طلبان ترک مدام علیه منافع ایران نظر میگذارند و از زبان ترکیه و باکو صحبت میکنند. اینها همه سازمان یافته هستند. فیدان به عنوان رییس سابق میت کاملا از فعالیتهای خرابکارانه علیه ایران آگاه است و دست پیش گرفته است که پس نیافتد.‌ مطمئنا اگر ایران از پ ک ک حمایت می‌کرد ترکیه چنان درگیر می‌شد که اصلا فکر اشغالگری در سوریه و حمایت از تروریسم تکفیری به سرش نزند. آیا ایران ظرفیت چنین کاری را ندارد؟ ضمنا مگر رژیم ترکیه حرف از صلح با پ ک ک نمیزند؟ اگر واقعا صادق هستند نباید نگران دخالت خارجی باشند چون این موضوع دیر یا زود باید جمع شود. مضحک ترین بخش صحبتهای فیدان این است که ایران از گروهی در سوریه حمایت کرده است که نزدیکترین رابطه را با آمریکا و ارتش این کشور دارد!
م. راد ۱۶ اسفند ۱۴۰۳ | ۰۰:۱۳
اظهارات همین کابر « خسرو» خود گواه دیگری از خطر بزرگ پانترکیسم و برتری طلبی نژادی و قومی برخی گروه های مشکوک و وابسته ی ترک در ایران است. سیاست همیشگی مماشات با رژیم آذربایجان و ترکیه، و حسن نیت همیشگی برخی مسئولان ایرانی در رابطه با این دو کشور که گاها به خوش خیالی یا حتی ساده لوحی می زند، نیز متاسفانه وضعیت را پیچیده تر کرده است. ترکیه و رژیم آذربایجان در همراهی و هماهنگی کامل با رژیم صهیونیستی و برخی دول حاشیه ی خلیج فارس برای تمامیت ارضی ایران نقشه های شوم، میان مدت و بلند مدت دارند. امید که مسئولان محترم پیش از آنکه دیر بشود از خواب بیدار شده و بساط فتنه را در داخل و خارج کشور هر چه سریعتر جمع کنند.
احمد ۱۶ اسفند ۱۴۰۳ | ۰۳:۰۳
آخر و عاقبت ملی گرایی و حرکت های تجزیه طلبانه جنگ، کشت و کشتار، آوارگی و...است. جنگ با کشورهای دیگر ( که البته عاقبت این هم بماند!) ذر برابر درگیری های قومی و تجزیه طلبانه یه بازی بچه گانه س. دومی هیچ قانون و محدودیتی در شقاوت و بیرحمی و اسیر کشی و ربایش زنان و اواره کردن و ایجاد نفرت و کینه های بی پایان ندارد و به صلح احتمالی هم نخواهد داشت و هر صلحی آتش زیر خاکستر خواهد بود. سردمداران تحریک های قومی هر کدامشان دقیقا یک هیتلر هستن که متاسفانه در دوران اخیر خودکشی هم نمیکنند! من نمیدانم چرا عده ای از روشنفکران و طبقه تحصیلکرده و سیاسیون ایرانی مردم را تحریک و آن عده دیگر هم که مخالف قوم گرایی در کشورند سکوت میکنند. نظام باید هم راه حل داشته باشد و هم برخورد شدید قضایی با را مد نظر قرار بدهد.. نمونه روزهای منتهی به انتخابات مجلس و شورا و...دربعضی از مناطق کشور . خلاصه هر قلمی و هر سختی در مدح و گسترش ناسیونالیزم ویرانگر، زمینه سازجنایت و کشتارو خونریزی میان مردم و در پیشگاه خداوند و تاریخ مسئول و شرمسار خواهند شد.
مهدی ۱۶ اسفند ۱۴۰۳ | ۱۱:۳۰
مقابله با ویروس پانترکیسم در داخل کشور باید جدی گرفته شود ، توهمات متعفنی که با جعل تاریخ و تخریب اقوام ایران و مهاجر نامیدن آنها سعی در تثبیت جایگاه دروغین و فراتر از واقع برای خود دارد و برای این منظور از هیچ گونه خیانت و مزدوری برای فاشیستهای خارجی دریغ نمیکنند ، شعارهای ضد فارس و کرد و فریاد خلیج عربی و رفع پرچمهای اناتولی غربی و بادکوبه و فعالیتهای مجازی ی عده متوهم مجازی لایه آشکار قضیه هستند
علی ۱۶ اسفند ۱۴۰۳ | ۱۷:۴۸
نویسنده بدون اینکه به تحرکات قوم گرایانه کردی ونمایش آشکار پارچه ای سه رنگ ویک خورشید در وسطش به عنوان پرچم ! در نقاط مختلف آدربایجان غربی به هر بهانه ای وهواداران گروههای تروریستی کردی والبته اظهارات مشمئز کننده نماینده بوکان بخصوص در انتخاب استاندار آذربایجان غربی اشاره کنددانسته یا ندانسته شمشیر رابر علیه تورکهای آذربایجانی به عنوان بومیان وصاحبان سرزمین آذربایجان از روبسته وآنها را متهم می کند. خیلی ساده است ، با رفتن به باغ رضوان اورمیه ودیگر شهرها ودیدن سنگ مزار شهدای آذربایجان ومحل شهادت آنها تصدیق خواهید کرد که این جوانان در جنگ با همین گروهک های تروریستی کردی وبرای حفظ وطن از لوث وجود این تروریستها ، جان عزیز خود را فدا کرده اند و اگر امروز یک خیانتکار ورزشی در مصاحبه خود ، کردستان را از ماکو تا کجا بداند ما آذربایجانی ها مقصریم ؟ آیا این یک نقشه اسرائیلی است یا تاکید ما بر مالکیت بر آذربایجان؟ آذربایجانی که در طول عصرها مقابل همه دشمنان بزرگ وکوچک قد علم کرده است. این روزها سالگرد جنایت جیلوها وکشتار آذربایجانی های اورمیه وسلماس وخوی است که به دست پدران ونیاکان همین گروههای تروریستی ( سیمیتقو) است آیا باید ایستاد و شاهد کشتار دیگری بود؟ آذربایجان ایران متعلق به آذربایجانی هاست و دست وپای هر متجاوزی را فرق نمی کند روس باشد یا ارمنی یا کرد قطع خواهد کرد.
به خسرو ۱۶ اسفند ۱۴۰۳ | ۲۰:۲۴
پی بردن به احساس تعلق خاطر شما به جهان ترک و ایجاد حکومت نیوعثمانی اردوغان نیازی به تخصص و مدارج بالای علمی نداره. همین ادعای شما مبنی بر اکثریت داشتن ترکها در آدربایجان غربی و اقلیت بودن کردهای کرمانج و سوران در این استان نشات گرفته از حس تنفر شما و کینه های نژادی است. نیازی به توصیح نمی بینم که نحوه ورود و اسکان هموطنان آذری در دوره صفویه رو که در کتاب عالم ارای عباسی به دقت هرچه تمامتر ثبت در صفحات تاریخ شده رو بازگو کنم تا مشخص بشه که صاحبان اصلی این منطقه چه کسانی بوده اند.فکر نمی کنم بتوان به کردها که در بدترین و خصمانه ترین امارها بیش از ۵۰ درصد جمعیت این استان رو تشکیل می دهند بتوان عنوان اقلیت داد. خداوند همه ما رو به راه راست هدایت کنه
مجتبی ۱۶ اسفند ۱۴۰۳ | ۲۲:۴۷
چرا واقعیتها سیاسی و منطقه ای سیاست ترکیه ضد ایران، پان‌ترکیسم به اطلاعات نادرست یا تلقین با اقوام ایرانی تفسیر میکند ،اذربایجانهای شیعه ایرانی بیذار از قومیت و نژاد گرایی هستند و ایستادگی در برابر پان‌ترکیسم را مخدوش کردن وحدت ملی وطن پرستی میدانید ،پانترکیسم بهانه مدنی و حقوقی دارد وگرنه ظرفیت و قابلیت تروریسم اخوانی عثمانی دارند و بیشترین گروههای تروریستی در منطقه مورد حمایت ترکیه هستند غفلت از تحرکات پان‌ترکیسم عبرت امروز سوریه هستند
کوروش ۱۷ اسفند ۱۴۰۳ | ۱۵:۵۹
ای سایبری تزکیه انقدر با اسامی مختلف خسرو و علی و کامران و ... حرص نخور. همه مردم می‌دانند که آنجایی که‌ به آن می‌گویید آدربابجان غربی اکثریتش با کردها بوده و حتی تا چند صد سال پیش با وجود ارامنه آذری‌ها اقلیت محض بوده اند. الان پانترکیسم و تجزیه طلبی ترکی و گروه های تروریستی بین المللی ترک مثل ترکستان و سلطان مراد و ... شده اند مظهر میهن پرستی؟
به پانترکها ۱۷ اسفند ۱۴۰۳ | ۲۰:۴۲
دلیل تنفر پانترکها از تمامی اقوام و ملیتهای دیگر منجمله فارس، عرب، ارمنی، یونانی، کرد، آشوری، سریانی، و... چیست؟ چرا احساس می کنید همیشه حق با شماست و دیگران در حال ضربه زدن وخیانت به شما هستند؟ چرا شما با یک ایغور یا مغول یا قرقیز که حتی زبان هم دیگر را نمی دانید می توانید احساس یگانگی و برادری کنید اما اگر یکی از اقوام وملتهای غیرشما این اقدام را در خصوص هم زبان یا هم تبار خویش(مثلا یک فارس زبان ایرانی با فردی تاجیک زبان که تقریباً بیش از 90 درصد واژگان زبانی و فرهنگی ایشان مشترک است) انجام دهد شما احساس خطر می کنید و به شدت درصدد تخریب و تحقیر این حس برادری و دوستی بر می آیید؟ نکته جالب رفتارشناسی شما اینست که درصورت احساس خطر فوراً به حفظ و حمایت از امنیت ملی کشور ایران متوسل می شوید که البته قلباً هیچ اعتقادی به آن ندارید
خسرو ۱۸ اسفند ۱۴۰۳ | ۰۹:۳۴
نژادپرستی در هر شکلی و باهر پانی محکوم است بخصوص نژادپرستی عملی مثل پانکردیسم --که با چند حزب مسلح و با پشتیبانی غربی‌ها و بخصوص امریکا و فرانسه و اسرائیل‌ ، هر روز اغتشاش و فتنه و کشتار به راه می اندازد
ایرانی ۱۹ اسفند ۱۴۰۳ | ۱۴:۲۳
آمریکا و اسراییل که فعلا حامی رژیم باکو و ترکیه هستند.آمریکا در ترکیه پایگاه نظامی دارد و اسراییل در باکو.
خسرو ۱۹ اسفند ۱۴۰۳ | ۲۰:۳۱
بعد از حمله سال ۱۹۷۵ دولت صدام در عراق به مناطق کردی شمال عراق و بعد از حمله آمریکا در سال ۱۹۹۱ به عراق و حمله عراق به مناطق کردی ، عده کثیری از کردهای عراقی به ایران پناهنده شدند که در جنوب آذربایجان غربی اسکان یافتند با گذشت زمان شناسنامه ایرانی گرفتند و بقیه ماجرا ... حالا بعد از زاد وولد گسترده تبدیل به ۲۵ درصد جمعیت استان شده اند و البته بیشترشان به جمهوری اسلامی قدرتمند وفادارند مرزهای آذربایجان تاریخی تا صد سال پیش در جنوب اردلان (سنندج)و سنقر و دیاله بود و در تاریخ جنگهای بابک با سپاهیان خلیفه در ۱۲۰۰ سال پیش برای استقلال ایران زبانزد است در حالی که اجداد برادران کرد ۳۰۰سال پیش با نادر شاه از شمال هند به ایران مهاجرت کرده اند