دودستگی در عراق بر سر سفر هیئت امنیتی عراقی به دمشق
میدل ایست نیوز: سفر ناگهانی –هرچند قابل پیشبینی- هیئت بلندپایه امنیتی عراقی به دمشق موجب بروز دو دستگی شدید در عراق شده است.
به گزارش الشرق الاوسط، طبق گزارش رسمی، یک هیئت عراقی به ریاست «حمید الشطری» رئیس دستگاه اطلاعات عراق به دمشق سفر کرده است ولی در محافل عراقی شایع شده است که دو هیئت غیررسمی پیش از این هیئت به سوریه سفر و با حاکمان جدید این کشور دیدار کردهاند.
دو دستگی شدید بر سر احمد الشرع و سوابق او
در عراق در دو سطح اجتماعی و سیاسی، دو دستگی شدیدی بر سر «احمد الشرع» و فعالیتهای او در عراق در زمانی که عضو سازمانهای اصولگرا با سالها سابقه اقدامات تروریستی بود، وجود دارد.
به طور کلی، اهل سنت عراق با حاکمیت جدید سوریه مسامحه میکنند ولی شیعیان عراق، حاکمیت جدید سوریه را با توجه به سوابق جهادی «الشرع»، خطری برای آینده میدانند.
ابومحمد الجولانی حتی پیش از آن که نام واقعی خود «احمد الشرع» را فاش کند، محمد شیاع السودانی نخست وزیر عراق را در پیامی مخاطب قرار داد و او را به گشودن صفحه جدید با انقلابیون سوری دعوت کرد. وی خاطرنشان کرد «هیئت تحریر الشام» چشمداشتی به عراق ندارد.
السودانی که در پارلمان عراق درباره دیدگاه خود در خصوص تحولات سوریه دو روز پیش از سقوط دمشق سخن میگفت، تقریبا پیام رهبر «هیئت تحریر الشام» را نادیده گرفت.
سخنگویان السودانی نیز دو گونه سخن گفتند. سرلشکر یحیی رسول سخنگوی نظامی السودانی در اظهاراتی تند تاکید کرد عراق با یک «تروریست» ارتباط برقرار نخواهد کرد در حالی که یکی از مشاوران سیاسی السودانی گفت «عراق منتظر تشکیل دولت است تا با آن به تفاهم برسد».
اما سرعت تحولات به اندازهای بود که مجالی برای انتظار باقی نگذاشت و عراق فورا از نظر سیاسی و امنیتی دست به کار شد. عراق ابتدا به تحکیم مرزهایش پرداخت تا سناریوی تهاجم داعش به عراق و اشغال یک سوم خاک این کشور در سال 2014 تکرار نشود، و از نظر سیاسی نیز السودانی در فاصله اندکی به عربستان سعودی و اردن سفر و در کنفرانس گروه تماس عربی در دوحه شرکت کرد.
واکنشها به استقبال الشرع از هیئت عراقی
نحوه استقبال الشرع از «حمید الشطری» رئیس دستگاه اطلاعات عراق و رئیس هیئت اعزامی به دمشق، قابل توجه بود. الشرع پروتکلها را کنار گذاشت و تا ورودی کاخ به استقبال الشطری رفت و علاوه بر آن، پرچم عراق در کنار پرچم سوریه قرار داده شد در حالی که الشطری از نظر جایگاه سیاسی هم سطح الشرع نبود. این نوع استقبال، نشاندهنده اهمیتی است که حاکمیت سوریه برای مهمان عراقی قائل بود چرا که او را با توجه به این که حامل پیام السودانی برای الشرع بود، فراتر از جایگاه رسمیاش دانست.
با آن که عراقیها از نحوه استقبال از الشطری ابراز خرسندی کردند ولی در نهایت نکاتی در این دیدار یافتند که باز هم بر سر آن دچار اختلاف شدند. در شرایطی که الشطری رسمی رفتار کرد و فقط دستش را برای مصافحه با الشرع جلو برد، الشرع به دست دادن اکتفا نکرد بلکه الشطری را بوسید اما زمانی که الشرع مقابل الشطری خم شد، سلاح کمری مجهز به صدا خفه کن که زیر لباسش وجود داشت نمایان شد و بار دیگر به بحث و جدلها دامن زد.
برخی عراقیها با اشاره به سابقه عضویت الشرع در سازمانهای تروریستی تاکید کردند «ذات او تغییر نکرده است» و برخی دیگر نیز همراه داشتن سلاح در دیدار رسمی را پیامی منفی دانستند که در زمان و مکان مناسب بیان نشد. اختلاف دیگر این بود که برخی عراقیها گفتند هیئت اعزام شده به دمشق صرفا امنیتی بود و برخی دیگر آن را هیئتی سیاسی دانستند.
در مجموع سکوت شخصیتهای سنی و کرد عراقی درباره سفر هیئت عراقی به دمشق نشانه رضایت آنان تلقی شد ولی شیعیان به دو دسته راضی ولی ساکت، و مخالف علنی این دیدار تقسیم شدند. حتی برخی رهبران سازمان «بدر» به ریاست هادی العامری و «ائتلاف دولت قانون» به ریاست نوری المالکی گفتند این سفر زیر فشار امریکا انجام شده است.
نظر شما :