آوارگان، سنجار و کرکوک مساله‌اند

نگرانی‌های اقلیم کردستان از سرشماری نفوس

۲۳ آبان ۱۴۰۳ | ۱۸:۰۰ کد : ۲۰۲۹۳۵۳ اخبار اصلی خاورمیانه
دولت اقلیم کردستان از بغداد خواسته است قبل از آغاز سرشماری از عادی شدن اوضاع در مناطق مورد مناقشه اطمینان حاصل کند و قبل از انجام سرشماری راه حلی برای ساکنان آواره این مناطق پیدا کند.
نگرانی‌های اقلیم کردستان از سرشماری نفوس

دیپلماسی ایرانی: ترس از تغییرات جمعیتی در مناطق مورد مناقشه بین دولت فدرال عراق در بغداد و اقلیم کردستان، عمده‌ترین و برجسته‌ترین ترس و نگرانی کرد‌ها در مورد سرشماری جمعیتی است که برای ماه نوامبر برنامه‌ریزی شده است.

 عراق حدود سه دهه است که شاهد سرشماری نفوس نبوده، زیرا آخرین سرشماری این کشور در سال ۱۹۹۷ بود و سرشماری در آن زمان اقلیم کردستان را شامل نمی‌شد زیرا این منطقه از اختیارات نیمه مستقل از عراق بهره‌مند بود و از این رو آخرین سرشماری نفوس در اقلیم کردستان در سال ۱۹۸۷ به همراه دیگر مناطق عراق بوده است.

دولت اقلیم کردستان از بغداد خواسته است قبل از آغاز سرشماری از عادی شدن اوضاع در مناطق مورد مناقشه اطمینان حاصل کند و قبل از انجام سرشماری راه حلی برای ساکنان آواره این مناطق پیدا کند.

در همین ارتباط ماجد سنجاری، یکی از اعضای پارلمان عراق تصریح می‌کند: دولت اقلیم ملاحظات خود را در باره این مناطق به دولت مرکزی منعکس کرده است که از جمله این ملاحظات می‌توان به منطقه سنجار اشاره کرد که حدود ۸۰ درصد از جمعیت آن هنوز در شهرهای اقلیم کردستان آواره هستند.

سنجاری می‌افزاید: مقامات اقلیم کردستان قبل از هر چیز خواستار بازگشت این افراد به مناطق اصلی محل سکونت خود هستند تا تغییر جمعیتی در این مناطق ایجاد نشود.

وی خاطر نشان می‌کند: چیزی که در سرشماری می‌توان نسبت به آن اطمینان داد این است که زمینه‌ای برای ورود به عرصه‌های قومیتی وجود ندارد و در نتیجه نمی‌توان در آینده روی این مسأله اتکا کرد که در سرشماری روی مسائل قومیتی حساب باز شده باشد و آن‌گاه بتوان از این موضوع در دوره آتی بهره‌برداری سیاسی کرد.

وی تاکید کرد: امروزه نمی‌توان برای تعیین هویت ساکنان این مناطق به این سرشماری تکیه کرد زیرا اکثر ساکنان آن‌ها آواره هستند و نه تنها در سنجار بلکه در «جرف الصخر» در بابل و مناطقی از صلاح الدین و دیالی نیز چنین وضعیتی حاکم است.

وی تاکید می‌کند، به خاطر همین مسائل، تشکل‌های کردستان عراق خواستار به تعویق انداختن سرشماری شده‌اند و جلساتی نیز بین وزارتخانه‌های برنامه‌ریزی اقلیم و دولت فدرال و همچنین جلساتی با اداره مرکزی آمار در بغداد و اقلیم برای حل مشکلات در حال برگزاری است.

سنجاری بر این باور است که در مدت زمان باقی مانده تا زمان سرشماری که کمتر از یک ماه است، امکان دارد شاهد رفع بسیاری از مشکلات باشیم اما این سرشماری برای دولت اهمیت بالایی دارد چرا که نخستین سرشماری بعد از سال ۲۰۰۳ خواهد بود.

به گزارش میدل ایست نیوز، نگرانی کرد‌ها از انجام این سرشماری در این واقعیت نهفته است که انجام این سرشماری را نوعی پوشش قانونی برای تغییرات بافت جمعیتی مناطق مورد مناقشه در سال‌های گذشته قلمداد می‌کنند و بنابراین، موافقت اقلیم با برپایی آن نیازمند و در انتظار اطمینان خاطر دادن دولت مرکزی به حل و فصل مشکلات این مناطق است.

این در حالی است که سرشماری برنامه‌ریزی شده برای سال ۲۰۱۰ بارها به دلیل اختلافات سیاسی بر سر مناطق مورد مناقشه بین اعراب، کرد‌ها و ترکمان‌ها در شمال کشور به تعویق افتاد ضمن آنکه استان‌های کرکوک و نینوا که در شمال عراق و در مرزهای کردستان واقع شده‌اند، کانون درگیری بین دولت عراق و مقامات کردستان به شمار می‌آیند.

نکته قابل ملاحظه دیگر اینکه، سرشماری نفوس معمولاً هر ۱۰ سال یک بار در عراق انجام می‌شود. اما از سال ۱۹۹۷ امکان انجام آن در این مناطق وجود نداشته است.

فهمی برهان رئیس اداره کل مناطق کردستان خارج از اداره اقلیم، ابتدا بر ضرورت اجرای اصل ۱۴۰ قانون اساسی تاکید دارد که یکی از مفاد آن عادی‌سازی وضعیت این مناطق قبل از انجام سرشماری است.

برهان تصریح می‌کند: این مناطق هنوز از فقدان عادی‌سازی اوضاع رنج می‌برند ضمن آنکه تجربیات سرشماری قبلی نشان از وجود اهداف سیاسی داشته و درست که سرشماری فعلی این هدف را ندارد، اما در واقع یک تغییر جمعیتی در منطقه وجود دارد.

ظرف هفت سال گذشته عملیاتی برای آوردن مهاجران از مناطق دیگر به کرکوک انجام شده و ده‌ها منطقه و محله در کرکوک ایجاد شده است. برهان در این باره می گوید: ده‌ها هزار خانواده کرد از مردم آن مناطق هستند که در زمان حکومت رژیم گذشته مناطق خود را ترک کردند و آواره شدند و در حال حاضر در شهرهای اقلیم کردستان زندگی می‌کنند. افزون بر آن‌ها باید آوارگان مناطق مورد مناقشه در پی جنگ را نیز در کنار آوارگان اقلیت ایزدی مد نظر داشت.

برهان به تعویق انداختن سرشماری تا اجرای مفاد و مواد مربوط به مناطق مورد مناقشه و دادن اطمینان خاطر بیشتر به عدم استفاده و بهره‌برداری از نتایج سرشماری برای اهداف و مقاصد خاص، را خواستار شده است و عدم درج بند ملیت در فرم سرشماری را یک نکته منفی می‌داند.

این در حالی است که عبدالزهرا الهنداوی، سخنگوی وزارت برنامه‌ریزی عراق با اشاره به پیشرفت چشمگیر در مقدمات سازماندهی سرشماری، این موضوع را که سرشماری نفوس دارای هرگونه موضوع حقوقی یا سیاسی باشد، قاطعانه رد کرده و از حضور تیم‌های مشترک برای انجام سرشماری در مناطق مورد مناقشه خبر داده است تا صحت و اعتبارسنجی آن زیر سؤال نرود.

ماده ۱۴۰ قانون اساسی عراق که عراقی‌ها در سال ۲۰۰۵ به آن رأی دادند، مقرر کرده مشکلات مناطق مورد مناقشه از جمله کرکوک در سه مرحله حل و فصل شود که مرحله اول عادی‌سازی اوضاع این مناطق و مرحله دوم سرشماری جمعیت و سپس یک رفراندوم برای تصمیم‌گیری در مورد سرنوشت آن‌هاست.

منبع: الحره / تحریریه دیپلماسی ایرانی/۱۱

کلید واژه ها: اقلیم کردستان اقلیم کردستان عراق عراق کردستان عراق سنجار کرکوک استان کرکوک سرشماری آوارگان مردم عراق مردم کردستان مردم کردستان عراق


( ۳۴۰ )

نظر شما :

علی شریحتی ۲۳ آبان ۱۴۰۳ | ۲۲:۱۶
کوردستان
رضا ۲۳ آبان ۱۴۰۳ | ۲۳:۲۶
اتفاقا هر تغییری هم بوده به نفع کردها بوده. هم از لحاظ افزایش طبیعی جمعیت کردها در کرکوک و هم از لحاظ مهاجرت آنها به این شهر. آنها حداقل دوبرابر عربها و تُرکمنها در افزایش جمعیت کرکوک سهم داشته‌اند. و جالب است که دیگران را متهم میکنند!!
نصف جهان ۲۳ آبان ۱۴۰۳ | ۲۳:۵۸
دقیق یادمه حکومت جعلی اقلیم اوایل تشکیل خودمختاری برای افزایش جمعیت، کردهارو در ازای خانه رایگان در کرکوک با ۱۵ میلیون پول نقد و حقوق ماهانه از درامد نفتی و شناسنامه اقلیم جذب میکرد تا موازنه جمعیتی کرکوک رو از عربها و ترکمنها بنفع کردها تغییر بده حتی برای الحاق کرکوک به جغرافیای جعلی اقلیم اقدام به همه پرسی کرد که سپاه سرافراز قدس و حشدالشعبی قهرمان در عرض یکساعت مهاجرا رو پابرهنه از شهر فراریشون داد حالا هم نگرانن که سرشماری جمعیت از سوی دولت مرکزی عراق باعث رسوایی و لو رفتن آمار جمعیت جعلی اقلیمک بشه
آنتی فاشیسم ۲۴ آبان ۱۴۰۳ | ۰۳:۳۶
حکومت فعلی عراق در بسیاری از جنبه های مربوط به کردها تفاوت زیادی با حکومت صدام ندارد. صدام کردها را از کرکوک نسل کشی و اخراج کرد. دولت فعلی عراق هم البته با راه های دیگری همین روش را ادامه می‌دهد.
مهدی ۲۴ آبان ۱۴۰۳ | ۰۷:۴۹
اینم از فدرال سازی ک نسخه کشورای غربیه برای استان های با قومیت مختلف....گول این حرفای قشنگ غربی رو خوردن اشتباهه.مخصوصا تو اسیا.الان جوری شده ک کردا عراق نفت وگاز میفروشن بعد بودجه م میخان از دولت من جا دولت بودم کرکوک و نینوا رو ک میگرفتم کم کم سلیمانیه و اربیلم ب مرور میگرفتم
حامد ۲۴ آبان ۱۴۰۳ | ۱۲:۵۰
عزیز نژادپرست، کرکوک قبل از صدام دارای اکثریت کردی بوده است. ضمنا متن را قبل از نظر دادن بخوانید. قانون اساسی عراق می‌گوید که باید کسانی که در نتیجه اقدامات صدام از شهر خود پاکسازی شده اند به آنجا برگردند که البته دولت‌های عراق تابه حال آن را انجام ندادند که حتی شخصیتی مثل جلال طالبانی هم به آن معترض بود. همین حالا هم رای کردها با وجود ساکن بودن بسیاری از کردهای کرکوک در اقلیم، از مجموع عربها و ترکمانها بیشتر است. ضمنا این نظرات که بسیار لحن و محتوایش شبیه به هم است کاملا نشان می‌دهد که این فرد از وضعیت عراق اصلا اطلاعات و سواد منطقه ای ندارد. کرکوک و نینوا مگر الان تحت دولت اقلیم کردستان اداره می‌شود که آن را پس بگیرند؟
جان؟ ۲۴ آبان ۱۴۰۳ | ۱۳:۳۷
جعلی البته کشور و قوم های جعلی شما هستن نه ملت کورد شما که اصلا سرزمین و تاریخی ندارید
مسی ۲۴ آبان ۱۴۰۳ | ۱۴:۱۷
ذرت
ایرانی ۲۴ آبان ۱۴۰۳ | ۱۵:۳۷
ما نفهمیدیم کردها چه فشاری به این سایبریها آورده اند که انقدر از کردها زورشان می‌گیرد:))) دولت عراق به قانون اساسی خودش عمل نکرده است. شما چرا ماله میکشید؟
مقدم ۲۴ آبان ۱۴۰۳ | ۱۵:۴۷
دوستان چرا هر کشوری کرد دارد آرامش ندارد
پیشوا ۲۴ آبان ۱۴۰۳ | ۲۰:۱۰
تاریخ بیانگر حقایقه چه تلخ ، چه شیرین است کردها و دیگر اقوام بومی با تمدن چندین هزار ساله خود مشت محکمی بر دهان ناآگاهان و نابخران وارد کرده اند
هادی ۲۴ آبان ۱۴۰۳ | ۲۱:۱۰
کوردها خودشان باعث تغییر جمعیتی تورک ها و عرب‌ها هستند.مهمان هستند و خود را صاحب خانه میدانند
ایرانی ۲۵ آبان ۱۴۰۳ | ۰۸:۱۶
حق دارن نگران بشن بیشتر جمعیت کردا بعد از سرشماری قبلی به ایران و اروپا مهاجرت کردن الان جمعیتشون کمتر از عربا و ترکا هست
hasan kandi ۲۵ آبان ۱۴۰۳ | ۰۸:۵۴
مگر میشود داخل یه خاک وکشور دوتا اقلیم باشد پس اگر بفکر نباشند اهل تسنن وشیعه ها وایزدی ها هم خودشون میشن چندتا اقلیم ویواش یواش میان سراغ ایران عراق یکپارچه و ایران قوی یکپارچه
فرهاد ۲۵ آبان ۱۴۰۳ | ۱۳:۲۸
این عزیزی که کامنت می‌گذارد اصلا در باغ نیست. کردهای عراق به ایران مهاجرت کرده اند!؟ پس چطور است سالهاست رشد جمعیت مناطق کردنشین از بقیه مناطق ایران کمتر است؟ لااقل یکبار زحمت بکشید به مناطق کردنشین سفر کنید تا بدانید قضیه کاملا برعکس است. کردستان ایران برای خود کردهای کشور کار ندارد چه برسد به بقیه.
م ۲۶ آبان ۱۴۰۳ | ۱۲:۱۶
در عراق جمعیت ترکمانان عراق بیش از نصف جمعیت کردهای عراق هستند و مناطق کرکوک، تل‌عفر، توزلا، موصل و در اربیل و سلیمانیه و مناطق اقلیم کردستان پراکنده‌اند و دارای حق و حقوق برابر با کردها نیستند و اقلیم ترکمانان تشکیل نداده‌اند و مدام از طرف pkk و گروههای تندرو کرد در مناطق ترکمن نشین بمب‌گذاری و رعب و وحشت ایجاد می‌کنند و باعث تغییر بافت جمعیتی به نفع کردها کرده‌اند. اگردولت عراق بخواهد دمکراسی و حقوق اقوام و ملیت‌های داخل عراق را رعایت و اجرا بکند باید ابتدا ترکمانان را به مناطق خود بازگردانده و در آن مناطق نیز اقلیم ترکمانان عراق ایجاد نماید. کردهها با حمایت دول اروپایی و آمریکا و در آمده‌های نفتی کرکوک و شمال عراق و کمک‌های مرکز اهداف خود را در تجمیع و تشکیل کردها اجرائی کرده‌اند و زیاده خواهی آنها هم همیشه موجب درگیری و بحران در مناطق مورد مناقشه شده است. کردهها اگر به دنبال دمکراسی هستند باید در حمایت از ترکمانان و تعیین حقوق برابر با یک کرد تلاش کنند. متاسفانه دولت مرکزی هم به خاطر ضعف و اختلافات فرقه‌ای و مذهبی دست اکراد را در مناطق شمالی عراق برای اعمال قدرت و تغییر بافت جمعیتی و کوچاندن ترکمانان و اعراب در طی ۳۰ سال باز گذاشته است.
کوروش ۲۶ آبان ۱۴۰۳ | ۱۴:۵۳
چیزی که در حرفهای پانترکیسم دیده نمی‌شود حقیقت است حتی یک ذره. همه آمارها و واقعیات را جعل میکنند. چه کسانی واقعا در عراق بمب گذاری میکنند؟ کردها که همین حالا با وجود اخراج بسیاری از کرکوک در این شهر اکثریت رای را دارند؟ یا ترکمنهای سنی که از تشکیل دهندگان اصلی داعش بودند و همراه داعش به این شهر حمله کردند درحالیکه ارتش عراق از کرکوک فرار کرده بود و کردها به تنهایی شهر را نگه داشتند؟ ترکمنهای کردستان در مجلس کردستان می‌توانند با زبان خودشان حرف بزنند و در دولت کردستان همیشه پست دارند. عراق کدام از این حقها را به آنها میدهد؟ درحالیکه ترکمن‌ها حتی سومین قومیت عراق هم نیستند و آشوریها از آنها بیشتر هستند. مهاجرینی هستند که مثل بقیه قبیله های ترک مهاجر منطقه زندگی پیوسته و متمرکزی ندارند.
ناشناس ۲۷ آبان ۱۴۰۳ | ۰۸:۰۶
ترکها به هر جا کوچ کند ادعا دارند تا زمانی که آنها بیرون نکنید این ادعا نسل‌های بعدی آنها دارند ،حال با جنگ یا با سیاست جمعیتی و اقتصادی
ایرانی ۲۷ آبان ۱۴۰۳ | ۱۷:۱۶
سایبری های ترک در همه مطالب مربوط به کردها تفرت پراکنی میکنند. سرشماری عراق به شما چه ربطی دارد؟
تورک ۲۸ آبان ۱۴۰۳ | ۱۷:۳۳
از ده تا گروه تروریستی بیش از نصفش کرد بوده و هست حالا خودتون قضاوت کنید کی این بین صاحب خانست کی مهاجر کردهایی که اصلا و ابدا در تاریخ حکومتی نداشتند نمیتونند ادعایع حکومت کنند نه در ایران نه در عراق . پانکردها باید برگردند هندوستان تااینا برنگردنند ایرانو و عراق رویه خوش نمیبینند .
ایران دوست ۰۱ آذر ۱۴۰۳ | ۱۶:۲۹
هر وقت اقوامی که بعد از کردها و بعد از آنها آمده اند به مبرا برگشتند کردها هم برمی‌گردند. هر وقت ترکها به آسیای میانه و دشت قپجاق و اعراب به حجاز برگشتند کردها هم‌می‌روند. ولی عجالتا اگر کسی قرار باشد برود کسی است که دیرتر آمده که ترکها هستند. ضمنا خطرناک ترین گروه تروریستی منطقه داعش است که تزکیه آن را ایجاد کرد ۱و کردها نقش اساسی در نابودی آن داشتند. القاعده همین حالا در سوریه با ارتش ترکیه همکاری می‌کند و ترکها افراد وابسته به القاعده را در گروه های مختلف سودی سازماندهی کرده اند. حزب ترکستان هم یکدیگر از این گروه های تروریستی است.
داریوش ۰۲ آذر ۱۴۰۳ | ۱۰:۲۷
این سایبریهای نژادپرست که فقط پشت کیبورد و موبایل شیر هستند، اگر جرات دارند همین حرفها را بروند رو به روی کردها بزنند تا متوجه شان کنند جعلی و تروریست و مهاجر چه کسانی هستند!