مهمترین موضوعات قابل طرح

ایران در اجلاس سران کنفرانس تغییرات اقلیمی باکو چه می‌کند؟

۱۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۲:۰۰ کد : ۲۰۲۹۱۹۶ اقتصاد و انرژی نگاه ایرانی
نویسنده خبر: بهرام امیر احمدیان
بهرام امیراحمدیان در یادداشتی می نویسد: تغییرات اقلیمی اخیر (طوفان در شرق آمریکا و سیل در اسپانیا) نشان می دهد که این تغییرات پدیده هایی بین المللی شده اند. ریزگردهایی که از عراق و شبه جزیره عربستان استانهای غربی و جنوب غربی ایران را تحت تاثیر قرار می دهند، طوفان شن در استان سیستان و بلوچستان، خشک شدنت تالابها و تغییرات اقلیمی دور از انتظار، موضوعاتی منطقه ای و بین المللی است که انتظار می رود در صورت مشارکت، نمایندگان دولت جمهوری اسلامی ایران در این اجلاس بین المللی مطرح شود.
ایران در اجلاس سران کنفرانس تغییرات اقلیمی باکو چه می‌کند؟

دیپلماسی ایرانی: الهام علی اف، رئیس جمهور آذربایجان، از سران کشورها و دولت ها دعوت کرده است تا در اجلاس رهبران جهان برای اقدامات اقلیمی در روزهای سه شنبه، ۱۲ و چهارشنبه، ۱۳ نوامبر ۲۰۲۴، زمانی که بخش اول اجلاس در سطح عالی برای سران کشورها و دولتها برگزار می شود، شرکت کنند.

دعوت از رهبران جهان برای اقدامات اقلیمی درجمهوری آذربایجان درطول «کنفرانس پاریس ۲۹»(۲۹ COP) نشان‌دهنده اهمیت مشارکت رهبران جهان برای تقویت اهداف عالی وامکان اقدام برای کاهش انتشارگازهای گلخانه‌ای،سازگاری باتغییرات آب وهوایی،رسیدگی به ضرر و زیان ناشی از تغیبرات، برای اجراوتبدیل تصمیمات کلیدی مرتبط باآب وهوا به اقدامات مشخص وبرنامه های معتبر برای مقابله باتغییرات آب وهوایی است.

جمهوری آذربایجان با جمعیتی ده میلیون نفری در غرب دریای خزر ودر همسایگی شمال غربی ایران، کشوری ثروتمند از نظر منابع نفت و گاز، شاهد تحولاتی چشمگیر در عرصه اقتصادی است که با سرمایه گذاری کشورهای غربی در منابع نفت وگاز این کشور در دهه نخست قرن ۲۱ موفق به ثبت رشد اقتصادی دو رقمی شد. واقع شدن این کشور در مسیر ارتباطی اروپا به آسیا از طریق «کریدور تراسکا»، نقش ترانزیتی این کشور و ادغام اقتصادی هر چه بیشتر با اقتصاد ترکیه و اتحادیه اروپا را در پی داشته است. این وابستگی بویژه پس از آزاد سازی سرزمین‌های اشغالی قره باغ از سوی ارامنه در سال ۲۰۲۰، جمهوری آذربایجان را در کانون توجه منطقه ای و بین الملل قرار داده است. 

در سال‌های دهه دوم قرن ۲۱ باکو کوشیده بود تا با برگزاری کنفرانس‌های بین الملل و دعوت از شرکت های بین المللی و شخصیت‌های برجسته و صرف هزینه های زیاد نسبت به معرفی کشور به جامعه جهانی اقدام کند که در این راه موفقیت‌هایی کسب کرده است. بنابراین با این ترفند ها هیات حاکمه جمهوری آذربایجان هر نوع انتقاد از نبود دمکراسی و انتخابات آزاد از سوی برخی ناظران بین المللی و منتقدان داخلی را به نحوی آرام کرده است. جمهوری آذربایجان در سال ۲۰۲۳ با تولید ناخالص داخلی(به قیمت جاری) ۴/۷۲ میلیارد دلار(۸ درصد کاهش نسبت به سال قبل)در رتبه ۸۳ بین کشورهای جهان قرار دارد. در همان سال سرانه تولید ناخالص داخلی آن ۷۲۰۰ دلار بوده است (ایران ۴۵۰۰ دلار). 

منابع درآمدی جمهوری آذربایجان از محل صادرات نفت (ایتالیا و رژیم اسرائیل دو شریک عمده مقصد صادراتی جمهوری آذربایجان)، و صادرات گاز تامین می شود. خطوط لوله نفت و گاز این کشور به به ترکیه، و از این طریق به بازاراهای مصرف، جمهوری آذربایجان را ازجنبه های اقتصادی، سیاسی و نظامی قویا وابسته به ترکیه کرده است. جمهوری آذربایجان و کنفرانس سران بیست و نهمین کنفرانس سران در مورد تغییرات آب و هوایی(۲۹ COP) از ۱۱ تا ۲۲ نوامبر ۲۰۲۴ در باکو، آذربایجان برگزار می شود.

زیر برنامه موضوعی این اجلاس بشرح زیر خواهد بود:

•        ۱۱ نوامبرافتتاحیه  اجلاس
•        ۱۲ نوامبر اجلاس اقدامات اقلیمی رهبران جهان
•        ۱۳ نوامبر اجلاس اقدامات اقلیمی رهبران جهان
•        ۱۴ نوامبر امور مالی، سرمایه گذاری و تجارت
•        ۱۵ نوامبر انرژی / صلح، امداد و بهبودی
•        ۱۶ نوامبر علم، فناوری و نوآوری / دیجیتالی شدن
•        ۱۷ نوامبر روز استراحت و بدون برنامه ریزی موضوعی
•        ۱۸ نوامبر سرمایه انسانی / کودکان و جوانان / بهداشت / آموزش
•        ۱۹ نوامبر غذا، کشاورزی و آب
•        ۲۰ نوامبر شهرنشینی / حمل و نقل / گردشگری
•        ۲۱ نوامبر طبیعت و تنوع زیستی / مردم بومی / برابری جنسیتی / اقیانوس ها و مناطق ساحلی
•        مذاکرات نهایی ۲۲ نوامبر

اقدام جهانی اقلیمی

در کنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد در پاریس، COP۲۱، دولت ها توافق کردند که بسیج اقدامات اقلیمی قوی تر و بلندپروازانه تری برای دستیابی به اهداف توافقنامه پاریس به فوریت مورد نیاز است. اقدام باید از سوی دولت ها، شهرها، مناطق، کسب و کارها و سرمایه گذاران انجام شود. هر نقشی در اجرای موثر توافقنامه پاریس صورت گیرد.توافقنامه پاریس به طور رسمی نیاز فوری به افزایش پاسخ جهانی به تغییرات آب و هوایی را تأیید می کند، که از بلند همتی بیشتر دولت ها حمایت می کند. تعهدات همه بازیگران در متن تصمیم توافقنامه پاریس، از جمله تعهداتی که از طریق دستور کار اقدام «لیما-پاریس» آغاز شده است، به رسمیت شناخته شده است.

کنوانسیون چارچوب تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد (UNFCCC)

در کنفرانس تغییرات آب و هوایی سازمان ملل متحد در پاریس(COP۲۱)، دولت ها توافق کردند که بسیج اقدامات اقلیمی قوی تر و بلندپروازانه تر برای دستیابی به اهداف توافقنامه پاریس به فوریت مورد نیاز است. اقدام باید از سوی دولت ها، شهرها، مناطق، کسب و کارها و سرمایه گذاران انجام شود. هر نقشی در اجرای موثر توافقنامه پاریس دارد.توافقنامه پاریس به طور رسمی نیاز فوری به افزایش پاسخ جهانی به تغییرات آب و هوایی را تأیید می کند، که از بلند همتی بیشتر دولت ها حمایت می کند. تعهدات همه بازیگران در متن تصمیم توافقنامه پاریس، از جمله تعهداتی که از طریق دستور کار «اقدام لیما-پاریس» آغاز شده، به رسمیت شناخته شده است .

تاریخچه مشارکت ذینفعان غیر دولتی قبل از ۲۱ COP

نیاز به مشارکت و اقدام توسط همه سطوح جامعه، دولتی و غیر دولتی، در اوایل فرآیند کنوانسیون،که در چارچوب تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد(UNFCCC) شناخته شد - توجه اعضا به مشارکت عمومی، فناوری ها و استفاده از بازارها و مکانیسم ها، تنها چند نمونه از این شناخت است.

با این حال، چند نقطه عطف برجسته وجود دارد که مسیر ذینفعان غیردولتی را به جایگاهی در توافقنامه پاریس مشخص می کند. در سال ۲۰۱۴، بان کی مون، دبیرکل وقت سازمان ملل متحد، با تکیه بر بستری برای اقدامات پیشرفته که در ۱۸ COP در «دوربان»(آفریقای جنوبی) تأسیس شد، رهبران جهان و ذینفعان مختلف آب و هوا را در نیویورک گرد هم آورد تا انگیزه ای برای اقدامات هماهنگ جهانی آب و هوایی ایجاد کنند. چند هفته بعد در ۲۰ COP در «لیما»، دولت ها دستور کار «اقدام لیما-پاریس» را برای نشان دادن تعهد بازیگران غیردولتی و ایجاد ائتلافی از بازیگران در جهت اهداف محدود کردن افزایش دمای جهانی از طریق اقدامات کوتاه مدت و بلند مدت که از یک توافق قانونی جدید حمایت می کنند، ایجاد کردند.

دستور کار شامل بازیگران دولتی و غیردولتی (دولت های ملی، شهرها، مناطق و سایر نهادهای فرعی، سازمان های بین المللی، جامعه مدنی، مردم بومی، زنان، جوانان، موسسات دانشگاهی و همچنین کسب و کارها) بود که به عنوان نهادهای فردی یا مشارکت عمل می کردند. 

هدف آن تسریع اقدامات در دوره قبل از سال ۲۰۲۰ و پس از آن بود. دستور کار اقدام لیما-پاریس با تعهد مشترک رؤسای کنفرانس پاریس (پرو و فرانسه)، دفتر دبیرکل سازمان ملل متحد و دبیرخانه چارچوب تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد، اقدامات اقلیمی را در طول سال ۲۰۱۵ و در پاریس در دسامبر همان سال به طرق مختلف تقویت کرد: بسیج اقدامات جهانی قوی به سمت جوامع کم کربن و تاب آور. حمایت بیشتری از ابتکارات موجود، مانند ابتکاراتی که در اجلاس آب و هوایی دبیرکل در سپتامبر ۲۰۱۴ راه اندازی شد، ارائه کرده و شرکای جدید را بسیج و بستری را برای مشاهده اقدامات، تعهدات و نتایج آنها در آستانهCOP۲۱ فراهم آورد.

تغییرات اقلیمی اخیر (طوفان در شرق آمریکا و سیل در اسپانیا) نشان می دهد که این تغییرات پدیده هایی بین المللی شده اند. ریزگردهایی که از عراق و شبه جزیره عربستان استانهای غربی و جنوب غربی ایران را تحت تاثیر قرار می دهند، طوفان شن در استان سیستان و بلوچستان، خشک شدنت تالابها و تغییرات اقلیمی دور از انتظار، موضوعاتی منطقه ای و بین المللی است که انتظار می رود در صورت مشارکت، نمایندگان دولت جمهوری اسلامی ایران در این اجلاس بین المللی مطرح شود.    

هدف آن تسریع اقدامات در دوره قبل از سال ۲۰۲۰ و پس از آن بود. دستور کار اقدام لیما-پاریس با تعهد مشترک رؤسای کنفرانس پاریس (پرو و فرانسه)، دفتر دبیرکل سازمان ملل متحد و دبیرخانه چارچوب تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد، اقدامات اقلیمی را در طول سال ۲۰۱۵ و در پاریس در دسامبر همان سال به طرق مختلف تقویت کرد: بسیج اقدامات جهانی قوی به سمت جوامع کم کربن و تاب آور. حمایت بیشتری از ابتکارات موجود، مانند ابتکاراتی که در اجلاس آب و هوایی دبیرکل در سپتامبر ۲۰۱۴ راه اندازی شد، ارائه کرده و شرکای جدید را بسیج و بستری را برای مشاهده اقدامات، تعهدات و نتایج آنها در آستانهCOP۲۱ فراهم آورد.تغییرات اقلیمی اخیر(طوفان در شرق آمریکا و سیل در اسپانیا) نشان می دهد که این تغییرات پدیده هایی بین المللی شده اند.

بهرام  امیر احمدیان

نویسنده خبر

استادیار جغرافیای سیاسی، دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران

اطلاعات بیشتر

کلید واژه ها: ایران جمهوری آذربایجان آذربایجان ایران و آذربایجان تغییرات اقلیمی نشست تغییرات اقلیمی نشست تغییرات اقلیمی باکو بهرام امیر احمدیان بحران ریزگردها بحران آب خشکسالی گرم شدن زمین


( ۶ )

نظر شما :

خسرو ۱۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۳:۱۸
امیدواریم با شرکت در این کنفرانس و یادآوری جایگاه ثقیل ایران در منطقه ، میدان به رقبا و دشمنان واگذار نشود حتی از این کنفرانس می‌توان به اقدامات وحشیانه اسرائیل در تخریب محیط زیست و کشتار مردم مظلوم فلسطین اعتراض کرد
ایرانی ۱۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۳:۴۷
مسخره است که این اجلاس در کشوری برگزار می‌شود که به طور دائم در حال آلوده کردن دریای مازندران است.
علی ۱۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۴:۲۴
تظاراست برخلاف بدخواهان کشور که خواهان عدم شرکت رئیس جمهور در اجلاس مذکور هستند آقای پزشکیان با قدرت تمام به آنجا رفته و با نجابت ذاتی که دارد وضعیت اسفناک بین المللی کشور را بهبودبخشد تا این کج فهمان بدانند که با کارهایشان نخواهند توانست کشور را به نابودی بکشانندحتی امیدواریم ایشان با زبان تورکی هم در با روسای جمهور تورکیه وآذربایجان مکالمه کنند.
ناشناس ۱۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۴:۲۸
با خشک کردن دریاچه ارومیه باعث شدید وضعیت بدتر بشه فقط به خاطر مسائل قومیتی
م ۱۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۵:۵۰
برایم جای تعجب بود که آقای امیراحمدیان در این مقاله بر آذربایجان و ترکیه نتاختند. با اینکه ایشان در توهین به ترک‌ها و تحقیر آنها ابایی هم ندارند. از جمله در خبر آنلاین با بیان اینکه کلمه ترک در اجتماع و فرهنگ ما (فارس) دارای بار منفی و یک ضد ارزش است. امیدوارم از گفته خود پشیمان شده و عذر خواهی کرده باشد.
کیخسرو ۱۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۶:۳۰
بعد از آن همه توهین به ملت تورک و شناخته شدن افکار و طرز فکر ایشان (آقای امیراحمدیان) در فضای مجازی و حقیقی ، واقعا" رو میخواهد که باز هم در خصوص آذربایجان تحلیل و مقاله بدهند.
فرهاد ۱۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۶:۴۴
دریاچه ارومیه را در جایگاه نخست خود قومگرایی ترکی در مدیریت آنجا خشک کرد. در سالهای گذشته بارها فعالین و متخصصین ملی به توسعه بی رویه کشاورزی محصولاتی مثل ذرت و توسعه بی رویه باغات سیب هشدار دادند. همچنین به احداث پل برای ارتباط تبریز و ارومیه. جالب است که اکثر محصول سیب هم مازاد است و در نتیجه فاسد می‌شود! تعداد بسیار زیادی سد در اطراف تبریز و ارومیه احداث شد و بخشی دیگر از حقابه دریاچه برای مصرف شهر تبریز انتقال داده شد. هر وقت هم کسی اعتراض کرد گفتند که اینها مانع توسعه ترکها هستند. خوب الان توسعه پیدا کردید دیگر! همین حالا هم آب زاب را باید دوباره انتقال دهند برای دریاچه که واقعا لطف بیهوده ای است که آب شیرین را به شور تبدیل کنند درحالیکه که حقابه دریاچه پیشخور شده است!
خسرو ۱۹ آبان ۱۴۰۳ | ۲۰:۰۲
طبق گزارش سازمان منابع آب ایران ۵۴درصد آب دریاچه اورمیه از استان کردستان تامین می‌شود( و ۲۵درصد از مناطق جنوبی آذربایجان غربی) از وقتی که عشایر کرد دامدار کردستان و آذربایجانغربی شروع به کشاورزی و باغداری کرده اند (یکجانشین شدند و برای تثبیت مالکیت اراضی ملی را تبدیل به مزرعه کرده اند که دولت فعلا عکس العمل نشان نداده است )آب ورودی دریاچه خیلی کمتر شده است یعنی اضافه مصرف آب برای کشاورزی بیش از ۷۵درصد در مناطق کردنشین اتفاق افتاده است البته مردم عادی بدنبال تامین حداقل معاش هستند و تقصیری ندارند
رامیان ۲۰ آبان ۱۴۰۳ | ۰۲:۳۶
همه می دانند که رئیس جمهور رژیم کودک کش و غاصب سرزمین فلسطین در آنجا خواهد بود و گویا با همراهی بیش از صد نفر از صهیونیستها، آنگاه چطور می شود حضور دکتر پژشکیان را در همان جلسه تصور نمود بویژه آنکه اگر صندلیها را بر اساس حروف الفبا نام کشورها بچینند و آندو کنار هم و یا نزدیک هم قرار گیرند و با مشاهده آن تصویر رزمندگان دلیر شیعه لنبنانی، عراقی و یمنی چه حالی خواهند داشت؟! دکتر پژشکیان از ورزشکاران شجاع ما یاد بگیرد که در مسابقات بین المللی از مسابقه با ورزشکاران صیهونیست پرهیز می نمایند!
درپاسخ به رامیان ۲۰ آبان ۱۴۰۳ | ۱۰:۳۷
البته اینکه اسرائیل کودک کش و ضد اسلام است برای همه مشخص است و لعنت بر آنها باد ولی باید جناب رامیان این را بگوییم که ما هم نخست وزیر ارمنستان را که قاتل شیعیان آذربایجان می باشد و در جنگ اول قره باغ نسل کشی کرده اند در تهران در آغوش کشیده و در حال حاضر بر طبل همکاری و کمک به ارامنه قاتل شیعیان می کوبیم بهتر است موقع نظر دادن تمام جوانب را در نظر بگیریم و منصف باشیم خود ارامنه هم با اسرائیل رابطه دارند
آبتین ۲۰ آبان ۱۴۰۳ | ۱۴:۲۵
باز هم جعلیات پانترکی که توسط یک فرد با اسامی مختلف منتشر می‌شود. در حوزه آبریز دریاچه ارومیه ۲۳ سد بزرگ وجود دارد که هیچکدام در استان کردستان نیست! این را دیگر هر کسی میتواند جست و جو کند. درحالیکه حجم عظیمی از آب دریاچه ارومیه از کردستان سرچشمه می‌گیرد. دقیقاً در کدام نقطه کردستان کشاورزی توسعه پیدا کرده است که مانند انبار کردن سیب در اطراف جاده ها از نبود مشتری عیان باشد؟ شما پانترکهای مهاجر دشت چپچاق جز ویرانی چیز دیگری نیاموخته اید. همین آب آشامیدنی شهر تبریز را هم از لطف کردها دارید که آب سرچشمه گرفته از کردستان را که به دریاچه می‌ریخت به تبریز انتقال دادید. بعد جالب است که از وحشی گری اسراییل صحبت میکنند درحالی که اربابشان علیف هر روز به نتانیاهو در حال تبریک گفتن است و وحشی گری اسراییل با تکیه بر نفت و گاز باکو انجام می‌شود. جدیدا هم که ارباب دیگرشان اردوغان لو رفته که با کشتی‌های اسرائیلی تجارت مخفیانه دارد و حتی نظامیان ترک با ارتش اسرائیل رابطه نزدیک دارند. درحالیکه اردوغان به طور نمایشی علیه اسرائیل عربده می‌کشد!
رضا ۲۰ آبان ۱۴۰۳ | ۲۱:۴۸
حضورهای کشورهای رو به رشد با روابط بین المللی قوی در اطراف ایران به نفع ما نیز خواهد شد.
به فرهاد ۲۰ آبان ۱۴۰۳ | ۲۲:۵۲
عجب!!!! پس مملکت ایران سیستم فدرال یا فدراسیون دارد که مسوولین ایالتی و مردم خود ایالت مسوولیت همه امور ایالت را بر عهده دارند!!!! پانفارس و قومگرایی پانفارسی همین است، ویران‌ می‌کند، بهشت آذربایجان را عمداً به زمین سوخته تبدیل می‌کند و با فرافکنی و وقاحت بی‌نظیر مسوولیت را بر عهده قوم‌گرایی ترکی می‌اندازد!!!! حالا در قضیه خشکاندن دریاچه اورمیه مقوله تورکی و هویت تورکی را در کجا باید در کجا دید، چیزی است که شیادی و وقاحت پانفارسیزم به آن متوسل می‌شود. دریاچه اورمیه را سیستم مرکزگرای تهران با طرح و به دلایل بسیار واضح و کاملاً عمدی خشکاند. به بهانه احداث جاده هزاران تن سنگ و خاک را به وسط دریاچه ریختند و با یک پل مسخره و تحقیرآمیز با تکنولوژی قرن ۱۹ (که همین پل اگر در فارسستان بود با آخرین تکنولوژی و به صورت کابلی با دهنه بسیار بزرگ احداث می‌گردید) دریاچه را به دو قسمت تقسیم کردند..... یک دهه به هشدارها و اعتراضات مردم آذربایجان دهن‌کجی کردید و بعد از خشکاندن دریاچه هیچ قدمی برای احیای آن برداشته نشد. حتی بودجه‌ای را که سازمان ملل و ممالک دیگر از جمله ژاپن برای این دریاچه اختصاص دادند، را تماماً خوردید و دزدید و بردید و به احتمال بسیار بالا به طرح‌های انتقال آب به فارسستان اختصاص دادید. دشمنی وقیحانه و شارلاتانیزم شماها با آذربایجان همیشه بوده و خواهد بود.
خسرو ۲۱ آبان ۱۴۰۳ | ۱۳:۰۵
پانکرد بی سوادی که می گوید در استان کردستان سدی وجود ندارد بهتر است سایت آب منطقه‌ای استان کردستان را ببیند چهار سد بزرگ و دهها آببند متوسط و کوچک وجود دارند در ضمن مقایسه نقشه های هوایی سال ۱۳۶۵ و حال حاضر نشان می‌دهد که سطح زیر کشت در استان کردستان و مناطق کرد نشین جنوب غربی آذربایجان غربی حدود ده برابر شده است کوههای سردشت تبدیل به باغ انگور سیاه شده و سقز و بانه و... تولید انواع محصولات کشاورزی و دامداری بیش از اورمیه و نقده و میاندوآب و... دارد تاکید می کنم مردم عادی مقصر نیستند مهاجران کرد عراقی که بعد از انقلاب در مناطق جنوب غربی آذربایجان غربی و بیجار و قروه ساکن شدند برای امرار معاش راهی جز قاچاق و کشاورزی در اراضی ملی ندارند
حامد ۲۱ آبان ۱۴۰۳ | ۱۵:۱۱
این نشست باید تحریم شود. اسرائیلی‌ها خودشان اعتراف کرده اند که از باکو برای حمله به ایران کمک گرفته اند. همین که رابطه ایران با باکو برقرار است خیلی عجیب است.
ایران دوست ۲۲ آبان ۱۴۰۳ | ۰۶:۰۱
یادمان نرفته که مدیران تک قومیتی در استانی که نصفش از اقوام دیگر است با شعارهای توسعه آذربایجان چطور کشاورزی و صنایع آب بر ایجاد کردند. مگر می‌شود درجایی مثل ارومیه ذرت کاشت و مشکلی ایجاد نشود؟ حالا ولی عده ای مواجب بگیر از ترکیه و باکو قضیه را برعکس می‌خواهند جلوه دهند که عده ای پان فارس در تهران دریاچه را خشک کردند!!! جالب است که تعداد بسیار زیادی از مسئولین کشوری ترک هستند و بودند از جمله وزیران نیرویی که درگیر مساله بودند. آقای چیتچیان متولد تبریز و آقای فتاح متولد ارومیه بودند! دریغ که این جریان مسموم پانترکیسم ترکیبی از بیسوادی و بیشعوری است و کلا هیچ واقعیتی را قبول ندارند. تنها می‌توانند توهین و نفرت پراکنی کنند و مسئولیت هیچ کدام از اقدامات شان را نمی‌پذیرند.
ایران دوست ۲۲ آبان ۱۴۰۳ | ۰۶:۰۹
کردها حداقل چند هزار سال زودتر از شما ترکها در ایران ساکن بوده اند. برو از باستان شناسان ترک ترکیه بپرس. البته مواظب باش به خاطر شیعه و صفوی بودن کتک نخوری مهمت جون ملقب به خسرو! کردهای عراق بیایند و کردستان عراق با آن‌همه امکانات را رها کنند و به جایی مهاجرت کنند که شما آب صد سال دیگرش هم در کشاورزی مصرف کرده اید !؟ برعکس را میگفتی شاید خنده دار نبود :))) راستی ارس هم کردها کم آب کردند؟ دجله و فرات چه که گرد خاکش وارد ایران میشود؟ چیزی به اسم نهضت سدسازی ترکیه به گوشت خورده یا نمی‌خواهی بشنوی؟‌ چرا یک آمار از تعداد سدهای اطراف دریاچه نمی‌دهی تا بدانیم شماها هم سواد دارید؟ از آن مدیرانی که تجارت ذرت ذرت در ارومیه می‌کردند چه خبر؟ کجا هستند الان؟
آریوبرزن ۲۲ آبان ۱۴۰۳ | ۰۹:۰۱
شماهایی که حتی اسامی رسمی کشور مثل ارومیه و آذربایجان را هم جعل میکنید، از پان فارس بودن مدیران دخیل در خشک سالی دریاچه میگویید؟ بعد پان فارسها چطوری بودجه دادند به شما که آب زاب کردها را به دریاچه آب شور منتقل کنید؟ اگر مدیریت انجا بر اساس قوم و قبیله نبوده، چطوری همه سهم آب و سدها متعلق به یک قوم عزیز و دردانه است؟ بعد شمایی که از فدرالیسم صحبت میکنید، در آن دوران سد سازی و توسعه بی رویه باغ و کشاورزی می‌شود نام یک مسئول غیر ترک در آنجا را نام ببرید؟
خسرو ۲۲ آبان ۱۴۰۳ | ۱۲:۰۸
دروغگوی بزرگ ( ایراندوست قلابی) به کاهدان زد در اورمیه ذرت کاشت نمی شود لااقل در ده ردیف اول تولیدات کشاورزی منطقه نیست در ثانی بهتر است شما پانکرد بی سواد ، اطلاعات سدهای اطراف دریاچه را بگیری به جهت حجم ، سدها بعد از انقلاب کمی زیاد شده است ولی تاریخ مهاجرت عشایر کردی به منطقه بعد از حمله نادرشاه به هند است که ۲۸۰ سال قبل است مگر عده ای که توسط معاویه بعنوان مزدور آورده شده بود ( حدیث مشهور امام صادق در مورد آنهاست) ولی کی آمدن کردها به ایران مهم نیست چون در حال حاضر در سازندگی کشور موثرندو نیروی کار کشاورزی و ساختمانی را تامین می‌کنند و هموطن مان هستند
ایرانی ۲۲ آبان ۱۴۰۳ | ۱۳:۱۲
وقتی دروغ گفتن بدون هزینه باشد، نتیجه اش همین اراجیف تجزیه طلبهای ترک می‌شود که بدون هیچ نگرانی دروغ پراکنی میکنند. پانترکها همه می‌دانند که همه اقوام آریایی قبل از شما به ایران آمده اند. دریاچه ارومیه نتیجه عملکرد مدیریت قومی خودتان بود. این شما بودید که گفتید در جنگ قره باغ باید طرف علیف ایستاد ولی وقتی فردای جنگ اموال ایران را مصادره کرد همه شما در افق محو شدید. بله وقتی دروغ می‌گویند و منافع ملی ایران را به مسخره گرفته اند ولی هزینه ای نمی‌دهند، نتیجه همین اراجیف می‌شود که اینجا می‌بینید. حتی یک فکت هم ارائه نمی‌دهند.
داریوش ۲۲ آبان ۱۴۰۳ | ۲۳:۲۴
از بس جریان صهیونیستی_فاشیستی پانترکیسم جعل واقعیت کرده است که خودشان هم این جعلیات را باورشان شده است‌. شما که میگفتید کردها در زمان صدام به ایران آمده اند؟ الان شد زمان نادرشاه؟ می‌شود برای یک بار هم که شده متمدن شوید و تاریخ اقوام ایرانی و آریایی را بخوانید؟ البته می‌دانیم که برایتان سخت است چون با سواد بیگانه هستید. بعید می‌دانم این پانترکها اصلا ایرانی باشند. اینها مزد مبگیرند که تفرقه افکنی کنند و مدام هم از واقعیات و آمار فرار میکنند چون دستشان خالی از حقیقت است. لطفا از ایران هم صحبت نکنید. همین شماها هستید که پلاکاردهای ضدایرانی و ضد خلیج فارس بلند میکنید و علیه اینها شعار می‌دهید. اینها را فراموش نکرده ایم.