آیا چیزی عوض شده است؟
آشتیکنان حماس و عربستان
نویسنده: نادر الصفدی
دیپلماسی ایرانی: راز این است؛ عربستان سعودی و حماس و از سرگیری غافلگیرکننده روابط بعد از اختلافات و بحرانها به نظر می رسد آغاز شده است. آیا دوران سیاه تمام شده است؟ در این میان نقش ایران چیست؟ آیا تهران نقشی در این بهبود روابط داشته است؟ بهای این رابطه چیست و خطاکار کیست؟ تحولات و تغییرات مهمی که مشخصات جدید منطقه را تعیین میکند، تصویری با هزاران معنی به ما می دهد که شبکههای اجتماعی را زیرو رو کرده، تحولاتی که قهرمانش اسماعیل هنیه است.
پس از این که روابط میان جنبش حماس و کشور پادشاهی عربستان سعودی در پرتنشترین و بدترین مراحل خود به سر میبرد تا جایی که بسیاری دشواری عبور از آن یا پیدا کردن راه حل را پیش بینی کردند، ابرهای تیره به صورت تدریجی و غافلگیرکننده شروع به پراکنده شدن کرد.
در این راستا تصویری از رهبران عالی رتبه جنبش حماس در عربستان و در حال آماده شدن برای ادای مناسک حج منتشر شد. بسیاری این مسئله را آغاز دوره جدیدی در روابط در آینده دانستند که احتمالا در سایه نزدیکی اخیر تهران و ریاض کلمه رمز آن به ایران تعلق دارد.
عربستان سعودی روابط خوبی با حماس داشت؛ اما وارد مرحله سردی و سپس قطعی در سالهای اخیر شد.
در این راستا مصطفی الصواف، نویسنده و تحلیلگر سیاسی گفت که سفر کنونی هیئت حماس به عربستان سعودی و ادای مراسم حج، تلاشی از سوی حماس و عربستان سعودی برای ازسرگیری روابط و تقویت سفر قبلی این جنبش به عربستان سعودی است. الصواف طی سخنانی گفت به نظر میرسد روابط میان دو طرف در مسیر صحیحی حرکت میکند و در چارچوب تفاهمهایی غیرعلنی و بخشی از روابط نزدیک دو طرف است. الصواف توضیح داد ازسرگیری روابط میان عربستان و ایران تاثیر روشنی داشته و به صورت مثبت بر روابط عربستان و حماس انعکاس یافته است. وی به نشانههای مثبت در این زمینه مانند سفر حماس و ادای مناسک حج و آزادسازی بازداشتیهای فلسطینی اشاره و پیش بینی کرد در آینده اتفاقات غافلگیرکنندهای در روابط دو طرف رخ دهد و دیدارهای مشترک صمیمانهتری صورت گیرد. الصواف درخصوص روابط خارجی جنبش حماس گفت که این جنبش در حال اتخاذ سیاست گشایش و اصلاح روابط با تمامی طرفهاست و در این راستا دستاوردهایی محقق ساخته است. الصواف گفت این دستاوردها در مراحله اولیه خود قرار دارد و نیازمند تلاش بیشتر برای تقویت روابط میان جنبش حماس و کشورهای عربی و دیگر کشورها در سطح بین المللی است.
منبع: رای الیوم / تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
نظر شما :