حمله ای که بی پاسخ نمی ماند
اوکراین و اسرائیل، هر دو در مظان اتهام
نویسنده: ماریانا بلنکایا
دیپلماسی ایرانی: آنتونی بلینکن یک روز پس از حمله هواپیمای بدون سرنشین ناشناس به تاسیسات نظامی در ایران، وارد خاورمیانه شد. تهران هنوز رسما کسی را مقصر این حمله معرفی نکرده است، اما رسانه ها پیش از این سه روایت را شنیده اند که چه کسی می تواند، پشت این عملیات باشد. از جمله، سازمان دهندگان احتمالی این حمله می توان به اسرائیل، امریکا و اوکراین اشاره کرد. روز دوشنبه، کاردار اوکراین در تهران به وزارت امور خارجه ایران احضار شد.
بلینکن روز دوشنبه موفق شد، با عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهوری مصر دیدار و با همتای مصری خود، سامح شکری، گفت وگو کند و سپس به اسرائیل پرواز کند. بنیامین نتانیاهو، الی کوهن و اسحاق هرتزوگ از قبل در آنجا منتظر او بودند که وزیر امور خارجه حتی قبل از ترک واشنگتن به آنها قول حمایت بی دریغ امریکا در مسائل امنیتی، به ویژه در برابر تهدیدهای ایران را داده بود.
در بیت المقدس، بلینکن در دیدار با نتانیاهو، علاوه بر مساله فلسطین و اسرائیل، به طور غیرعادی به دستور کار داخلی اسرائیل، انشعاب در جامعه اسرائیل حول طرح های دولت جدید برای اصلاح قوانین حقوقی توجه زیادی کرد. سیستمی که توسط دولت جو بایدن به عنوان تهدیدی برای دموکراسی تلقی می شود. البته، موضوع ایران نیز وجود داشت که موضوع سنتی دیدارهای امریکایی و اسرائیلی است. در اینجا، بر خلاف سایر مسائل، شباهت های زیادی میان دولت نتانیاهو و دولت بایدن وجود دارد، اما تفاوت های ظریف باقی مانده است.
گفتنی است که امریکا بارها ایران را به تهیه پهپاد به روسیه برای استفاده در خصومت ها در اوکراین متهم کرده که هم از سوی مقامات روسیه و هم از سوی مقامات ایرانی رد شده است. افزون بر آن، امریکا نسبت به برنامه های ایران برای خرید تسلیحات روسی از جمله سیستم های ضد موشکی و جت های جنگنده محتاط است. وزیر امور خارجه امریکا این موضوع را در بیت المقدس تکرار کرد و خاطرنشان کرد که با توجه به آسیب هایی که هواپیماهای بدون سرنشین به اوکراین وارد می کنند، لازم است نیازهای کییف را برآورده کرد. گفتنی است که این یک اشاره پنهان به اسرائیل بود که طرف اوکراینی تاکنون به طور ناموفق برای تامین تجهیزات دفاعی درخواست کرده است. کی یف امیدوار بود که دخالت ایران در مناقشه اوکراین، اسرائیلی ها را به سمت همکاری نظامی سوق دهد. اما تاکنون این اتفاق نیفتاده است. دولت نتانیاهو که در پایان دسامبر سوگند یاد کرد، در این موضوع حتی از دولت های قبلی خود محتاط تر است. در بخش علنی دیدار با بنیامین نتانیاهو، وزیر امور خارجه امریکا با احتیاط از موضوع اوکراین و موضوع همکاری نظامی ایران و روسیه پرهیز کرد، هرچند این موضوع برای اسرائیلی ها بسیار نگران کننده است.
یوهان کراوچنکو، کاردار اوکراین در تهران، روز دوشنبه به وزارت امور خارجه ایران احضار شد. این اتفاق پس از آن رخ داد که میخایلو پودولیاک، یکی از مشاوران دفتر رئیس جمهوری اوکراین، درباره حمله پهپادی در توییتر اظهار نظر کرد. او نوشت: «اوکراین به شما هشدار داد». ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، اظهارات پودولیاک را مشکوک خواند و خواستار توضیح از کییف شد. در این میان، این دیپلمات تاکید کرد که ایران حق مشروع انجام اقدامات تلافی جویانه علیه طرف هایی را که در اقدامات مغایر با قوانین بین المللی شرکت کرده اند، محفوظ می دارد.
به طور رسمی، ایران هنوز مسئولیت حمله در اصفهان را بر عهده هیچ یک از طرفین قرار نداده است. همزمان، رسانه های امریکایی به نقل از منابع معتبر مدعی هستند که موساد پشت این عملیات نظامی است. شبکه تلویزیونی العربیه مدعی شد که امریکا و کشور دیگری در این عملیات شرکت داشته اند و خاطرنشان کردند که این موضوع درباره اسرائیل نیست. واشنگتن هر گونه دخالت در عملیات نظامی را رد می کند. و پس از اظهارات آقای پودولیاک، نسخه جدیدی ظاهر شد. یک منبع ارشد در تهران گفت که اوکراین یکی از مقصران احتمالی است.
منبع: کامرسانت (سوریه) / تحریریه دیپلماسی ایرانی
نظر شما :