واشنگتن در قبال تهران چه هدفی را دنبال می کند؟
شرکت های اروپایی بزرگ ترین بازنده تحریم های ایران
دیپلماسی ایرانی: ایالات متحده هفته گذشته اولین دور تحریم های اقتصادی علیه ایران را به اجرا درآورد که پس از تصمیم دونالد ترامپ به خروج از توافق هسته ای، اقدامی قابل پیش بینی بود. دور دوم تحریم ها هم علیه صنعت نفت و گاز ایران در ماه نوامبر اجرایی می شوند. اما سوال این است که واشنگتن از این رویکرد خود در برابر تهران دقیقا چه هدفی را دنبال می کند؟
ترامپ 7 اوت در تویتی نوشت که اعمال مجدد تحریم ها به این معناست که هر کسی با ایران تجارت داشته باشد، هیچ تجارتی با ایالات متحده نخواهد داشت.
اتحادیه اروپا در تلاش برای حمایت از شرکت های اروپایی در برابر تحریم های ایالات متحده، اقدامی غیرمتعارف انجام داده و از قانون انسداد استفاده کرده است. با این حال، شرکت های خودروسازی، تولیدکنندگان دارو و فعلان در بسیاری از صنایع دیگر در حال ترک ایران هستند. پتی کولهان، خبرنگار الجزیره در واشنگتن گفت: «اگر شرکتی در حال تجارت با ایالات متحده باشد و آن گاه با ایران تجارت کند، آمریکا می تواند آن شرکت را از بازار خود که از نظر اقتصادی اهمیت بیشتری دارد، حذف کند. مقامات ایالات متحده می گویند که شرایط را با دقت بسیار زیر نظر خواهند داشت و تحریم ها را با شدت عمل به اجرا خواهند گذاشت.»
آندرس شوایتزر، مدیر عامل شرکت مدیریت سرمایه آرجان گفت که چین، هند و ترکیه گفته اند قصد قطع کامل همکاری با ایران را ندارند و از این رو، بیشترین عواقب تحریم ها را شرکت های اروپایی متحمل می شوند: «تحریم ها به شدت به اقتصاد ایران آسیب خواهند رساند. به آن تجارت هایی که با بیشترین مخاطره قرارگیری در معرض آسیب های تحریم های آمریکا قرار دارند، توصیه شده که ایران را ترک کنند. پس مساله واقعا بستگی به میزان فعالیت شرکت ها در اقتصاد آمریکا دارد. اگر شرکتی ارتباطی با آمریکا نداشته باشد، ایران برایش یک فرصت است. اما اگر در ارتباط با ایالات متحده باشد، آن گاه تجارت با ایران برایش به یک مخاطره جدی تبدیل می شود.»
شوایتزر افزود: «آسیب های تحریم ها به اقتصاد ایران مشهود است. ارزش ریال به شدت کاهش یافته که تنها در نتیجه تحریم ها نبوده و به عملکرد بانک مرکزی در رابطه با مبادلات ارزی نیز مربوط می شود. آنها سعی می کنند این شرایط را تحت کنترل درآورند؛ نرخ بیکاری بالاست؛ شرکت های خارجی در حال ترک ایران هستند و از این رو شرایط اقتصادی و روحیه عمومی خوب نیست.»
جان بولتون، مشاور امنیت ملی ایالات متحده چندی پیش به فاکس نیوز گفته بود: «این سیاست برای تغییر نظام نیست، اما به طور قطع می خواهیم بیشترین فشار را به دولت ایران بیاوریم. و هدف تنها این نیست که به میز مذاکره باز گردیم و تلاش کنیم توافقی را رفع و رجوع کنیم که فقط به جنبه تسلیحات هسته ای می پردازد و قابل اصلاح نیست. می خواهیم شاهد عقب نشینی گسترده تر ایران از حمایت از تروریسم بین المللی، فعالیت های متخاصم نظامی در خاورمیانه و برنامه های مرتبط با تسلیحات هسته ای و موشک های بالستیک باشیم.»
ترامپ هم از زمان کمپین های انتخاباتی تا کنون بارها در انتقاد از برجام گفته که این توافق تنها جنبه ممانعت از دستیابی ایران به تسلیحات هسته ای، آن هم به طور موقت، را پوشش می دهد و دولت او به دنبال توافقی است که با تغییر رفتار دولت ایران در قبال ملت این کشور و همچنین در رابطه با کشورهای منطقه همراه باشد.
منبع: الجزیره / مترجم: طلا تسلیمی
نظر شما :