شست و دومین بخش از سلسله یادداشت‌های جدید سرکیس نعوم:

اوضاع سیاسی و امنیتی مصر خوب نیست

۲۳ آذر ۱۳۹۵ | ۱۵:۳۰ کد : ۱۹۶۵۳۹۹ اخبار اصلی خاورمیانه
نویسنده خبر: على موسوى خلخالى
مصر امروز با سختی‌های اقتصادی و امنیتی روبه‌رو است. از نبود گردشگر رنج می‌برد. اما تا اندازه معقولی در مقایسه با دیگر کشورهای عربی از امنیت برخوردار است.
اوضاع سیاسی و امنیتی مصر خوب نیست

دیپلماسی ایرانی: برای ششمین سال است که دیپلماسی ایرانی یادداشت های سرکیس نعوم را که در پی دیدارش با مقام های فعلی و سابق امریکایی نوشته است، منتشر می کند. امسال نیز بر اساس همان رویه دیپلماسی ایرانی تلاش دارد این یادداشت ها را ترجمه و منتشر کند. با این تفاوت که از لحاظ زمانی تلاش می شود نزدیک تر به زمان انتشار آن در روزنامه مرجع یعنی روزنامه النهار باشد و کاربردی ترین آنها در این جا انتخاب و منتشر شود. اهمیت این یادداشت ها در این است که به روز هستند و مطابق با تحولات جاری در منطقه تهیه شده اند و در آنها نکاتی مشاهده می شود که برای خوانندگان می تواند جذاب باشند. در این جا قسمت شست و دوم آن را می خوانید:

در ابتدای دیدارم با یکی از مسئولانی که در اداره سوم کاخ سفید اوضاع مصر را دنبال می کند، از او پرسیدم: وضعیت امروز مصر را چگونه توصیف می کنی؟ جواب داد: «مصر امروز با سختی های اقتصادی و امنیتی روبه رو است. از نبود گردشگر رنج می برد. اما تا اندازه معقولی در مقایسه با دیگر کشورهای عربی از امنیت برخوردار است. عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهوری مصر هیچ طرح جامعی برای حل اوضاع مصر ندارد. بر این باور است که پروژه های بزرگ مثل توسعه کانال سوئز و ایجاد قاهره دوم (ساحت قاهره جدید) یا دیگر پروژه ها باعث به چرخش افتادن پول می شود و ده ها هزار کار ایجاد می کند. اما چنین اتفاقی نمی افتد. کانال توسعه یافت و برای آن هم جشنی به پا شد اما کار تا همین جا تمام شد. انتقال پایتخت که اصلا شروع نشده است. توصیه هایی می شود که ارزش واحد پولی مصر کم شود. اما سیسی رد می کند چرا که می ترسد باعث خشم مردم شود. در بازار سیاه هر دلار امریکا بالای 9 پوند مصری است اما قیمت رسمی آن 6 پوند است. در توجیه مخالفت خود می گوید که بیم آن می رود که مشکلات بسیاری به وجود آید. اگر در انجام آن تاخیر کند سختی هایی که با آن مواجه خواهد شد خیلی خیلی بیشتر خواهد شد. ما هم همین را به او توصیه کردیم. اما او رد کرده است و نمی خواهد کاری کند که خشم مردم یا ملت را موجب شود و باعث شود که به خیابان ها بیایند به خصوص حالا که به آمدن به خیابان عادت کرده اند. ببین مردم خشمگین با پلیسی که یک جوان را کشت چه کردند، چه اتفاقی به خاطر آن پزشک افتاد. خودش فرزند نهاد نظامی است و به تنهایی به آن اعتماد دارد. برای همین خیلی چیزهای بزرگ را به ارتش واگذار کرده است.»

پرسیدم: «آیا باور داری که طرح مشخصی دارد؟ رئیس فقید، جمال عبدالناصر طرحی ارائه داد و سپس آن را تغییر داد شاید هم دیگران آن را تغییر دادند.»

جواب داد: «نه. هیچ طرحی ندارد. طرح او اتکا به ارتش است. البته محبوبیت او در مقایسه با روزی که در پی "انقلاب 30 ژوئن" قدرت را به دست گرفت و کمی بعد از آن که خیلی بالا بود، کم شده است. اما نسبت آن همچنان معقول است با وجود این که سقوط شدیدی داشته است. بنابراین وضعیت سیاسی در ثبات است و در وضعیت فعلی هیچ خطری متوجه او نیست. اما در آینده متوسط یا دور هیچ کس نمی تواند چیزی را پیش بینی کند شاید مشکلاتی برای او و مصر به وجود آید.»

نظر دادم: «این درباره ثبات اوست، درباره ثبات مصر چطور؟ آیا وضعیت آن هم ثابت خواهد ماند؟ آیا نگرانی ای نسبت به آن چه در سینا نسبت به تروریسم می گذرد و همچنین مرزهای باز با لیبی و سودان وجود دارد؟ در سینا همچنان "داعش" و "بیت المقدس" فعال هستند و کارهای تروریستی خود را دنبال می کنند با وجود آن که "دیوارها" ساخته اند و خانه ها را ویران کرده اند.»

جواب داد: «البته تروریسم در سینا ادامه دارد و جنگ نیروهای مسلح مصر هم ادامه دارد با وجود این که قربانیان بسیاری داشته و عملیات افزایش یافته است. بر اساس برآورد ما وضعیت سینا مهار شده یا در حال مهار شدن است، استمرار خشونت در آن زیاد تاثیری بر اوضاع خارج از سینا و داخل مصر نمی گذارد. آن چه بر داخل مصر تاثیر می گذارد، خصوصا در مصر سفلی (Lower Egypt) اوضاع لیبی و مرزهای باز با آن است.»

پرسیدم: «آیا اعتقاد داری که سیسی به جنگ در لیبی یا حداقل در بنغازی برای حمایت از کشورش فکر می کند؟»

جواب داد: «شاید به این مساله فکر کند اما اجرای آن آسان نیست. وضعیت اقتصادی سختی دارد. لیبیایی ها دخالت خارجی به خصوص عربی و بالاخص مصری را دوست ندارند. تعاملی میان مصر با ژنرال لیبیایی، حفتر وجود دارد، این پاسخ سوال تو را می دهد. اما همکاری به معنای "وفاداری و دوستی" مصر و سیسی یا مردان مصری نیست. حفتر نسبت به مصر اغماض دارد. یا چشم هایشان را در برابر آنها بسته است. حفتر با هوشیاری به مصر می نگرد و مصر هم با هوشیاری آن را زیر نظر دارد. اما جنگ مصر در بنغازی یا لیبی اصلا مد نظر سیسی نیست و به نظر ما تنها در شرایط خاصی ممکن است چنین اتفاقی بیفتد که چنین شرایطی الآن به وجود نیامده است.»

پرسیدم: «آیا فکر نمی کنی اخوان المسلمین هم خطری برای داخل مصر باشند؟ سیسی ده ها هزار نفر از آنها را زندانی کرد و بعد وعده آزادی بعضی از آنها را داد اما آزاد نکرد، وعده داد که گشایشی برای اسلام گرایان غیر اخوانی ایجاد کند که آن کار را هم نکرد، و او همچنان به تعامل با آنها با مثابه این که تروریست هستند ادامه می دهد خصوصا با جوانان آنها؟»

جواب داد: «ما از زاویه ای که تو الآن شرح دادی، باید یک کار عملی و موفقیت آمیز برای مبارزه با تروریسم انجام دهیم برای این که تروریسم به یک پدیده فراگیر مردمی تبدیل نشود.»

پرسیدم: «نظرت درباره روابط مصر و امریکا چیست؟ گفته می شود میان آنها بر سر مسلح کردن ارتش مصر و قضایای دیگر اختلافاتی پیش آمده است. آیا ممکن است سیسی در صورت بروز اختلاف با واشنگتن به سراغ مسکو برود؟»

جواب داد: «روابط خوب بلکه عالی است. اما اختلافاتی وجود دارد که آن هم طبیعی است.»

ادامه دارد...

على موسوى خلخالى

نویسنده خبر

مترجم، روزنامه نگار و معاون سردبیر دیپلماسی ایرانی.

اطلاعات بیشتر

کلید واژه ها: سلسله یادداشت های جدید سرکیس نعوم


( ۹ )

نظر شما :