با هدف جلب اعتماد بین المللی

کردها با روسیه و آمریکا در سوریه همکاری می‌کنند

۱۰ تیر ۱۳۹۵ | ۰۰:۳۰ کد : ۱۹۶۰۵۴۵ اخبار اصلی آسیا و آفریقا
صحبت درباره همکاری کردها با کرملین نگرانی هایی را ایجاد کرده،‌ به ویژه برای ایالات متحده که کردها را مسلح کرده است
کردها با روسیه و آمریکا در سوریه همکاری می‌کنند

دیپلماسی ایرانی: با وجودی که کردهای سوریه همواره با حکومت های حاکم بر این کشور سر ناسازگاری داشتند اما از زمانی که ناآرامی های سوریه در 2011 آغاز شد وارد رویارویی مستقیم با رژیم بشار اسد نشدند. نیروهای بشار اسد هم مناطقی که کردهای سوریه ساکن بودند را بمباران نکردند.  

اعضای کرد یگان های مدافع خلق (YPG)، که متهم هستند ایدئولوژی حزب کارگران کردستان (PKK) را پذیرفته اند، پس از جنگ کوبانی در سال 2014 تلاش کرده اند تا اعتماد جامعه جهانی را جلب کنند. این تلاش منجر به ایجاد یک اجماع بین المللی در حمایت از این گروه در مبارزه با داعش شد، اجماعی که ایالات متحده و ناتو را نیز شامل می شود. با این حال، مخالفان سوری کردها را به شراکت و همکاری با روسیه و از آن طریق با دولت بشار اسد متهم می کنند. روسیه ای که در حال حاضر مناطق مختلفی در سوریه را بمباران می کند. بثینه شعبان، مشاور سیاسی و رسانه ای دولت سوریه، با انتشار بیانیه ای در بیستم فوریه گفت که کردها بر اساس توافق روسیه با دولت بشار اسد همکاری می کنند.

موسسه "واشنگتن برای سیاست خاور نزدیک" هم اکتبر مقاله ای را به قلم فابریک بالانچه منتشر کرد و در آن هشدار داد، در صورتی که ترکیه و ایالات متحده همچنان مانع از وحدت قلمروها کردها از جمله در عفرین و کوبانی شوند، حزب ملی گرای کرد اتحادیه دموکراتیک (PYD)  که مورد حمایت امریکا است، از همکاری با دمشق و مسکو در شمال سوریه هیچ ابایی ندارد. 

صحبت درباره همکاری کردها با کرملین نگرانی هایی را ایجاد کرده، به ویژه برای ایالات متحده که کردها را مسلح کرده است. همچنین همکاری احتمالی کردها و روسیه ترکیه را نگران کرده که نفوذ کردها در نزدیکی مرزهای خود با سوریه بیشتر شود. این نگرانی ها در اکتبر بیش از پیش بالا گرفت، زمانی که مسکو اعلام کرد که آماده همکاری با هر گروهی است که در سوریه بر علیه داعش می جنگند. در همین زمان بود که سیپان همو، فرمانده یگان های مدافع خلق از روسیه خواست که این گروه را مسلح کرده و برای مبارزه با داعش با آنان همکاری کند.

در حالی که روسیه حمایت نظامی خود را از کردها تایید نکرده است، 21 اکتبر در نشستی با یگان های مدافع خلق رسما حمایت سیاسی خود را از آنها اعلام کرد. نتیجه این نشست بازگشایی دفتر نمایندگی کردهای سوریه در مسکو به تاریخ دهم فوریه بود.

مارام داوود، یکی از فعالان حقوق بشر، به المانتیور گفته است که اکثریت احزاب سیاسی در سوریه اولویت ها و ارتباطات منطقه ای و بین المللی دارند. او گفته است: «ارتباطات اغلب میان یک یا چند طرف منطقه ای یا بین المللی ایجاد شده است، به ویژه طرف هایی که اولویت های نظامی دارند. نیروهای سوریه دموکراتیک (SDF) که اخیرا شکل گرفته و جایگزین کردهای یگان های مدافع خلق شده، بر اساس منافع مشترک هم با روسیه ارتباط دارد و هم با ائتلاف به رهبری ایالات متحده.»

داوود معتقد است که نیروهای سوریه دموکراتیک از اولویت جامعه جهانی برای مبارزه با تروریسم بهره برده است، اولویتی که یک مخرج مشترک برای روسیه و ایالات متحده است. این نیروها در حال حاضر در مناطقی که در کنترل گروه های تروریستی چون داعش و جبهه النصرت است، پیشروی می کنند. به اعتقاد این فعال حقوق بشری، نیروهای سوریه دموکراتیک که متشکل از اقوام مختلفی است، خود را به عنوان هسته اصلی یک نیروی نظامی جدید با تمایلات سکولار معرفی کرده است.

داوود با اشاره به حمایت روسیه از کردها می گوید که روسیه می خواهد با حمایت از حزب اتحادیه دموکراتیک از یک طرف و گروه های مخالف مستقر در لاذقیه دایره مخالفان را در گفت و گوهای ژنو گسترش دهد. او می گوید: «روسیه از همه گروه هایی که با ارتش عرب سوریه مبارزه نمی کنند حمایت می کند، از جمله گروه ها و احزابی که ترکیه و ائتلاف خلیج فارس با آنها مخالف هستند. همچنین این احتمال وجود دارد که این گروه ها در روسیه و ایالات متحده دفاتر نمایندگی داشته باشند.»

کردهای یگان های مدافع خلق در سال 2015 داعش را در کوبانی شکست داد. امروز، نیروهای سوریه دموکراتیک در استان شمالی حلب پایگاه های داعش را به محاصره درآورده اند. آنها کار را از شهر منبیج و مناطق اطراف آن آغاز کردند و در این راه از حمایت گروه های سیاسی بزرگی چون جنبش جامعه دموکراتیک برخوردارند.

ناصر حاج منصور، مشاور فرماندهی کل نیروهای سوریه دموکراتیک به المانتیور گفته که اهداف این گروه در مبارزه با داعش استراتژیک و ایدئولوژیک است. او درباره ارتباط این گروه و روسیه نیز گفت: «حملات هوایی روسیه علیه داعش و جبهه النصرت در سوریه خدمت به این گروه و حمایت از آن بود.»

منصور گفته که روسیه به لحاظ سیاسی از مشارکت کردها در راه حل سیاسی برای سوریه حمایت می کند و موضع روسیه در این مورد بر اساس درک عمیق و واقعی از شرایط امروز سوریه است. فیلیپ هاموند، وزیر امور خارجه انگلیس، در ماه فوریه گفت که کردها با روسیه و رژیم بشار اسد همکاری می کنند. اما حاج منصور می گوید این حرف واقعیت ندارد. مشاور فرماندهی کل نیروهای سوریه سخنان هاموند را تلاشی برای جلب حمایت طرف های بین المللی از جمله ترکیه خوانده است.

فوازی سلیمان، سخنگوی کمیته ی دفاعی عفرین، نیز به المانیتور گفته است: «رابطه چندانی میان ما و روسیه وجود ندارد اما ما با آنها همکاری می کنیم و محل مواضع خود در استان حلب را به آنها اطلاع می دهیم تا توسط آنها بمب باران نشود. کردها لازم است بدون استثنا با تمام کشورها حتی در صورت لزوم با ترکیه رابطه برقرار کنند. ما به کسانی که قصد داشته باشند به ما کمک کننند، پشت نمی کنیم.»

منبع: المانیتور /تحریریه دیپلماسی ایرانی/30

کلید واژه ها: نیروهای سوریه سوریه دموکراتیک نیروهای سوریه دموکراتیک


نظر شما :