درخشش نام خرمشهر در سرزمین نیلگون روس

۰۶ خرداد ۱۳۹۵ | ۰۶:۰۰ کد : ۱۹۵۹۲۶۹ سرخط اخبار

دیدبان روسیه: موزه مرکزی جنگ بزرگ میهنی روسیه که بزرگترین و باشکوه ترین موزه جنگ جهان به شمار می رود، شامگاه دیروز سه شنبه 4 خرداد 1395 شاهد برگزاری آیین باشکوه سالروز آزاد سازی خرمشهر و تکریم رشادت ها و دلاوری های مردم ایران اسلامی در دفاع از کیان و تمامیت ارضی خود بود.

این مراسم کم نظیر به همت و ابتکار رایزنی فرهنگی ج.ا.ایران در مسکو، بنیاد شهید و امور ایثارگران و با همکاری و مشارکت موزه مرکزی جنگ بزرگ میهنی روسیه و با حضور دکتر "خامه یار" معاون بین الملل سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، "معصومه آباد" عضو شورای اسلامی شهر تهران و از آزادگان دفاع مقدس، دکتر "رضا ملکی" رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در مسکو و از آزادگان دفاع مقدس، نمایندگان نهادها و سازمان های دولتی ایرانی در روسیه و تعداد زیادی از مخاطبین و علاقمندان به فرهنگ ایرانی اسلامی، اساتید و دانشجویان زبان فارسی و بازدیدکنندگان روس موزه برگزار گردید.

در ابتدای این مراسم "میخائیل چف" معاون فرهنگی آموزشی موزه در سخنان کوتاهی به همکاری ها و تعاملات تازه آغاز شده بین موزه جنگ مسکو و رایزنی فرهنگی سفارت ج.ا.ایران در مسکو و سفر  سال گذشته خود به همراه هیات روسی به جمهوری اسلامی ایران  و بازدید از مناطق جنگی جنوب در قالب راهیان نور و نیز بازدید از موزه های دفاع مقدس کشورمان در تهران و خرمشهر اشاره نمود و همگرایی و روابط تنگاتنگ دوکشور ایران و روسیه در شرایط کنونی و در مواجهه با تروریسم بین المللی را  ارزشمند توصیف کرد.

وی که از تکریم و تجلیل ایرانیان نسبت به شهیدان، ایثارگران و خانواده های خود به وجد آمده بود، «راهیان نور» را یک پدیده ی منحصر به خود دانست و آن را ابتکاری ستودنی توصیف کرد.
 


دکتر عباس خامه یار معاون بین الملل سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی نیز طی سخنانی از خرمشهر به عنوان نماد و سنبل ایثار، مقاومت و پیروزی مردم ایران نام برد و ضمن مقایسه حماسه خرمشهر در ج.ا.ایران  با نمونه مشابه آن در روسیه یعنی حماسه استالینگراد در سال های تهاجم هیتلر افزود: "اگر در روسیه، استالینگراد به سبب مقاومت دلیرانه در برابر ارتش هیلتر در سرمای سوزناک دشت های ولگا تاریخ ساز شد، مشابه همان اتفاق در گرمای سوزان جنوب ایران رخ داد. اینجا مقاومت، ایمان به پیروزی، وطن دوستی، برنتابیدن ظلم و تجاوز، پرچم خود را بر افراشت. هر آنچه در استالینگراد رخ داد در اینجا نیز تکرار شد؛ اما آنچه آسیب ندید و گلوله های توپخانه و تانک مهاجمان نتوانست آن را ویران کند، ایمان به پیروزی و مقاومت مردمی بود".

خامه یار در ادامه به نقش زنان در مقاومت خرمشهر اشاره نمود و  بعنوان نمونه خانم معصومه آباد عضو کنونی شورای اسلامی شهر تهران و نویسنده کتاب "من زنده ام" را که در این مراسم حضور دارد از جمله شیرزنانی دانست که دوشادوش مردان ایرانی به دفاع از خرمشهر پرداخت و چهار سال از عمر خود را در سیاه چال های رژیم بعثی گذراند.

خامه یار با ذکر این مطلب که سالروز آزادی خرمشهر در تقویم رسمی کشور به عنوان روز ملی مقاومت، ایثار و پیروزی نامگذاری شده است به برنامه های سالروز آزادسازی خرمشهر در ایران از جمله تجلیل از رشادت ها و شجاعت های رزمندگان و شهیدان سرفرازر باحضور خانواده های فاتحان خرمشهر، اشاره نمود همچنانکه در روسیه دولت و مردم ، روز نهم ماه می را برای بزرگداشت مقاومت و ایستادگی مقابل تجاوز فاشیسم جشن می گیرند".

معاون بین الملل سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، نام خرمشهر را الهام بخش مقاومت ایرانیان در مقابل فشارها و تهدیدات دنیای غرب عنوان نمود و تاکید کرد: "امروز سرداران دیپلماسی و نظامی ما در صحنه های دیپلماسی و میدان های مقاومت، هر دو یک اعتبار دارند و هر دو به یک مکتب معتقدند؛ مکتب مقاومت و نفی ظلم و تجاوز".


در ادامه این برنامه  فیلم کوتاهی در خصوص خرمشهر با ترجمه روسی پخش شد و سپس دکتر "معصومه آباد" از آزادگان دفاع مقدس و نویسنده کتاب «من زنده ام» با حضور در پشت تریبون به تشریح خاطرات سال های جنگ و فعالیت در قالب نیروی هلال احمر که به گفته وی در آن زمان 17 سال بیشتر نداشته پرداخت. وی همچنین به نحوه اسارت و تصمیم خود برای نوشتن کتابی در این زمینه اشاره کرد و از دست اندرکاران برنامه به خصوص رایزنی فرهنگی ج.ا.ایران به خاطر توجه و اهتمام به مقوله مقاومت و دفاع مقدس تقدیر و تشکر به عمل آورد. پس از سخنان معصومه آباد، دکتر "پالیشوک" ایرانشناس برجسته روسی در خصوص اثر من زنده ام دکتر آباد و تقدیر از استقامت و پایداری وی در طول سال های اسارت در عراق (و نیز توضیح در خصوص کتاب داستان های شهر حنگی) مطالبی ارائه کرد. سپس نسخه برگردان روسی این کتاب  توسط دکتر خامه یار  و معاون فرهنگی آمورزشی موزه مرکزی جنگ بزرگ میهنی روسیه رونمایی شد. 
 


در پایان این برنامه که مورد استقبال فراوان حضار قرار گرفته بود، فیلم سینمایی دفاع مقدسی «روز سوم» با دوبله روسی  برای حاضران و شرکت کنندگان در آیین سالروز آزادسازی خرمشهر به نمایش در آمد.
 
گفتنی است که پیش از آغاز این  مراسم، تفاهم نامه همکاری فیمابین موزه مرکزی جنگ بزرگ میهنی روسیه و بنیاد حفظ و نشر ارزش های دفاع مقدس توسط دکتر خامه یار به نماینگی از طرف بنیاد و معاون فرهنگی آموزشی بنیاد به نمایندگی از طرف رئیس موزه رسید. همچنین نمایشگاه  آثار مربوط به خرمشهر و دفاع مقدس مشتمل بر بیش از 60 اثر تهیه شده از سوی معاونت فرهنگی بنیاد شهید وامور ایثارگران کشورمان در محل همین موزه توسط معاون فرهنگی آموزشی موزه جنگ بزرگ میهنی روسیه، معاون بین الملل سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و دکتر آباد عضوشورای اسلامی شهر تهران و نویسنده کتاب «من زنده ام » رسما افتتاح گردید. این نمایشگاه تا یک هفته در معرض دید بازدیدکنندگان موزه قرار خواهد گرفت. 

هیات ایرانی شرکت کننده در مراسم سالروز آزادسازی خرمشهر درچارچوب هماهنگی و برنامه تدارک دیده شده در موزه مرکزی جنگ بزرگ میهنی روسیه،  از قسمت های مختلف موزه نیز بازدید بعمل آوردند.  گفتنی است که نوای دلنشین سمفونی ایثار، اثر ماندگار "مجید انتظامی" در طول روز در فضای موزه طنین انداز بود. 
 
ایده ساخت موزه جنگ در روسیه در جنگ جهانی دوم و زمانی که دشمن در اطراف شهر مسکو مستقر بوده شکل گرفته است، اما ساخت بنای آن از سال 1986 تصویب و پس از ده سال کار، در سال 1995 رسما افتتاح می شود.  این بنا در پارک پیروزی که یکی از بزرگترین پارک های مسکو بحساب می آید، به یادبود 27 میلیون کشته اتحاد جماهیر شوروی در جنگ جهانی دوم بنا شده که 9 میلیون نفر از آنها نظامی و مابقی غیر نظامی بوده اند. موزه جنگ مسکو با 30  موزه  همتای خارجی از جمله بنیاد حفظ آثار و ارزش های دفاع مقدس  ایران قرارداد تعامل و همکاری دارد.
 
منبع: رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در فدراسیون روسیه؛

کلید واژه ها: خرمشهر جنگ بزرگ میهنی روسیه


نظر شما :