منشا اعتراضات اخیر در لبنان چیست؟

بیروت در گیر و دار زباله‌های شهری و سیاسی

۰۶ شهریور ۱۳۹۴ | ۱۷:۳۷ کد : ۱۹۵۱۳۴۴ نگاه ایرانی خاورمیانه
محمدعلی سبحانی، سفیر اسبق ایران در لبنان در گفتاری برای دیپلماسی ایرانی به بررسی دلایل اعتراضات اخیر در بیروت پرداخته است.
بیروت در گیر و دار زباله‌های شهری و سیاسی

دیپلماسی ایرانی: ناتوانی شهرداری بیروت در جمع آوری زباله هایی که در سطح شهر رها شده، لبنان را با اعتراضات گسترده مردمی و خطر انحلال دولت مواجهه کرده تا آنجا که «تمام سلام»، نخست وزیر در واکنش به حضور هزاران معترضی که به خیابان ها ریخته اند تهدید به کناره گیری از مقام خود کرده است. جالب آنکه آنچه مایه تزلزل دولت بیروت شده عدم توانایی آن برای حل معضل زباله هایی است که چهره شهری را که زمانی عروس خاورمیانه نامیده می شد آلوده کرده است. سلام در پیامی تلویزیونی به مردم لبنان هشدار داد که ادامه اعتراض آنها به فروپاشی دولت خواهد انجامید. وی در ادامه سخنان خود «زباله های سیاسی» را معضلی به مراتب مشکل آفرین تر از بحران زباله های رها شده در سطح خیابان توصیف کرد. در این باره چند نکته حایز اهمیت است:

  1. وضعیت لبنان وضعیت باثباتی به حساب نمی آید. در صورتی مشکلات در لبنان کمتر خواهد بود که دولت برآمده، یک دولت صد درصد توافقی باشد. در این صورت دولت توافقی می تواند به حل مشکلات بپردازد و خلاهای موجود در سطح تبلیغات و سیاسی را پر کند. اما در حال حاضر دولت کنونی از پشتیبانی همه جانبه برخوردار نیست. این دولت هم می خواهد تا حدودی گرایش به سمت نیروهای طرفدار مقاومت داشته باشد و هم عضو جناح 14 مارس به حساب آید. از این رو توفیقی در تلاش های صورت گرفته برای انتخاب رییس جمهور مورد توافق طرفین که از قدرت کاملی برخوردار باشد و از ظرفیت کامل بهره ببرد، به دست نیامد. از این رو مشکلات داخلی موجب عدم ثبات شده که این مساله طبیعتا امکان ارایه خدمات به مردم را از دست می دهد. به همین خاطر وضعیت به وجود آمده در لبنان و عدم ثبات در تصمیم گیری کابینه شرایطی را فراهم کرده تا مردم از وضعیت خسته شده و وارد فاز اعتراضات خیابانی شوند.
  2. تحولات منطقه ای از جمله سوریه عامل اصلی اختلافات و بی ثباتی در لبنان است. اینکه لبنانی ها توانسته اند تا به امروز مانع نفوذ جنگ و سوریه ای شدن شوند، موفقیت بزرگی است. در این زمینه جبهه مقاومت تلاش های زیادی را برای جلوگیری از اقدامات تروریست ها به منظور نفوذ جنگ و آشوب به لبنان انجام داد و البته همکاری دیگر جریان ها و نخست وزیر نیز موثر بوده است. با این حال موضوع سوریه شرایط را برای توافق داخلی در لبنان دشوار کرده است. به همین خاطر تا زمانی که مشکل سوریه وجود دارد، ثبات در لبنان به شکلی که در گذشته وجود داشت، غیرممکن خواهد بود. همین که لبنانی ها بتوانند مانع جنگ داخلی شوند، توفیق بزرگی است.
  3. موضوع دیگر تعدد بازیگران خارجی از جمله فرانسه، عربستان، ایران و همینطور رژیم صهیونیستی در لبنان است. همانگونه که بازیگران خارجی در دیگر پرونده ها نقش دارند، درباره لبنان نیز می توانند به صورت غیرمستقیم نقش ایفا کنند. با این حال بهبود رابطه ایران با اروپا و غرب متاثر از توافق در پرونده هسته ای که می تواند عاملی برای کاهش تنش ها و پیگیری سیاست تنش زدایی باشد، می تواند به منطقه نیز سرایت کند و ایران و عربستان سعودی و کشورهای عربی شرایط جدیدی را تجربه کنند. در این صورت می توان از طریق تفاهم منطقه ای و همکاری بین المللی مشکلات را در سوریه و سپس در لبنان کاهش داد.

کلید واژه ها: لبنان محمدعلی سبحانی


نظر شما :