مناقشات هستهای به دانشگاهی در آمریکا کشیده شد
عقبنشینی دانشگاه ماساچوست از رد پذیرش دانشجویان ایرانی
نویسنده: دیوید فرانسیس
دیپلماسی ایرانی: مناقشات بر سر برنامه هسته ایران عموما در فضاهای دیپلماتیک در آمریکا و اروپا صورت می گرفت؛ اما این هفته، این مناقشات به دانشگاهی در آمریکا کشیده شد.
این ماه دانشگاه آمرست ماساچوست از پذیرفتن شهروندان ایرانی در برنامه های علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات (STEM) خودداری کرد. دانشگاه در این خودداری از پذیرفتن شهروندان ایرانی به قانون حقوق بشر سوریه و کاهش تهدید ایران مصوب سال 2012 اشاره کرد: «وزارت امور خارجه آمریکا ممکن است از اعطای روادید به هر شهروند ایرانی که تشخیص دهد برای مشارکت در فعالیت های چند منظوره قصد ورود به موسسات و دانشگاه های آمریکا را دارد و افراد خارجی شهروند ایران که قصد آماده شدن برای فعالیت در بخش انرژی ایران و یا در علوم هسته ای و مهندسی هسته ای و رشته های وابسته را داشته باشند، خودداری و وزارت امنیت ملی ممکن است روادید این افراد را باطل کند.»
دانشگاه آمرست ماساچوست در ششم ماه فوریه (هفدهم بهمن ماه) در بیانیه ای تحت عنوان «آیین نامه پذیرش دانشجویان ایرانی»، اعلام کرد طبق برداشت این دانشگاه از قانون تصویب شده در سال 2012، دانشجویان ایرانی برای شرکت در هفت برنامه موسوم به «استم» (STEM) واجد الشرایط نیستند، چرا که تحصیل دانشجویان ایرانی در این برنامه ها می تواند برای برنامه هسته ای ایران سودمند باشد.
یک مقام وزارت امور خارجه آمریکا در گفتگو با فارن پالسی تصریح کرد این اولین بار بوده که یک دانشگاه آمریکایی با استناد به این قانون از پذیرش دانشجویان ایرانی در رشته های مربوطه خودداری کرده است. به گفته این مقام، دانشگاه آمرست ماساچوست در تصمیم گیری در این زمینه با وزارت امور خارجه رایزنی نکرده است.
این آیین نامه از زمان انتشار بیانیه عمومی در مورد آن، به اجرا گذاشته شد. لیلا آستین مدیر عامل امور عمومی اتحاد ایرانی-آمریکایی ها گفت: «با توجه به اینکه سال گذشته ده هزار دانشجو از ایران برای تحصیل در دانشگاه های آمریکا پذیرفته شدند، تصویب این آیین نامه شوکه کننده بود.»
دانشگاه آمرست ماساچوست پس از مشاوره و رایزنی با وزارت امور خارجه آمریکا این هفته از لغو اجرای آیین نامه مربوطه خبر داد. مایکل مالون معاون دفتر مشاوره تحقیقات و تعامل دانشگاه آمرست روز چهارشنبه هجدهم ماه فوریه (بیست و نهم بهمن ماه) با انتشار بیانیه ای اعلام کرد: «این رویکرد بازتاب تعهد دیرینه دانشگاه به دسترسی گسترده به فرصت های تحصیلی است. اکنون پس از رایزنی و بررسی های بیشتر مشخص شده است که می توانیم سیاستی کمتر بازدارنده را در پیش بگیریم.»
مقام وزارت امور خارجه آمریکا که خواست نامش فاش نشود، در گفتگو با فارن پالسی افزود قانون تصویبی گروه گسترده دانشجویان ایرانی را از تحصیل در رشته ها و برنامه های یاد شده در دانشگاه های آمریکا باز نمی دارد. این مقام در ادامه گفت: «دانشجویان واجد الشرایط تابع ایران» که از سوی وزارت امور خارجه و وزارت امنیت ملی مورد تایید قرار می گیرند، می توانند بدون هیچ مشکلی در رشته های مربوطه تحصیل کنند. این مقام در انتها تایید کرد: «هر یک از درخواست ها برای تحصیل به طور جداگانه مورد بررسی قرار می گیرد و در مورد آن تصمیم گیری می شود.»
منبع: فارن پالسی / مترجم: طلا تسلیمی
نظر شما :