چرا آمریکا می‌خواهد با ایران به توافق برسد؟

۰۷ آذر ۱۳۹۳ | ۱۷:۳۸ کد : ۱۹۴۱۳۶۰ سرخط اخبار

باراک اوباما در ماههای آتی جدال سختی با اعضای کنگره و لابی صهیونیستی خواهد داشت، اوباما به توافق با ایران نیاز دارد و تمدید در مجموع اتفاق خوبی برای مذاکرات نیست.

به گزارش فارس، وبگاه شبکه تلویزیونی المنار، طی مطلبی به گفت و گوهای هسته ای بین ایران و گروه 5+1 پرداخته است.

المنار می نویسد: به رغم گذشت مهلت مذاکرات و بی نتیجه ماندن آن، اما نشانه های قوی وجود دارد که در صورت وجود اراده سیاسی، رسیدن به یک توافق ممکن است، اما تمدید دوباره هفت ماهه مذاکرات به همان اندازه خوش بینی ها، شک و تردید هایی را درمورد به ثمر نشستن مذاکرات بر می انگیزد.

پس از یک سال از تاریخ 24 نوامبر 2013 ، طرف آمریکایی اعتقاد دارد در عرض 3 الی 4 ماه آینده به توافق در زمینه ی فنی برسیم، اما نکاتی در این جا باید مد نظر قرار بگیرد

- هر دو طرف نسبت به نتیجه رسیدن مذاکرات جدی هستند و از سوی مقامات دو کشور بارها بدان تأکید شده است.

مذاکره کنندگان بر این موضوع از ابتدا تأکید داشتند که یک توافق سیاسی می تواند مذاکرات را به نتیجه برساند. اما اراده سیاسی به اندازه ای نبود که طرفین بتوانند در مهلت تعیین شده به توافق برسند، طرف ایرانی نیز بسیار سعی دارد تا به توافق رسیده و تحریم ها برداشته شود

سؤال این جاست که چه چیزی باعث شده است تا آمریکا به رغم خشم هم پیمانان خود یعنی اسرائیل و برخی کشورهای عربی، بازهم به دبنال توافق در مذاکرات باشد؟

ابتدا اینکه، آمریکا در شکست برنامه هسته ای ایران از طریق تحریم ها با شکست مواجه شده است و همچنین می داند اقدامی نظامی نیز نتیجه ای در بر نخواهد داشت.

دوم اینکه، آمریکا نمی تواند در قالب 5+1 برای همیشه اقدام کند و همچنین در بازگشت دوباره پرونده هسته ای به شورای امنیت نیز ناکام خواهد بود، چرا که روسیه و چین با این موضوع مخالفت خواهند کرد. از سویی دیوار تحریم ها نیز ترک برداشته و ایران در حال حاضر امکانات گسترده ای برای برقراری روابط اقتصادی با کشورهای مورد نظر خود دارد.

موضوع بعدی اینکه آمریکا در حال حاضر خود را مقابل روسیه در اوکراین می بیند و از این رو نمی خواهد همزمان با دو کشور مهم و تأثیر گذار که تولید کننده نفت نیز هستند درگیر شود.

با عملیات گروه تروریستی داعش در عراق و اقدام ائتلاف آمریکایی علیه آن، نبود هیچ گونه توافقی با ایران کار را برای آمریکا در مبارزه با داعش سخت کرده است. حضور ایران در نبرد علیه داعش ضروری است، وجود ایران در کنار بشار اسد نقش مهمی را به تهران در مبارزه با داعش داده است و آمریکا می خواهد از ورای توافق هسته ای از ایران در پرونده های منطقه استفاده ببرد.

اما در انتهای این بخش باید گفت که آمریکا برای خود توجیهاتی دارد تا در انجام توافق با ایران تأخیر ایجاد کند. واشنگتن می ترسد که با برداشتن تحریم های ایران، دیگر نتواند از اهرم تحریم ها در فشار بر ایران در دیگر پرونده ها بهره ببرد.

از خطرات تمدید مذاکرات یکی اینکه به لابی اسرائیلی اجازه می دهد تا وقت بیشتری برای جلوگیری از توافق در دست داشته باشد. اسرائیل هیچ گونه حقوق هسته ای برای ایران قائل نیست و اعتقاد دارد که تمام تأسیسات هسته ای ایران برچیده شود و غنی سازی اورانیوم به کلی متوقف شود.

از سوی دیگر، باراک اباما با تمدید مذاکرات در وضعیت سختی قرار گرفته است و باید هفت ماه دیگر فشارهای کنگره جمهوری خواهان کنگره را برای عدم تصویب تحریم جدید علیه ایران را تحمل کند.

همچنین با تمدید، مذاکرات با خطر بازگشت جمهوری خواهان به کنگره مواجه خواهد بود، در گذشته بارها اعضای جمهور یخواه کنگره سعی داشتند طرح هایی برای افزایش تحریم ایران ارائه دهند که با مقاومت دولت مواجه شده است.

از سویی نیز تمدید مذاکرات زمان بیشتری را به طرفین برای رسیدن به یک نتیجه مرضی الطرفین می دهد و عموما با تمدید مذاکرات طرفین می توانند بهتر از خواسته های خود کوتاه بیایند.

کلید واژه ها: تمدید مذاکرات


نظر شما :