تعامل با جهان، تعارف دیپلماتیک نیست

۰۵ مهر ۱۳۹۳ | ۱۵:۴۹ کد : ۱۹۳۸۹۳۲ سرخط اخبار نگاه ایرانی
غلامعلی خوشرو،سفیر ایران در برن و تحلیل گر مسائل سیاست خارجی در یادداشتی به بررسی ابعاد مثبت سفر حسن روحانی به نیویورک و فرصت های پیش روی ایران و غرب پرداخته است.
تعامل با جهان، تعارف دیپلماتیک نیست

 دیپلماسی ایرانی:  رییس جمهور ایران با روسای سران تعدادی از کشورهای اروپایی نظیر فرانسه، انگلستان و سوییس در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل دیدار و گفت وگو کرد: دیدارهایی که می تواند سرفصل جدیدی را در روابط ایران و اروپا بگشاید. اروپا در سال گذشته با بحران اوکراین و کشمکش با روسیه روبه رو بوده است که ابعاد سیاسی و اقتصادی این بحران روی همه کشورهای اروپایی اثر گذاشته است. اینک نیز شرایط حاد افراطی گری در خاورمیانه و شمال آفریقا نه تنها منافع اروپا را تهدید می کند بلکه هزاران نفر از شهروندان اروپایی نیز به گروه های افراطی و تروریستی و تکفیری پیوسته اند و خود به خطری جدی برای امنیت داخلی اروپا تبدیل شده اند. در مذاکرات ایران و غرب بر سر پرونده هسته یی نیز گرچه گام هایی در جهت حل و فصل موضوع برداشته شده اما غرب همچنان بر مواضع یکجانبه و غیراصولی خود پافشاری می کند و عملاروابط اقتصادی و سیاسی خود با ایران را به رکود و رخوت کشانده است. تحریم های یکجانبه آمریکا و اروپا عملاتبادلات اقتصادی و مالی ایران و اروپا را مختل کرده و از این رهگذر زیان بزرگی بر اقتصاد بحرانی اروپا وارد شده است. اگر اروپا منافع راهبردی و استراتژیک خود را در نظر بگیرد به روشنی درمی یابد که ایران می تواند یک شریک خوب تجاری و اقتصادی و یک عامل مهم صلح و ثبات در منطقه باشد. تعامل دولت تدبیر و اعتدال با اروپا یک تعارف دیپلماتیک نیست بلکه یک رویکرد استراتژیک است. اگر در پرونده هسته یی نگرانی اروپا صلح آمیز بودن برنامه هسته یی است، ایران تضمین کافی و عینی برای این هدف فراهم می کند، اروپا باید از این فرصت استفاده کند تا هم در پرونده هسته یی به مصالحه یی متوازن دست یابد و هم روابط اقتصادی و سیاسی خود را بازسازی کند. فرصت بزرگ سرمایه گذاری و مشارکت در پروژه های انرژی و معدنی و صنعتی در ایران فراهم است. بنابراین عامل اقتصادی ایران و اروپا عاملی ثبات آفرین برای کل منطقه خواهد بود. همکاری اقتصادی و صنعتی ایران و اروپا علاوه بر توسعه و پیشرفت می تواند به عاملی اعتمادساز و ثبات بخش تبدیل شود. اروپا باید یک بار برای همیشه به این درک استراتژیک برسد که ایران خطر نیست بلکه عامل صلح و ثبات است.سیاست ها و تبلیغاتی که ایران را خطر بزرگ امنیتی منطقه و جهان معرفی کرده است بزرگ ترین ضربه را به منافع اروپا وارد کرده است. اگر اروپا نگاه خود را تغییر دهد آنگاه به روشنی درمی یابد که برنامه هسته یی ایران فقط بخشی از توسعه و تولید انرژی در ایران است. تحریم های بانکی و نفتی اروپا علیه ایران نه مبنای حقوقی دارد و نه توجیه اقتصادی و اروپا هرچه زودتر به مرحله بعد از تحریم فکر کند منافع بلندمدت تری خواهد داشت.
    ریاست جمهوری ایران سال گذشته طرح مبارزه با افراطی گری و خشونت را به مجمع عمومی سازمان ملل ارایه کرد. اگر این طرح به صورت جدی و همه جانبه مورد توجه غرب قرار می گرفت امروز شاهد چنین فجایعی در عراق و سوریه و افریقا نبودیم. رویکردهای ایران از عمق استراتژیک برخوردار است و متاسفانه سیاست های اروپا و امریکاست که دچار روزمرّگی و ناهماهنگی است. در مبارزه با افراط و خشونت، ایران پیشگام است، در سال های اخیر تروریست های تکفیری هزاران هزار شیعه را قتل عام کردند و اروپا توجهی نکرد. پس از این همه کشتار اکنون رییس جمهور آمریکا اقرار می کند خطر امنیتی، ایران شیعه نیست بلکه افراط گرایی سنی است که خود را به صورت داعش نشان داده است. آیا برای درک این واقعیت ساده باید این همه خون بی گناهان بر زمین ریخته می شد؟ مبارزه با افراط گری و خشونت طلبی امری پیچیده و چندبعدی است که اگر اروپا به نظرات ایران در این مورد خوب توجه کند با تعامل و همکاری با ایران می تواند در جهت مبارزه با خشونت موفق شود. بنابراین نقش ایران در ایجاد صلح و ثبات در منطقه با رویکرد اروپا مبنی بر تحریم و فشار علیه ایران همخوانی ندارد. ملاقات های اخیر رییس جمهور ایران و سران کشورهای اروپایی در جهت درک متقابل از یکدیگر و بسط همکاری و تعامل است.
   

کلید واژه ها: ایران و اروپا غلامعلي خوشرو


نظر شما :