طرح ایرانی ـ ترکی برای حل بحران سوریه!
به تدریج و پس از بی ثمر بودن کنفرانس های متعدد بین المللی درباره سوریه، باید شاهد چرخشی دراماتیک از سوی ترکیه در قبال مسائل سوریه باشیم؛ چرخشی مبنایی که اصول، پایه و نگاه ترکیه به بحران سوریه را تغییر خواهد داد.
به گزارش «تابناک»، در روزهای اخیر، عبدالله گل، رئیس جمهور ترکیه در مصاحبه ای از تلاشش برای همکاری ایران و ترکیه برای حل مسأله سوریه خبر داد و اعلام کرد که وزیر خارجه این کشور (احمد داود اغلو) را مأمور بررسی راه های همکاری ایران و ترکیه برای حل بحران سوریه نموده است.
اما نکته مهمی که رئیس جمهور ترکیه به آن اشاره کرده، این است که اگر ایران و ترکیه در مورد بحران سوریه همکاری محترمانه ای داشته باشند و بتوانند طرحی را در این زمینه با همکاری هم آماده کنند، این طرح به صورت جدی مورد استقبال جامعه جهانی قرار خواهد گرفت.
بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که گفته های اخیر عبدالله گل و تلاش وی برای همکاری با ایران و ارائه یک طرح مشترک ایرانی ـ ترکی برای حل مسأله سوریه از یک شیفت بنیادین در سیاست خارجی ترکیه نشأت می گیرد؛ تغییری که بر پایه آن یک رویکرد عقلانی و سکولار از جانب ترکیه جایگزین رویکردی ایدئولوژیک درباره بحران سوریه خواهد شد. از آغاز بحران در سوریه، زوج اردوغان و داود اغلو، رویکردی ایدئولوژیک در سیاست خارجی ترکیه نسبت به مسائل سوریه در پیش گرفتند و در چهارچوب این رویکرد ایدئولوژیک بود که به مخالفت با مشارکت ایران در این مسأله پرداختند و خطی ترکی ـ سعودی و قطری را در این زمینه دنبال کردند.
شیفت جدید در رویکرد سیاست خارجی ترکیه نسبت به سوریه و تلاش برای ایجاد راهکاری ایرانی ـ ترکیه در دل خود متضمن کنار گذاشتن سعودی ها و قطری ها در مسأله سوریه است؛ دو کشوری که با فتواهای متفاوت جهاد، جنبه ایدئولوژیک مبارزه در سوریه را تقویت می کردند.
حال بنا بر چنین تلاش هایی آنان به تدریج از حوزه نقش آفرینی در فرایند پیدا کردن راهکاری دیپلماتیک کنار گذاشته می شوند. تردیدی نیست که به ویژه سعودی ها حرکت های تروریستی و خشونت بار تحت حمایت خود را تقویت خواهند کرد؛ مسأله ای که شاید بتوان آن را جنون استراتژیکی نام نهاد که در دراز مدت سیاست خارجی عربستان را زیر سؤال می برد.
نظر شما :