واکنش عراقچی به حضور کارشناس آمریکایی تحریم در مذاکرات

۲۲ مهر ۱۳۹۲ | ۱۳:۳۲ کد : ۱۹۲۲۸۶۷ سرخط اخبار
معاون حقوقی و امور بین المللی وزارت امورخارجه با بیان اینکه طرح پیشنهادی ایران کاملا منطقی، عادلانه وعملیاتی است گفت: اگر طرف مقابل حسن نیت داشته باشد باید طرح ایران قبول کند.

به گزارش خبرنگار مهر سید عباس عراقچی معاون امور حقوقی و بین الملل وزارت خارجه در آستانه مذاکرات ژنو در گفتگو با خبرنگار مهر، در پاسخ به این سوال که مذاکرات از نظر وی به چه سمتی پیش خواهد رفت و چه انتظاری از طرف مقابل دارد گفت: جمهور اسلامی ایران مسلما با راهبرد تعامل به این مذاکرات خواهد رفت ما به دنبال مذاکرات نمایشی و وقت تلف کردن نیستم و انتظار داریم طرف مقابل هم با همین روحیه در مذاکرات شرکت کنند.

وی افزود: با توجه به طراحی هایی که صورت گرفته فکر می کنیم از طرف مقابل حسن نیت وجود داشته باشد رسیدن به یک تفاهم دور از دسترس نیست البته باید انتظارات را به صورت معقول داشته باشیم و مسائل فنی و تکنیکی را نیز در نظر بگیریم حتما پیشنهادی را که ما ارائه می دهیم در همان جلسه قابل پاسخگویی از طرف آنها نیست و جلسه دیگری نیاز است که بررسی کنند و با هم به نظر مشترک برسند.

اطمینان به حسن نیت خود و تردید به طرف مقابل

عراقچی تصریح کرد: همه این موضوعات را باید در نظر گرفت و ما فکر نمی کنیم که با یک جلسه بتوان به تفاهم رسید ولی ما به حسن نیت خود اطمینان داریم و نسبت به حسن نیت طرف مقابل تردید داریم.

معاون وزیر امورخارجه درباره مختصات طرح پیشنهادی ایران اظهار داشت: طرح ما به صورت مکتوب و یا پاورپوینت ارائه خواهد شد. و این در قالب ایده هایی است که آقای دکتر ظریف در نیویورک با مذاکرات 1+5 مطرح کردند این طرح در حقیقت مذاکرات را به دو مرحله تقسیم می کند در مرحله اول ما روی چشم انداز و هدف مذاکره گفتگو خواهیم کرد و سعی می کنیم که به نتیجه و یک هدف مشترک برسیم و هدف واحدی را برای مذاکرات تعریف کرده و دقیقا بدانیم که به کجا می رویم.

بازی برد-برد تعریف می کنیم

عراقچی گفت: بازی برد- برد که این روزها در مورد آن صحبت می کنند نیز در همان قالب تعریف می شود. ما می خواهیم هدفی را تعریف کنیم که از آن هدف هر دو طرف برنده باشند. البته باید توضیح داد که بازی برد- برد حداقل در موضوع هسته ای ایران برد برای هر دو طرف به مفهوم امتیاز دادن نیست. یعنی اینکه طرف مقابل فکر کند امتیازاتی از ایران گرفته و برنده شده است درست نیست ما به این شکل نگاه می کنیم که برنامه هسته ای صلح آمیز ایران مشکلی ندارد نگرانی آنها از رسیدن به سلاح هسته ای است و آنها مقصود خودشان را از همه تحریمها و فشارها این طور بیان می کنند که می خواهند جلوی این سلاح هسته ای را  بگیرند اگر به وضعیتی برسیم که سلاح هسته ای در آن نباشد آنها برنده شده اند و این اتفاقا هدف ما هم هست.

مرحله اول مذاکرات رسیدن به یک هدف مشترک است

معاون وزیر امورخارجه با بیان اینکه ما نیز به دنبال سلاح هسته ای نیستیم خاطر نشان کرد: ما به دنبال رسیدن به نقطه ای هستیم که همه دنیا خلع سلاح باشد.اگر بتوان اطمینانی ایجاد کرد که طرف مقابل به این نتیجه برسد که سلاح هسته ای نخواهد بود در حقیقت آن برد است، برد ما نیز این است که برنامه صلح آمیز هسته ای خودمان را داشته باشیم حقوقمان تامین شود و از همه آنچه که طبق قانون برخوردار هستیم از جمله غنی سازی برخوردار باشیم اگر به این نقطه برسیم ما هم برده ایم بنابر این تعریف یک هدف مشترک که هر دو طرف برنده باشند عملی است. و به مفهوم امتیاز دادن هم نیست این بازی ای هست که می خواهیم طراحی کنیم و مرحله اول مذاکرات از نظر ما مذاکره در خصوص این هدف مشترک است. که بتوانیم این هدف مشترک را تعریف کنیم.

طراحی گام هایی برای رسیدن به هدف نهایی

وی ادامه داد: مرحله بعدی این است که چگونه به این هدف برسیم و چه گامهایی را در این راه می توان برای رسیدن به هدف طراحی کرد برداشتن این گامها طبعا مسیر سختی خواهد داشت به دلیل آنکه اعتماد وجود ندارد ما به آنها اطمینان نداریم و مطمئن نیستیم که آنها صادق باشند که مشکل ما تنها بمب هسته ای هست علل مختلف و تجربیات مختلفی در تاریخ ما وجود دارد که تایید می کند نظر ما را که چرا نباید به آنها اطمینان داشته باشیم. آنها هم نگرانی و سوالاتی دارند و فکر می کنند شما می توانید دنبال مقاصد دیگری باشید بنابر این مشکل فقدان اعتماد باعث شده نتوانیم گامهای لازم را برای رسیدن به هدف مشترک برداریم.

عراقچی تصریح کرد: هرکسی فکر می کند که شاید طرف مقابل در میانه راه مسیر دیگری را پیش برود و هدف دیگری در ذهن داشته باشد بنابر این در مرحله اول هدفها را مشترک می کنیم و درمرحله دوم گامهایی را که باید به سمت این هدف مشترک برداشته شود. در این مسیر مهم گام آخر است.

گام اول فضای مذاکرات را تغییر می دهد

عضو تیم مذاکره کننده هسته ای ایران ادامه داد: گام اول به این دلیل مهم است که بدون گام برداشتن گام اول نمی توانیم مسیر را شروع کنیم و باید گام اول را به شکلی برداریم که برای هر دوطرف قابل اجرا باشد لذا باید در گامهای اول فضای مذاکراتی ما عوض شود و از یک فضای تقابل به یک فضای تعامل برسیم در این شرایط گام دوم راحتتر خواهد شد و اگر گام دوم را به همین ترتیب برداریم گام سوم راحت تر خواهد شد. و در آن زمان به گامهای سخت تر خواهیم رسید مسائل سختی را که اگر مطرح کنیم به بن بست می رسیم برای گامهایی می گذاریم که فضا از قبل و آماده همکاری شده باشد و ما هم اکنون در گامهای میانی نمی توانیم صحبت کنیم و تنها می توانیم درباره گام اول و آخر صحبت کنیم.

وی تاکید کرد: گام آخر نیز از این جهت مهم است که مرحله نهایی را که می خواهیم به آن برسیم ترسیم کرده باشیم. باید ببینیم که بالاخره شکل  تحریمها، اقدامات و برنامه ایران چگونه است. در گام آخری که باید اعتماد سازی صورت گیرد چه شکل و مشخصاتی دارد. باید این موضوع را از الان مشخص  کنیم چرا که برداشتن گام آخر ما باید به هدف نهایی رسیده باشیم و آنجا زمانی است که باید پرونده ایران از شورای امنیت خارج شده باشد و همه چیز عادی شده باشد این تصویری است که می خواهیم از سهم خود در ژنو ارائه کنیم.

طرح ایران آزمونی برای سنجش حسن نیت 1+5

عراقچی تاکید کرد: طرح ما کاملا منطقی، عادلانه و عملیاتی است و اگر طرف مقابل حسن نیت داشته باشد که مدعی است که دارد باید این طرح را قبول کند و باید در این چارچوب اجازه حرکت و شروع مذاکرات را بدهد البته ما نسبت به حسن نیت آنها تردید داریم و این آزمونی است در مقابل گروه 1+5 خواهد بود که آیا آنها در مقابل طرحی کاملا منطقی وعملیاتی است و چارچوب مشخصی دارد بازهم مقاومت خواهند کرد.

برنامه زمان بندی طرح پیشنهادی ایران

عضو تیم مذاکره کننده ایران با گروه1+5 درباره زمان بندی طرح نیز گفت: ما قائل به دو زمان بندی هستیم یکی زمان بندی برای مذاکرات و دیگری زمان بندی برای توافقات درباره زمان بندی برای مذاکرات ما فکر می کنیم بستگی به میزان آمادگی طرف مقابل 6 ماه تا یکسال زمان نیاز داریم. بعضی ها 2 یا 3ماه نیر را مطرح کرده اند که تلقی ما این است که طرف مقابل آمادگی داشته باشد در6 ماه تا یکسال می توانیم جمع بندی کنیم اما اینکه گامها چطور جمع بندی شوند گام اول از نظر ما می تواند یک گام 6 ماهه باشد و در مورد گامهای بعدی با توجه به المانتهایی که در آن هست می توان در مورد مدت زمان آن تصمیم گیری کرد. بنابر این دوره مذاکراتی می تواند تا کمتر از یک سال به پایان برسد و دوره اجرای تعهدات می تواند بیشتر از آن باشد.

حاضر نیستیم در تاریکی حرکت کنیم

وی در پاسخ به این سوال که طرح پیشنهادی مطرح شده تا حدود زیادی شبیه طرح مطرح شده از سوی روسیه در مذاکرات قبلی بوده است و اینکه آیا ایران در مورد این طرح با چین و روسیه با کشورهای دیگربه خصوص چین وروسیه مشورتهایی داشته است گفت: ما مشورتهای غیر رسمی زیاد داشته ایم و مشورتهای جدی تر از حاشیه اجلاس ژنو وبعد از آن آغاز شده است مسلما ابعاد این طرح را باید در مشورتهای مثمر ثمر مورد بحث قرار گیرد و به نتیجه برسد. تفاوت با گذشته در این است که در پیشنهادات قبلی چارچوب نهایی حتی در پیشنهادات گام به گام نیز معین نشده بود و عمدتا روی گام اول تاکید داشت و یا اینکه برخی از پیشنهادات بود که کل گامها را از پیش تعین می کرد که بازهم به نتیجه نمی رسید پیشنهاد فعلی ما با توجه به تجربیات گذشته مبنی بر گام اول و گام آخر و هدف نهایی است هدف نهایی خیلی مهم است چرا که به ما اجازه می دهد در روشنایی حرکت کنیم ما قطعا حاضر نیستیم در یک مسیر تاریک حرکت کنیم.

معاون وزیر خارجه تصریح کرد: بنابر این مرحله اول مذاکرات ما در ژنو این است که یک پروژکتورهایی را در مسیر بیاندازیم که مشخص باشد آخر کار کجاست این تفاوت طرح با گذشته است که البته از تجربیات گذشته مدد گرفته است.

وی افزود: فرق دوم طرح در محتوا است ما کاملا تلاش کردیم که طرح را منطبق با شرایط روز کنیم طوری که برای دو طرف عملی باشد. چرا که اگر نتوانیم این گام را برداریم هیچ گاه فضا به سمت همکاری نخواهد رفت.

تفاهم هسته ای دشمنانی در منطقه و جهان دارد

عراقچی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه در آستانه مذاکرات تندروهای آمریکایی و صهیونیستی این تحلیل را دارند که فشارهای قبلی باعث شد که ایران سرمیز مذاکره بیاید و همین الان نیز تاکید دارند باید فشارها علیه ایران بیشتر شود تا در میز مذاکره نرمش نشان دهد و اینکه آیا این فشارها تاثیر در مذاکرات خواهد داشت اظهار داشت: مذاکره 1+5 و رسیدن به یک راه حل معقول در بحث هسته ای دشمنانی در سطح جهان و بین الملل دارد در داخل آمریکا و در عرصه جهانی لابی های مختلف نمی خواهند که این مسیر یک مسیر منتج به نتیجه باشد برای آنها تنش و درگیری مناسبت تر است و لذا تلاش خود را خواهند کرد و در راس آنها نیز البته رژیم صهیونیستی قرار دارد که شاهد تلاشهای این رژیم بوده ایم نخست وزیر این رژیم تحرکاتی را انجام داده است که همه می دانیم و ما امیدواریم که کشورهای 1+5 و غربی را بداند که این موضوع را کنترل کرده و اجازه ندهند که این رژیم برای آنها دستور کار و اهداف مذاکراتی تعیین کند.

مذاکرات آتی فرصت و پنجره جدید است

وی ادامه داد: اینکه ایران چرا علیرغم تبلیغات منفی که می کنند وارد مذاکره شده نیز به این دلیل است که اولا ایران همواره آماده مذاکرات بوده است و واقعیت هم این است که اکنون بعد از انتخابات اخیر و حماسه سیاسی که مردم ایران آفریدند انرژی جدید آزاد شده و این مساله یک فرصت و پنجره جدیدی را باز کرده که می تواند راه را برای رسیدن به نتیجه مورد قبول باز کند. و جمهوری اسلامی ایران می خواهد از این فرصت جدید استفاده کند این فرصت معلوم نیست چقدرطولانی باشد  انرژی مردمی که در نتیجه انتخابات آزاد شده در راستای سیاست خارجی عمل و حمایت می کند و این یک فشار و قدرتی را به سیاست خارجی ایران در موضوع مذاکرات هسته ای می دهد که به ما امکان جلو رفتن می دهد اگر طرفهای مقابل ما بخواهند از این فرصت استفاده کند فضا فراهم است اما اگر نمی خواهند این فرصت و انرژی تنها یک مقطعی وجود دارد و بعد از آن ممکن است کسانی که امیدوار شده اند امید خود را از دست بدهند و یا ممکن است فشارهای مختلف اجازه ندهد پیشرفتهای جدیدی صورت گیرد و ما این فرصت را از دست بدهیم اینکه ما الان پای میز مذاکره هستیم و طرح ارائه می دهیم استفاده از این فرصت است و گرنه اگر فشار تحریم ها می خواست اثر بگذارد ما باید مدتها پیش به سراغ مذاکره می رفتیم تحریم ها البته هزینه هایی را برای کشور به بار آورده و این هزینه ها هیچ ملت ایران را مجبور به سازش نخواهد کرد و آنها اگر می خواستند تجربه ای را به دست آورند این تجربه را 10 سال است که کسب کرده اند و اگر هم می خواهند به این تجربه ادامه بدهند با خودشان است ولی این فشارها قطعا کمکی نخواهد کرد.

اقدام اعتماد ساز طرف مقابل کاهش تحریم ها است/ واکنش به حضور کارشناس آمریکایی تحریم در مذاکرات

معاون وزیر خارجه در پاسخ به سوال دیگری دراین باره که خبرگزاری رویترز اعلام کرده یک کارشناس تحریم در میز مذاکراتی آمریکا در ژنو حضور خواهد داشت و آیا این مساله به مفهوم مذاکره برای کاهش تحریمها خواهد بود بیان کرد: ما نمی دانیم این فرد را به چه منظوری اضافه کرده اند و خود هیات آمریکایی باید در این باره توضیح دهد ولی اگر نیت آنها این است که در مذاکرات با ایران وارد بحث کاهش تحریمها شوند اقدام مثبتی است.چون اگر از ما انتظار اقدامات اعتماد ساز دارند باید خودشان نیز اقداماتی را انجام دهند و اقدام اعتماد ساز آنها از نظر ما کاهش تحریمها است. اگر این کارشناس به همین منظور اضافه شده است خوب است و اگر اهداف دیگری دارد خودش می داند.

وی همچنین در مورد سطح مذاکرات و اینکه آیا تغییری در مذاکرات شده است یا خیر بیان کرد: مذاکرات اصلی بین خانم اشتون و آقای ظریف است ولی چون قصد داریم وارد مذاکرات ریز و محتوایی در خصوص طرحمان شویم مسلما باید با کشورها وارد مذاکره شویم نه خانم اشتون و چون کشورها در سطح معاونان وزیر هستند طبیعتا مذاکرات بین همتایان صورت خواهد گرفت. آقای وزیر نمی تواند با معاونین صحبت کند اگر آنها وزرای خود را می آوردند مذاکره در سطح آقای وزیر انجام می شود ولی در شرایط فعلی مذاکره آقای ظریف با خانم اشتون در جلسه افتتاحیه است و ایشان طرح را ارائه می دهند و بعد ازآن زمانی که می خواهیم وارد مذاکرات جدید شویم معاون وزیر مذاکره خواهد کرد و نتیجه آن را مجددا به خانم اشتون و آقای ظریف اعلام می کند.

دیدار دو جانبه با همه هیئت ها محتمل است

عراقچی دراین باره که مشخص شده مذاکرات در چند دور برگزار خواهد شد بیان کرد: این مساله در عمل معلوم می شود ما دو روز برای این کار زمان گذاشته ایم ممکن است تا آخرین لحظه 2 روز را استفاده کنیم و بعد به دور بعدی برسد و یا ممکن است بتوانیم زودتر جمع بندی کنیم وی در این باره که آیا برای مذاکرات حاشیه ای درخواستهایی شده است و به ویژه وی با چرمن دیداری خواهد داشت بیان کرد گفتگوهای حاشیه ای در حاشیه اجلاسهای بین المللی همیشه هسترو هیاتهای با هم دیدار و تبادل نظر می کنند زمانی که بحثها کارشناسی از سطح پایین تر است این که چه کسی درخواست کند یا نه اصلا مهم نیست دور میز همه نشسته اند و صحبت می کنند صحبتهای حاشیه در 1+5 در گذشته نیز بوده است حتی بین هیاتهای ایرانی وامریکایی نیز این گفتگوها وجود داشته و در ژنو نیز در صورت ضرورت اتفاق خواهد افتاد و چیز پیچیده ای نخواهد بود.

 

کلید واژه ها: مذاکرات ایران با 1+5


نظر شما :