مارتین دمپسی در تلاویو
تضمین دهید به ایران حمله نمیکنید
دیپلماسی ایرانی: هماهنگی امریکا با اسرائیل حتی یک روز هم قطع نمی شود. حتی در مراحلی روابط دو طرف بسیار افزایش هم می یابد. واشنگتن این بار از تلاویو خواسته است تا طرحش برای رویارویی با القاعده و بشار اسد را ارائه دهد و هم زمان تضمین دهد که هیچ حمله ای را دولت عبری علیه ایران انجام نخواهد داد.
به گزارش روزنامه الاخبار، چاپ لبنان، ژنرال مارتین دمپسی روز دوشنبه 12 اگوست به اردن رسید و از آن جا به اسرائیل می رود. بر اساس بیانیه ای که وزارت دفاع ایالات متحده امریکا منتشر کرده است، وی در اردن و اسرائیل با مقام های مختلف اردنی و اسرائیلی درباره موضوعات مختلف امنیتی و در راس آنها تهدیدهای احتمالی ایران بر سر برنامه هسته ای اش، جنگ داخلی موجود در سوریه و تحولات آن و در کنار آن اوضاع شبیه جزیره سینا در مصر و ثبات در آن بحث و تبادل نظر خواهد کرد.
در بیانیه ارتش اسرائیل نیز آمده است که دمپسی با شماری از فرماندهان ارشد ارتش اسرائیل، در راس آنها بنی گانتس، رئیس ستاد ارتش دیدار خواهد کرد تا درباره همکاری های مشترک میان دو ارتش و همچنین اطلاع یافتن از محدودیت های امنیتی مشترک بحث و تبادل نظر خواهند کرد. بر اساس این بیانیه دمپسی با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر و موشه یعلون، وزیر دفاع نیز دیدار خواهد داشت.
آن طور که روزنامه اسرائیلی هاآرتص نوشته است، این سفر با هدف تقویت اعتماد اسرائیل است مبنی بر این که امریکا علیه تهدیدهای ایران توجه دارد. در عین حال دمپسی می خواهد از اسرائیل تضمین بگیرد که هیچ گونه حمله به صورت یک جانبه و تنهایی را علیه ایران انجام نخواهد داد.
در همین رابطه روزنامه یدیعوت احرونوت نوشت که مذاکرات دمپسی بر عرصه سیاسی سوریه و آخرین تحولات آن به ویژه بر سر گسترش و استیلای شبکه القاعده و شاخه های آن در سوریه متمرکز خواهد بود. به نوشته این روزنامه عبری اسرائیل به دمپسی تصور خود درباره راه حل آن چه این روزنامه «معضل» امریکا در برابر سوریه و جنگ جاری در آن نوشته است، ارائه خواهد داد.
این در حالی است که برخی از اعضای کاخ سفید بر ضرورت حمایت از حکومت بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه با هدف حمله به جریان های اسلامی تندرو، در راس آنها القاعده و شاخه های آن تاکید دارند. در حالی که عده ای دیگر معتقدند که ضرورت دارد که بر روی سرنگونی دولت اسد از طریق تقویت مخالفان مسلح اسد کار کنند تا محور ایران و حزب الله در منطقه موفق نشود.
این روزنامه همچنین به اخباری که اخیرا در اسرائیل درز پیدا کرده اشاره می کند و می نویسد که عده ای در تلاویو نسبت به آن چه در سوریه می گذرد به طور خاص نگرانند. آنها به برآوردهای امنیتی ظرف یک سال گذشته اشاره می کنند و می گویند که عرصه سوریه به یک پایگاه واقعا عظیم برای جهادی ها تبدیل شده است که شمار آنها به یک صد هزار مجاهد می رسد، مساله ای که خطری واقعی برای اسرائیل و امریکایی ها محسوب می شود. با این حال عده ای این حرف را قبول ندارند و معتقدند که خطر طرف مقابل دست کمی از این طرف نیست، پیروزی اسد به معنای پیروزی ایران با پروژه هسته ای اش و همچنین پیروزی حزب الله است. به نوشته یدیعوت احرونوت اسرائیل به دمپسی طرحی مشتمل بر دو مرحله پیشنهاد می دهد که متضمن خروج امریکایی ها از بحران جاری در سوریه خواهد بود. در طرح اول توصیه می شود که از ارتش آزاد سوریه حمایت و اقدام به مسلح کردن آن شود. اسرائیل بر این اعتقاد است که امریکایی ها می توانند منطقه پرواز ممنوع بدون صرف هزینه های مالی بسیار اعمال کنند، پیشنهادی که دمپسی چندی پیش از آن شکایت کرد. مرحله دوم این طرح می گوید که شکست اسد باعث شکست عملی هه چیز خواهد شد در صورتی که امریکایی ها حمایت لازم را از جریان های سکولار در میان مخالفان انجام ندهند و نتوانند که جهادی ها را از سوریه خارج کنند. به رغم این که این روزنامه اعتراف می کند که این طرح بیش از آن که یک پیشنهاد نظری باشد پیشنهادی برای برآورده کردن منویات اسرائیل است و شاید حتی نتایجی در بر نداشته باشد، اسرائیل تاکید کرده است که به امکان تحقق آن اطمینان دارد.
این روزنامه همچنین می نویسد که طرفی در غرب وجود دارد که برآورد می کند که باید مواضعی برای جنگ در سوریه اتخاذ شود که از یک سو اجازه استیلای القاعده و شاخه های آن در سوریه داده نشود و از سوی دیگر حمایتی هم از مخالفان اسد نشود، این جریان از این که توانایی جهادی ها به شدت تقویت شود، نگران است اما در عین حال می گوید که پیروزی هم پیمانی روسیه، ایران، حزب الله و دمشق امریکا و غرب و اسرائیل را با مخاطرات بزرگی مواجه می کند.
ایتمار رابینوویچ، کارشناس مسائل سوریه می گوید که ایالات متحده نباید یکی از دو جریان متضاد را انتخاب کند. وی تاکید می کند که شورشیان سکولار عملا چند دسته اند و از ضعف های بسیاری رنج می برند، این مساله سبب شده جهادی ها بتوانند حضور بسیار پررنگ و کنترل بسیاری در سوریه داشته باشند، به این معنا است که اگر مخالفان بتوانند علیه اسد به پیروزی برسند ضرورتا القاعده و جهادی ها بر سوریه مسلط خواهند شد.
رابینوویچ همچنین می گوید: «کاخ سفید بیشتر بر روی جریان های مخالف سکولار سرمایه گذاری کرده است، از این رو جنگ داخلی سوریه در حلب متمرکز خواهد شد و اگر غرب بخواهد جنگی در شهر رقم بزند عملا این امکان را از دست داده است.»
تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
انتشار اولیه: چهارشنبه 23 مرداد 1392/ بازانتشار: یکشنبه 27 مرداد 1392
نظر شما :