مسیر مذاکرات صلح هموار نیست
روزنامه نیویورک تایمز در سرمقاله خود مذاکرات صلح را دشوار توصیف کرده و نوشت: دو طرف اختلافات محسوسی دارند.
به گزارش خبرگزاری فارس، روزنامه «نیویورک تایمز» در سرمقاله روز پنج شنبه خود با عنوان «پیشرفت میلی متری در خاورمیانه»، با اشاره به اختلافات عمیق اسرائیلی ها و فلسطینی ها، نوشته است مسیر مذاکرات سازش هرگز هموار نخواهد بود.
نیویورک تایمز نوشته است که هفته ای که «جان کری» وزیر خارجه آمریکا وعده داده بود مذاکرات سازش در آن آغاز شود، بدون هیچ پیشرفت محسوسی رو به پایان است. با این وجود کری و دستیارانش همچنان تاکید می کنند که طرح ازسرگیری مذاکرات در جریان است.
این روزنامه می افزاید: حتی اگر این اتفاق هم بیفتد، این مسیر هرگز همواره نخواهد بود. اختلافات بین دو طرف کاملا محسوس است. جمعه هفته قبل که آقای کری اعلام کرد که نهایتا تا هفته آینده یا کمی بعد از آن مذاکره کننده های اسرائیلی و فلسطینی را به واشنگتن می آورد، دو طرف آب سردی روی این ایده ریختند. فلسطینی ها اعلام کردند تا زمانی که مذاکرات بر مبنای مرزهای قبل سال 1967 نباشد، چنین گفت وگوهایی امکان آغاز ندارد. اسرائیلی ها هم به کلی این ایده را رد کرده و گفتند «بنیامین نتانیاهو» (نخست وزیر) بدون آنکه این طرح را برای تصویب به کابینه به شدت متفرقش بیاورد، حق ندارد حتی وارد مذاکره شود. نتانیاهو احتمالا این طرح را روز یکشنبه به کابینه می برد.
این مقاله در مورد مواضع جهانی در قبال این مذاکرات می نویسد: اتحادیه عرب با حمایت از تلاش های کری و اقدامات وی برای تکمیل طرح اعراب برای صلح اسرائیل و فلسطین که اولین بار در سال 2002 ارائه شد، بار سیاسی لازم برای ورود فلسطینی ها به مذاکرات را ایجاد کرده است. از این جهت موضع اتحادیه عرب بیشتر همراستا با آمریکا و اسرائیل است. جامعه بین الملل هم وعده وام 4 میلیارد دلاری را به فلسطینی ها داده است.
به نوشته نیویورک تایمز، آزادی 82 نفر از اسرای فلسطینی که پیش از معاهده سال 1993 اسلو بازداشت شده اند و کاهش شهرک سازی ها در کرانه باختری امتیازاتی است که طرف اسرائیلی در نظر گرفته و در مقابل فلسطینی ها هم از درخواست مجدد برای ارتقا وضعیت شان در سازمان ملل، چشم پوشی می کنند.
این روزنامه در مورد موضع اتحادیه اروپا هم می نویسد: اتحادیه اروپا موضعی میانه اتخاذ کرده، از یک سو اسرائیل را به کاهش کمک ها در صورت عدم ورود به مذاکره تهدید می کند و از سوی دیگر شاخه نظامی حزب الله لبنان را در لیست گروه های تروریستی خود قرار می دهد.
این مقاله می افزاید: اقدامات نصفه و نیمه نتیجه ای ندارد. اگر بخواهیم مذاکرات مثمر ثمر باشد، باید به سرعت به موضوعات اساسی بپردازیم. فلسطینی ها باید مرزهای تعریف شده داشته باشند و اسرائیلی ها هم باید اطمینان یابند که دولت فلسطین امنیت آن ها را تهدید نمی کند. اما موضوعات مهم دیگری هم هستند (نظیر سرنوشت بیت المقدس و سرنوشت آوارگان فلسطینی) که باید حل شوند.
نیویورک تایمز در مورد نماینده احتمالی آمریکا برای پیگیری مذاکرات سازش، می نویسد: بنا بر گزارش ها، احتمالا «مارتین ایندیک» سفیر سابق آمریکا در اسرائیل در دولت «بیل کلینتون» به عنوان نماینده دائم آمریکا در مذاکرات معرفی می شود. ایندیک تسلط خوبی بر موضوعات دارد و سران منطقه هم به خوبی وی را می شناسند. او همچنین رابطه بسیار نزدیکی با گروه های حامی اسرائیل دارد. او یا هرکس دیگری که انتخاب شود، باید با رویکردی خلاقانه و مدبرانه، هم نتانیاهو و هم «محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین را به امتیازدهی وادارد.
این روزنامه در پایان آینده مذاکرات را «غیر قابل پیش بینی» توصیف کرده اما نوشته است سکون و عدم تحرک نیز می تواند تبعات وخیمی داشته باشد. نیویورک تایمز به اسرائیلی ها هشدار داده است که عدم مصالحه با فلسطینی ها می تواند منجر به آن شود که به زودی یهودیان اکثریت را از دست بدهند و در برابر اعراب اسرائیل به اقلیت تبدیل شود.
نظر شما :